Livgardets värnpliktiga övar i centrala Stockholm

FÖRSVARSMAKTEN. Under veckan kommer drygt 300 soldater i stridsutrustning att röra sig på Stockholms gator. Det är värnpliktiga från Livgardet som genomför övningen ”Operation Stockholm”, rapporterar Försvarsmakten.

Bild: Försvarsmakten

Övningsmoment genomförs på flera platser i innerstaden, bland annat kommer de fira sig nedför en hög husvägg med hjälp av rep.

Livgardet övar i Stockholm, dygnet runt, från tisdag eftermiddag 4 oktober till torsdag morgon 6 oktober. Soldaterna kommer att gruppvis genomföra många olika moment, bland annat:

– fira sig nedför en hög husfasad och öva strid i bebyggelse – i Årstadal,

– ta sig över vattendrag med patrullbåtar samt springa hinderbana – i Karlberg,

– genomföra sjukvårdsmoment, teoriprov och gruppövningar i ledarskap – på Gärdet.

Övningen ”Operation Stockholm” är en utbildningskontroll och strapatsövning där vi testar de värnpliktigas förmåga. De nya soldaterna utgör en betydande del av vår tillväxt och kommer ha en avgörande roll i det svenska försvarets fortsatta och långsiktiga förstärkning.

Syftet är att mäta uppnådda utbildningsmål och i synnerhet bygga stolthet hos soldaterna genom att de lyckas klara av militär verksamhet under strapatsliknande förhållanden. Vi vill att soldaterna ska vägra ge upp, bidra och hjälpas åt i gruppen för att lyckas med uppgiften, säger major Magnus Gerhardsson, övningsledare.

Soldaterna marscherar till fots mellan de olika övningsmomenten. De kommer vara ansiktsmaskerade, bära uniform, stridspackning och stridsutrustning inklusive vapen. Inga stridsövningar eller skottlossning kommer ske utomhus. Endast skottlossning med lös ammunition kommer genomföras i begränsad omfattning inomhus.

Soldaterna som deltar i övningen ryckte in i det militära för åtta veckor sedan och övningen avslutar deras första steg på utbildningstrappan under värnplikten. Soldaterna tillhör Livgardets fyra krigsförband: Livbataljonen, 11:e militärpolisbataljonen, 12:e motoriserade skyttebataljonen och 13:e säkerhetsbataljonen. De fyra förbanden har alla en tydlig anknytning till försvaret av stockholmsregionen och särskilt Stockholms stad.

Det är mycket viktigt för alla Livgardets soldater att få öva inne i Stockholm och bekanta sig med stadsmiljön, vilket i värsta fall, är där de ska lösa uppgifter vid väpnad konflikt, säger Magnus Gerhardsson.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Livgardets värnpliktiga övar i centrala Stockholm

 1. Betyder det att endast 9/10 delar finns tillgängligt av vårt försvar utifall Putina får för sig att annektera Svearnas land.

 2. Ett dagsaktuellt hot:

  https://nyheder.tv2.dk/samfund/2022-10-04-rigspolitiet-melder-om-flere-droneobservationer-i-nordsoeen

  RIKSPOLISSTYRELSEN RAPPORTERAR OM FLERA DRÖNAROBSERVATIONER PÅ NORDSJÖN

  Danmarks grannländer höjer säkerheten kring energiförsörjning med flygövervakning och drönarsensorer.

  På torsdagen observerades för första gången drönarverksamhet vid ett dansk olje- och gasfält, Halfdan B i Nordsjön.

  – Rikspolisstyrelsen kan bekräfta, att man under helgen kontaktas angående observationer av drönare i Nordsjön, framgår det av ett mail.

  Rikspolisstyrelsen vägrar kommentera var drönarna observerats, och hur polisen förhåller sig till observationerna.

  Även runtom i Danmark har misstänkta drönaraktiviteter, och flera grannländer rapporterar om väsentliga åtgärder för att öka säkerheten omkring sin energiförsörjning.

  Det sker, efter at der mandag i forrige uge blev konstateret lækager på gasrørsledningerne Nord Stream 1 og 2 i Østersøen ud for Bornholm.

  Skadorna på gasledningarna i Östersjön har enligt svenska och danska myndigheter orsakats av en explosiv laddning ”flera 100 kilo”, och statsminister Mette Frederiksen (S) har klargjort, att regeringen bedömer att skadorna på ledningarna har orsakats genom medvetna handlingar.

  Jaktflyg och drönarsensorer

  I Norge har misstänkt drönaraktiviteter observerats vid flertalet borrplattformar och andra gas- och oljeinstallationer.

