En laddare för alla enheter har EU beslutat idag

EU. En lag som kommer att göra det obligatoriskt att använda USB-C som laddningsport i en rad elektroniska enheter som säljs i EU har nu röstats igenom med förkrossande majoritet i EU-parlamentet. Ja-sidan fick 602 röster medan nej-sidan fick 13 röster, rapporterar sajten 9 to 5 Mac.

USB-C

Alla mobiltelefoner, surfplattor och kameror som säljs i EU måste därmed ha en USB-C-port för laddning från och med slutet av 2024. Från och med våren 2026 utökas lagen till att omfatta även bärbara datorer.

-Pettersson tycker det är ett bra beslut, men jag misstänker att exempelvis Apple är mindre glada, de har alltid velat gå sin egen väg och men nu måste 2024 års versioner av Apples Iphone ha USB-C-port för laddning för att få säljas i EU.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

24 thoughts on “En laddare för alla enheter har EU beslutat idag

 1. Detta är ett bra exempel vad EU skall syssla med.
  När de planerar gasledningar, eller försöker skaffa en egen armé går det fullständigt bananas.
  Permittera von der Leyel, Michel och Timmerman.

 2. Apple och Steve Jobs har väl ALLTID varit lite väl sprättmärkvärdiga och fr.f.a dyra snobbar ? Lite mer förnäma, lite mer ”goda”, lite mer ”miljövänliga”

 3. Blir intressant se hur Apple ska lyckas byta kontakt vart tredje år nu. Något man i regel gjort tidigare så att alla måste köpa nya tillbehör och adaptrar.

  4
  1
 4. Bra blogg, men i just detta ämne har inte Petterson m fl tillräckligt underlag. Ni förstår helt enkelt inte de marknadsekonomiska fördelarna!
  Läs gärna på om volt och ampere samt skillnaden mellan uttag och kontakt🇺🇦

  2
  2
  • EU har standardiserat ladduttagen i Europa och bestämt att Typ 2-kontakten ska vara standard för normalladdning (AC-laddare) och att CCS-kontakten är standard för snabbladdning (DC-laddare).

   Detta gäller elbilar och är tydligen socialism.

 5. Och detta behöver man engagera 750 mångmijonärer för att genomföra. Så blir det när politiker får sysselsättningsproblem.

  9
  1
 6. Lövenbefriad

  Via ”fartkameror” kan myndigheterna följa oss och även som bekant ta foton av förare och våra passagerare.
  Är vi galna nog att ha mobiltelefonen påslagen (trots att den inte används) så kan dom också elkelt se vart vi åkte och när -och även när vi olagligt stannade vid vägkanten för att pissa.
  Dessa telefoner är också mycket enkla att avlyssna.
  Sedan har vi dårarna som i tid och otid anväder plastkort vid betalning, uppgifter som registreras och sparas i databaser hur länge som helst. (hur dum får folk bli)
  ICA:s ”kundkort” samma sak, lika farligt. Minsta lilla inköp occh du är registrerad.
  Ute i samhället finns det också kameror på både kända och okända ställen där vi ständigt övervakas och registreras.
  Detta är nu bara ett litet urval över myndigheternas enorma spioneri och kränkningar av oss svenskar.

  Så, därför tror jag inte att dom direkt behöver några nya leksaker för att kontrollera oss, EU-laddaren är nog bara en ofarlig klump som har tillkommit på samma fantastiska grunder som när surströmmingen förbjöds och jordgubbarnas storlek fastställdes.
  EU parasiterna hade inget annat att göra helt enkelt.

  12
  2
  • Det här kan nog bli mycket mer sofistikerat än så, med dagens intelligenta AI-teknik, SOM MONTERAS I TELEFONEN ELLER DATORN?! VEMVET???

  • Glöm inte klistra över kameran på laptoppen, om du vill vara ifred.
   Du kan ju ta bort lappen om du behöver kameran.

 7. @ Pettersson
  Nej det har vi inte! Vi har säkert samma typ av eluttag, men det är inte samma sak som kontakter som används i olika förbrukning av el. Summa uttag och kontakt är olika diskussioner. Jag hävdar fortfarande att det är socialister som kräver likadana kontakter. Obs ej eluttag!

  • Bra, nu förstår jag OJ. Du hävdar att standardisering är socialism.

   Jag tycker det är bra för det mesta. På laddare, på elkontakter och skarvsladdar, på dörrhandtag, på järnvägsnätet i Europa med samma spårbredd och signalsystem osv i all oändlighet. Visst det har sin charm när allt är olika men det är inte så praktiskt.

   7
   2
   • Du har någon poäng här, vad avser spårvidd och volt i uttagen, men ej vad avser uttag. Du verkar vara inom räddning från socialismen. Me like

    1
    1
 8. Bara det inte ligger något annat bakom!? EXEMPELVIS SPIONAGE, på medborgarna, via denna ”STANDARDISERADE” USB-kontakt! VEM VET???

  6
  2
 9. Enda fördelarna med med USB C är ju att den passar åt ”två håll”, samt att den har 24 kontakter så alla idag förekommande video skärmar/projektorer kan kopplas in, om de har hårdvaru chipsen installerade d.v.s …
  Har ett antal 3 + år laptopar, ”Surface pads” m.m. som går via USB C,
  mera pinnar desto mer avancerade laddnings möjligheter e.t.c.
  Men lagstifta som standard för laddning,, ”JoptveiMataHari” !
  Undrar om ”lagstiftarna” vet hur en USB C i fullportsläge fungerar ??

  4
  1
 10. Ja det är väldigt intressant undrar om Tesla kommer att räknas med ? Det är ju en mobil med el motor

  13
  2
 11. Synd att Pettersson hemfaller åt socialism. Alla laddare ska vara lika. Inga individuelle lösningar ska tillåtas. Hur tänkte du där? Vill du ha ökad skatt på Lightning kablar?

  7
  5
  • Vad jag vet har vi samma typ av kontakter hemma och på jobbet allihop. Till TV, dammsugare, lampor, brödrostar osv. Jag har inga problem med den typen av socialism.

   16
   2
 12. Problemet är väl inte vilken laddare du ansluter. Den överskuggande våndan består ju i om du över huvud taget kommer att ha någon kräm i uttaget framöver.

  22
 13. ”-Pettersson tycker det är ett bra beslut, men jag misstänker att exempelvis Apple är mindre glada, de har alltid velat gå sin egen väg och men nu måste 2024 års versioner av Apples Iphone ha USB-C-port för laddning för att få säljas i EU.”

  MacBook och iPad Pro har redan USB-C kontakter och vad bärbara datorer beträffar har många från ledande tillverkare haft USB-C kontakter i säkert fem, sex år. Inte alla kan förse systemet med ström men en del kan. Nackdelen med USB-C är att den känsliga delen sitter i utrustningen och inte i kabeln.

  8
  3
 14. personligen tycker jag att EU borde ha mer väsentliga uppgifter att ägna sig åt. Detta liknar debatten om hur böjd en gurka får vara. Låt tillverkarna göra sina produkter och laddare utan Ursula.

  23
  3

Kommentera