Bara Ryssland kan tjäna på det här

NORD STREM. Bara Ryssland kan tjäna på det förmodade sabotaget av gasledningarna Nord Stream 1 och 2. Det säger Mark Klamberg, professor i folkrätt vid Stockholms universitet, till Sveriges Radio Ekot.

Nord Stream 2 och mycket annat var ett misstag.

Det skapar, som jag ser det, en distraktion från huvudkonflikten i Ukraina. Vårt fokus förflyttas nu mot Bornholm och området däromkring, och det är också möjligt att Försvarsmakten disponerar om sina resurser på ett sätt de inte hade gjort.

Klambergs oro är att Ryssland tar det som en anledning att ha örlogsfartyg i närheten om fartyg skickas för att reparera gasledningarna.

Nord Stream AG:s hemsida står: “Reparationer av rörledningar förväntas inte vara nödvändiga under Nord Streams minsta livslängd på 50 år. På grund av den höga kvaliteten på de inblandade materialen och den konservativa utformningen av rörledningarna är skador och deformation högst osannolikt. Faktum är att sannolikheten för rörledningsfel eller läckage är så låg som en skadehändelse var 100 000:e år. Ändå är Nord Stream redo för alla situationer som en del av att övervaka sitt certifierade system”.

Kreml avvisar alla eventuella anklagelser om att Ryssland skulle ligga bakom det misstänkta sabotaget av Nord Stream 1 och Nord Stream 2. Enligt talespersonen Dmitrij Peskov är misstankar om rysk inblandning ”dumma och absurda”.

-Pettersson minns att de som påstod att Ryssland planerade att invadera Ukraina beskyller för att “vara hysteriska”.

Det enda man kan vara säker på när det gäller Ryssland är att ledningen ljuger.

Nord Stream AG äger bara den första av de två ledningarna, Nord Stream 1, som stod klar 2011.

Nord Stream AG är ett konsortium som till största del (51 procent) ägs av ett dotterbolag till den ryska energijätten Gazprom. Men bolaget har också flera västeuropeiska ägare. Resterande aktier ägs av de tyska bolagen Wintershall Dea och Eon samt franska Engie och nederländska Gasunie.

Nord Stream 2 byggdes av bolaget Nord Stream 2 AG, som ägs helt och hållet av Gazprom. Men i finansieringen av bygget deltog fem västeuropeiska bolag: Wintershall, Engie, österrikiska OMV, brittiska Shell och tyska Uniper. Ledningen gick loss på 11 miljarder dollar, av vilket de europeiska bolagen stod för drygt hälften. Finansiärerna skrev ner värdet på sina lån till Nord Stream 2 i våras.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Bara Ryssland kan tjäna på det här

 1. tacka fen för Ryssfen tror sig tjäna på detta…iaf skulle han göra som man gör då man stänger av vatten i en vattenkran som bara
  står och forsar ut i slasken
  …det som sker kan mkt väl vara Putlers hämnd, typ sista suck?

 2. Biden har själv sagt att: “Om Ryssland invaderar Ukraina så kommer han att “stänga” Nordstream
  -Hur ska det gå till, frågade reportern?
  – Belive me, we have tools for that, svarade Biden.

  Ryssland är skyldig och ansvarig för mycket lidande och ont i detta onödiga krig, men i det här fallet är det den labile och extrema socialisten Biden som är skurken -han har ju dessutom alltid varit en skurk!
  Han är en mycket farlig man som måste bort från all makt så fort som möjligt!

  42
  4
 3. Det finns många fler som kan tänkas tjäna på det. Big oil (mindre gas, mer olja), Ukraina (mindre intäkter till Ryssland), USA (enligt deras plan att destabilisera Europa) osv. Den här professorn försöker vara plocka PK-poäng eftersom det är inne att skylla på Putin nu.

  Jag säger inte att det inte är Ryssland, mne det finns fler alternativ.