  Norsk polis har nu riggat upp ett drönarsensorsystem för att identfiera drönare som flyger runt plattformarna, skriver den norska tidningen VG.

  – Vi kommer inte att kommentera hur många eller vem som sköter utrustningen som polisen har där ut, säger polischefen Benedicte Bjørnland til VG.

  Under flera år har norska försvaret letat efter ett system som kan neutralisera fientliga drönare som hotar Norges intressen, skriver tidningen Bergens Tidende.

  Men försvaret har aldrig kunnat välja system eller leverantör.

  I gengäld har det norska försvaret nu valt att övervaka sin kustlinje och olje- och gasinstallationer med hjälp av F-35 stridsflygplan, skriver den norska tv-stationen NRK.

  Två specialfartyg

  I Storbritannien används nu också nya metoder för att säkra energiförsörjningen.

  På söndagen sa försvarsminister Ben Wallace till Ritzau att Storbritannien kommer att förvärva två specialfartyg som ska skydda kablar och rörledningar.

  Det är fortfarande oklart vem som ligger bakom läckorna på Nord Stream 1 och 2 i Östersjön. Men Ben Wallace tror att hotet mot Storbritanniens infrastruktur kommer från Ryssland.

  – Ryssland döljer inte att man är kapabel att slå mot sådan infrastruktur. Så därför kan jag säga att vi nyligen har enats om att förvärva två specialfartyg för att hålla våra kablar och rörledningar säkra, säger han.

  Försvarsministern understryker att den brittiska ekonomin och infrastrukturen är sårbara för hybridattacker och att internet och energinät är starkt beroende av rörledningar och kablar.

  Krigsfartyg i Östersjön

  I Danmark har också beredskapen inom energisektorn höjts, enligt den danska energimyndigheten och det statliga bolaget Energinet, som äger och driver dansk energiinfrastruktur.

  Men men hänsyn till ”statens säkerhet, konfidentiella uppgifter, samt företagshemligheter” kan allmänheten inte få insyn i de specifika åtgärderna, skriver den danska energimyndigheten i ett mejl till [danska] TV 2.

  Det går inte heller att få svar på hur myndigheternas insatser i Östersjön vid Nord Stream 1 och 2 går just nu.

  Försvaret och andra myndigheter hänvisar till Köpenhamnspolisen som har startat en utredning. Men polisen vägrade svara på frågor om fallet till TV 2 på tisdagen.

  Enligt den svenska kustbevakningen syns inte längre gasbubblor på havsytan vid läckorna på Nord Stream 1, men gas rinner fortfarande ut ur Nord Stream 2, skriver kustbevakningen på sin hemsida.

  Den danska energimyndigheten har meddelat nyhetsbyrån Ritzau, att fortsatta gasläckor kan bero på att gasfickor har pressats ut ur rörledningen när den fylls med havsvatten. Havsvatten förväntas förstöra rörledningarna på lång sikt, så en reparation kräver åtgärder liknande de ursprungliga installationerna.

  Både danska och svenska örlogsfartyg är närvarande vid gasläckorna i Östersjön på tisdagen, enligt övervakningstjänsten Vesselfinder.

  På tisdagen cirklade en liten handfull danska örlogsfartyg runt Bornholm. Den stora örlogsfartygsfregatten Absalon med avancerade vapen och sensorsystem har hållit sig nära läckan på Nord Stream 2 sydost om Bornholm. Det är på internationellt vatten, men inom det som kallas Danmarks exklusiva ekonomiska zon.

  Under tiden har svenska örlogsfartyg legat vid de tre andra läckorna nordost om Bornholm i Sveriges exklusiva ekonomiska zon.

  8
  1
 3. Många övningar nu lite varstans till land,stad och till sjöss.Sverige samarbetar med USA och det verkar som manengen redan är krattad för ett inträde i Nato.Sveriges naivitet när vissa politiker tyckte att försvaret inte var en prioriterad fråga och den raska utförsäljningen av depånerat militärt material och nerläggningen av regementen har ju visats sig nu inte var särskilt välbetänkta beslut.Men nu har det blivit drag under galoscherna igen och försvaret är inte längre en bisak som ska skötas med den vänstra handen…Får vi bara bort hbtq flummandet i försvarets reklam så börjar det bli riktigt seriöst..

  9
  1
 4. Är det säkert att det är livgardet, och inte nya invällere som fått sig tillsänt
  miltärpaltor av flyktingsmugglarna ?

  19
  2

Kommentera