Början till slutet för Vladimir Putin

UKRAINA. När kriget i Ukraina började med ockupationen av Krim och delar av Donetsk och Luhansk år 2014 räknade nog inte så många med ett stor krig. När Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari 2022, trodde nog de flesta utom Ukrainarna att kampen skulle bli kort. Den på papperet näst mäktigaste militären på jorden hade gått in i Ukraina för att byta ut regeringen, befria Ukrainarna från nazismen och hänga Ukrainas president Volodymyr Zelensky i en lyktstolpe eller ge honom en kula i huvudet.

Rysslands president Vladimir Putin var fast besluten att låta Ukraina i bästa fall bli en vasallstat och i värsta fall annekteras av Ryssland som en del av ett växande tsarliknande imperium. Putin tycker sig med den starkes ha rätt att utveckla sitt rike och bestämma vad som är Rysslands intressesfär i Europa.

För Rysslands del visade det sig inte vara så lätt att erövra Europas näst största land. Bara Ryssland är större. Världens näst starkaste militärmakt visade sig vara en Potemkinkuliss med dålig logistik, dålig utrustning, dålig ledning, dålig utbildning och usel moral. Efter bara några veckor stod det klart att Rysslands förluster var större än Sovjetarméns tio års krig i Afghanistan 1979-1989.

Nåväl, Pettersson är ingen militäranalytiker men titta på kartorna nedan.

Den övre visar Ukraina med ryskkontrollerade områden den 31 mars och den undre är från 1 oktober 2022. Ryssland har “förlorat” stora områden och det verkar bli mer.

Den 8 mars, mindre än två veckor in i kriget, publicerade Small Wars Journal ett stycke av Brian E. Frydenborg där det stod att Putin den här gången hade gått för långt och att detta krig skulle bli hans undergång . Och absolut ingenting har hänt sedan dess som har gjort detta mindre troligt; dynamiken gör detta bara mer sannolikt för varje dag som kriget fortsätter.

De ryska misslyckandena är de naturliga följderna efter år med Putinism. Detta krig i Ukraina är höjdpunkten på flera år av Putins styre, den bästa representationen av honom och det system han byggde, de människor han upphöjde, de institutioner han formade, det naturliga resultatet av hans ledarskap, och det kommer att krossa honom och hans system.

Rester av den ryska armén som fick dra sig tillbaka när de försökte inta huvudstaden Kiev.

 President Vladimir Putin har inte bara problem i Ukraina, protesterna växer även i Ryssland.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “Början till slutet för Vladimir Putin


 1. bara inte PRAKT-ASET tar oss med sig till HELVETET
  …som de sista han gör, inte alls otänkbart…skall tjacka
  upp alla jodtabletter som jag kommer över i mgn!

  1
  1
 2. Om slutet kan vi bara gissa och jag gissar att det inte blir roligt för Putin och oss andra.

 3. Putin är ett offer för sin egen propaganda. Sovjetunionens avgörande militära förmåga under det andra världskriget byggde helt på hjälp utifrån vilket både Stalin och Chrustjev öppet erkände i något svagt ögonblick. “Det stora fosterländska kriget” vanns egentligen av från västvärlden (USA) tillhandahållna vapen och förnödenheter i kombination med en sovjetarmé där soldaterna stampades fram ur marken i en aldrig sinande ström (luggslitna bönder enbart utrustade med skarpslipade fältspadar utgjorde ett allvarligt hot även mot tyska elitförband bara genom sitt stora antal och sitt alkoholbaserade raseri). Att den sovjetiska/ryska krigsmaskinen skulle ha blivit så värst mycket självständigare eller bättre efter kriget trots att det på pappret satsats mycket pengar är inte troligt då korruptionen alltid har varit omfattande såväl före som efter 1989.

  https://www.rferl.org/a/did-us-lend-lease-aid-tip-the-balance-in-soviet-fight-against-nazi-germany/30599486.html

  15
  2
 4. Ryssland är stort. Putin är en förvirrad översittare som presiderar en utförsbacke.

  33
  11
 5. Nja Ryssland liger numer på plats 4, men visst är deras militärbudget stor…..

  Top 10 Countries with the Highest Military Expenditures (2020):
  The United States — $778 billion
  China — $252 billion [estimated]
  India — $72.9 billion
  Russia — $61.7 billion
  United Kingdom — $59.2 billion
  Saudi Arabia — $57.5 billion [estimated]
  Germany — $52.8 billion
  France — $52.7 billion
  Japan — $49.1 billion
  South Korea — $45.7 billion

  21
  1
  • Det härliga med tsarens Ryssland är den endemiska korruptionen. En kännbar del av militärbudgeten försvinner ned i bättre fickor, till datjor, nummerkonton osv och effekten av detta är utan tvivel en delförklaring till de enorma framgångar som kan skådas vid fronten i Ukraina.

   Därför är det utmärkt att ryssen har kärnvapen för underhållet av dessa slukar stora summor och av dessa summor försvinner garantrat en stor del ned i bättre fickor. Samma gäller övriga skrytsystem som ryssen håller, mao det är bara smulor av militärbudgeten som når fältarmén och flyget.

   29
   6
   • Vad får dig att tro att underhåll och reparationer av de strategiska vapnen är bättre än de konventionella delarna av den ryska krigsmakten?

    13
    8
   • @Niklas R

    Jag skrev ingenstans att jag tror att underhåll av de strategiska vapnen är bättre än de konventionella delarna av ryssarmén.

    Jag skrev att det är bra att de strategiska vapnen kräver stora summor i underhåll, så där finns mer att stjäla och dessa summor utgör en stor del av budgeten -> små smullor till den koventionella armén som minskar ytterligare genom stölder.

    15
    2
  • Rysslands budget är ungefär 8% av USA:s militärbudget. Räkna bort korruptionen i Ryssland så återstår inte många kronor. Putins soldater får själva köpa förnödenheter eller stjäla från civila.

   23
   8
  • Björn, eftersom en mycket stor andel av den ryska krigsmaktens budgeterade anslag, försvinner i korruption, ren stöld och andra oegentligheter, blir resultatet bara en Potemkinkuliss.
   Det syns tydligt för alla som ser vad som händer i Ukraina.

 6. Det blir bra när väst ser till att det blir demokrati och rättvisa i Ryssland.
  Lika bra som i Eu.

  11
  31
  • Japp demokrati är bra och den demokrati vi har i väst är jättebra…. tragiskt dock att många medborgare i väst blir överkörda i respektive länder men vad värre är små länder i olika föreningar typ EU representeras faktiskt inte på ett demokratiskt sätt då makten finns hos ett fåtal stora länder….. faktiskt inga små länder som Sverige får bestämma om saker som mest finns där…… det som dock verkar vara out of bounds är extra höga skatter…. det fungerar……..

   25
   5
   • Björn
    Vi i små länder behöver EU, för att kunna konkurrera med Kina, Indien och USA.

  • Slutet för Putin blir, av allt att döma, akut blyförgiftning, alternativt snabb upplösning till små bitar.
   Vi ser fram mot detta!

   15
   7

Kommentera