  35
  19
  • @Tompa, din åsikt: “USA (enligt deras plan att destabilisera Europa)” delar jag inte.
   – USA behöver EU och NATO mer än någonsin. Nu som då (WW2) vinner väst kriget mot fienden med amerikansk materiel. De stora vinnarna är Republikanska kapitalister som borde vara tacksamma att Tramp inte är president. Då hade Trump låtit Putin göra som han ville; först “återta” Ukraina och sedan baltstaterna eftersom Trump vill (ville) göra USA GREAT AGAIN.
   – Det scenariot hade blivit det absolut sämsta för Europa, då Angela Merkel givit Ryssland nyckeln till gaskranen.med hjälp av de Gröna och Miljöpartisterna i Sverige som stängt ned kärnkraftverk.
   – Hoppet är att den ryska mobilisering skapar så stort motstånd mot kriget som.slöjtvångsupproret iIran.

   19
   22
   • Det finns flera obekräftade uppgifter om att USA planerar att minska lågkonjunkturens verkningar på hemmaplan genom att destabilisera Europa för att flytta värden och kompetens till USA. Detta tillsammans med Bidens uttalande om att förstöra Nord Stream är bara några av de indicier som pekar mot USA.

    Ryssland har inte mycket att vinna på detta, de vill ju sälja sin gas. Teorin om att de kan ha örlogsfartyg i närheten låter mest som mycket jobb för lite. De kan de ha utan att förstöra ledningen.

    Än en gång säger jag inte att det inte är Rysslands verk, men det finns gott om andra alternativ. Dock är det lätt att skylla det mesta på Ryssland för tillfället.

    17
    14
 4. Ekonomisk är det ingen som tjänar något !? Men det finns förlorare och det är ju alla som investerat i denna ledning och den största modern är Ryssland..

  Och det är ju bara för man kan helt enkelt inte lita på på Ryssland och det kommer att sitta i åratal det peroende på att man föredrar krig och mord framför fred och välstånd

  Sen har man ju en piplin under konstruktion bara att ledningen finns gör att man kan transportera gas och det behöver inte vara naturgas!

  9
  6
  • Om Ryssland ville stänga av gasen så hade de stänkt kranen. För att senare kunna öppna, eller förhandla om öppning. Att tro att de skulle ta bort sina förhandlingsmöjligheter är befängt.

   38
   3
   • Storpotäten. Ryssland hade redan stängt kranen till Nord Stream 1 och Nord Stream 2 har aldrig öppnats.

    15
    21
  • Yes Ockham’s razor is the only modus operandi….. AND soon USA will start using gas frequently, start fracking, start drilling….. EU has to keep all nukes….. and start building om a broad basis…… THANKS GL

 5. Den svenska befolkningen har fått betala ett gigantiskt högt pris för Bolunds symbolpolitik. En galenskap som inte betytt ett dugg för klimatet utan bara ställt till det för oss alla. Hushåll och basindustri går sotdöden tillmötes pga. mupparnas stollerier. Och nu, med dessa enorma gasläckor, blev det ju ännu löjligare med Bolunds stålbad mot den egna befolkningen. Fullständigt bortkastat i jämförelse med den gas som nu drabbar oss alla. Förklara dig. Bolund, eller gömmer du dig i det blå skåpet där du borde ha suttit sen åratal tillbaka.

  48
  • Och Bolund tjatar om att “vi måste gå före”, vilka vi?
   Det räcker med att han själv gör bort sig, han kan ta häxan med sig.

   40
  • Professor Klamberg gift med Birgitta Olsson Liberalerna.
   Detta näpna par gillar globalism och vet allting bäst.

   37
   2
  • Rökt på?
   Eller den andra förklaringen?

   “The problem isn’t that Johnny can’t read.
   The problem isn’t even that Johnny can’t think.
   The problem is that Johnny doesn’t know what thinking is;
   he confuses it with feeling.

   Thomas Sowell”

Kommentera