Kina säljer amerikansk gas till Europa med jättevinst

ENERGIPOLITIK. Samtidigt som Kinas import av rysk gas har ökat med 30 procent i år kan kinesiska bolag sälja vidare amerikansk flytande gas till ett krisande Europa med god förtjänst, skriver Wall Street Journal.

Rotterdams hamn är Europas största. I hamnen med kringverksamheter arbetar omkring 250.000 personer.

Flera kinesiska bolag som under Trump-eran skrev långtidskontrakt med amerikanska LNG-leverantörer kan nu sälja överskottet och göra en vinst på över 100 miljoner dollar per fraktfartyg, uppger källor för WSJ.

Endast 19 amerikanska LNG-fartyg har dockat i kinesiska hamnar under årets första åtta månader jämfört med 133 stycken under samma period förra året. Förutom Europa säljer de kinesiska bolagen amerikansk LNG bland annat till Sydkorea och Japan, skriver tidningen.

Kontrakten skrevs på upp till 25 år.

-Fattar Pettersson rätt så betyder detta att Kina och troligen Indien betalar mindre för den ryska gasen idag än vad den amerikanska gasen kostade innan krisen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Kina säljer amerikansk gas till Europa med jättevinst

 1. Betr.Gasen och sprängningen av Nordstream 1/2 finns idag ett intressant bidrag som lär ha sänds ut hos Bloomberg. Kanske har Pettersson som ju brukar citera denna sändare,missat detta.
  Den berömde US-ekonomen Jeffrey Sachs talade utförligt (innan han tystades) om sin mening. Detta finns att läsa i länken nedan:
  https://www.krone.at/2823453
  Kanske någon finner hans teorier intressant ?

  2
  1
  • Oavsett vem som gjorde det så var det bra gjort. Förr eller senare måste Putin förstå att han inte kan bete sig hur som helst. Han hade ändå bara använt rören till utpressning men han hade aldrig levererat nån gas. De där förb. rören är det dummaste som hänt. Polen/USA var min första gissning när glädjeyran lagt sig.

   Men man kan undra varför svenska marinen tycks ha följt något till Kaliningrad innan sprängningarna…

   Länk till Bloomberg
   https://youtu.be/o5m8m9RNxjw

   4
   2
  • Stenbock, jag tordes inte lägga ut för du har sagt att Bloomberg inte går att lita på.

   Jag vet inte om Jeffrey Sachs tystats för han finns på Youtube och andra platser. Men jag vet att vad som än händer så finns det olika uppfattningar och jag tror inte herr Sachs representerar någon majoritet.

   https://youtu.be/ESG14_DsUIA

   1
   1
   • Pettersson:
    Vet ej hellre vad han är för en person. Men tydligen har han de rätta förbindelserna,med tanke på alla de toppositioner han roffat åt sig-
    T.o.m. för FN´s generalsekreterare !!
    Lade in länken för att bredda diskussionen kring det hela i Östersjön….

 2. Man kan dock tycka att folk som vill ha åsikter om världsläget i vart fall ska kunna grundläggande matematik för att förstå kinesernas agerande. (Oavsett hur dåligt det är för oss.)

  Om man behöver ett ton sand, varken mer eller mindre, och köper det för 1000 kr men sen får erbjudande om att köpa ett ton till för 10 kr. Samtidigt vet man att man kan sälja ett ton för 500 kr. Är det då en bra affär att köpa ett ton för 10 kr? Spelar det något roll vilken hög med sand man sen säljer för 500 kr?

  Tydligen en svår fråga för många. Gissar att IQ-gränsen mellan tumme upp och tumme ner i denna faktafråga ligger på ca 80-90. Ska bli spännande att se debattörernas förmåga.

  Angående vår elförsäljning, ja, varför ska vi rädda tyskarna som själva satt sig i knät på Putin?

  4
  2
 3. Helt klart skall klåparna i EU betala, för att de inte vet hur man planerar sin framtid.
  Trump och Polen varnade för döva öron.

  15
  1
  • Lisa.

   Klåparna blir ju vi som får stå för kostnaden då snEU gör bort sig totalt.
   50000 korridorhasande korrupta bänknötare ska ju ha bra betalt för att jävlas med folket?

 4. Ja kineserna har lärt sig hur man gör affärer !
  Dem är ju faktiskt giftigare än engelsmännen under opium kriget?? Kineser är uppenbart väldigt läraktiga. Inte sant!
  Men ja är tveksam till att dom tagit sig in Östersjön för att skjuta Putins gasledning i bitar

  8
  1
 5. Pettersson, priset på den Amerikanska gasen spelar ingen roll. Det enda som krävs för att Kina ska kunna tjäna pengar är att de köper rysk gas under marknadspriset i väst. Överskottet kan de sälja med förtjänst. Den ryska gasen kan de dock inte leverera så de levererar den Amerikanska istället. Vad de betalat för den Amerikanska har ingen betydelse för att ekvationen ska gå ihop.

  7
  8
  • Kommentaren var ingen åsikt, jag bara kommenterade hur matematiken fungerar. Intressant att någon avslöjar sina bristande matematikkunskaper genom att trycka tummen ner… 🙂 🙂

   5
   6
   • Thor:
    Eftersom du tydligen är relativt ny hos Pettersson,vill jag informera dig om att det finns en del,som satt i system att enbart trycka ”tummen ner” ! Av vilken anledning strider de lärda ….
    F.ö. till ämnet att sälja energi och tjäna storkovan.Här är ju ”vårt” land inte bättre. Vi exporterade EL med omräknat dryga 8 miljarder i vinst under Augusti.
    Inte första månaden vi barskrapas på detta sätt !
    Elen vi inhemska förbrukare därför fått betala med ockerpriser på hemmamarknaden,hamnar nu i El-oligarkernas ficka !

    10
    1
   • Stenbock – resultatet är skrämmande. Fler än hälften förstår inte mellanstadiematte. Det säger en hel del om Sveriges grundskola. Uppenbarligen krävs det krafttag. Kunde vara intressant att höra någon förklara hur de tänker. 😁😂

Kommentera