Riksrevisionen riktar skarp kritik för regeringens styrning av bidragen till studieförbunden

KORRUPTION. Staten ger årligen närmare två miljarder kronor i statsbidrag till studieförbundens folkbildningsverksamhet. Riksrevisionens granskning visar att kontroll och uppföljning brister i alla led, från lokala studieförbund där anställda stoppar pengar i egna fickor till regeringens styrning och att det finns tydliga indikationer på att statsbidraget går till annat än folkbildning.

Riksrevisionen Wikipedia

Riksrevisionen riktar skarp kritik mot Folkbildningsrådet och de tio studieförbunden i en ny rapport. Orsaken är att det fortfarande slarvas med underlag och kvitton innan statliga pengar betalas ut.

2020 avslöjades att det fanns ett omfattande fusk med statligt stöd till föreningar runt Järvafältet i Stockholm, där pengar skulle ha gått till folkbildning, men i stället hamnade i privata fickor och i vissa fall terrorfinansiering. Det verkar inte ha blivit bättre sedan dess.

***

TIDIGARE 2021-01-11. Studieförbunden är ett gigantiskt fuskbygge av svindlande proportioner

KORRUPTION. Vår sammantagna bedömning är att studieförbundens uppblåsta verksamhet handlar om ett gigantiskt fuskbygge av svindlande proportioner. Det går inte att lita på en enda officiell siffra, skriver Peder Hyllengren (analytiker, Försvarshögskolan), Magnus Ranstorp (docent, Försvarshögskolan) och Aje Carlbom (biträdande professor, Malmö universitet) på Altinget.

Steget Efter

När Folkbildningsrådet presenterar sina siffror för studieförbundens verksamhet. I den senaste årsredovisningen utropas glatt: ”De tio studieförbunden arrangerade 241.800 studiecirklar med 1,5 miljoner grupprapporterade deltagare.”

1.5 miljoner deltagare – fantastiskt. Men är det den verkliga siffran eller propagandasiffran? Lyssnar man på Studieförbundens ledning skriver de ”Vi är tio studieförbund i Sverige. Tillsammans bedriver vi folkbildning för en miljon deltagare per år i landets samtliga kommuner.” På några månader har alltså 1.5 miljon plötsligt blivit 1 miljon, eller ska det förstås som en alternativ propagandasiffra? Den givna frågan blir: vad är egentligen den verkliga siffran – en halv miljon deltagare? Ännu mindre? Sanningen är att ingen vet då det bygger på ett slutet system utan insyn där självkontroll råder.

Under sommaren och hösten har kritiken mot både Folkbildningsrådet och det muslimska studieförbundet Ibn Rushd varit omfattande. De konkreta förändringarna har dock uteblivit. Det finns starka intressen för att inte rucka på den rådande ordningen inom och mellan studieförbunden. De åtgärder som vidtagits blir ett spel för galleriet samtidigt som det interna kontrollsystemet står en bananrepublik nära. Detta illustrerades senast av att Ibn Rushd fick utreda sig själva (givetvis friade på alla punkter) och Folkbildningsrådet var nöjda med svaret.

Ett annat exempel utgörs av utbildningsutskottets ordförande Gunilla Svantorp (S), tillika styrelseledamot i Folkbildningsrådet. Hon går gärna till angrepp mot friskolor och dess miljonrullning till olika företag, men att se bekymmer med sitt eget fuskbygge och dess miljardrullning till fuskande och odemokratiska aktörer inom studieförbunden tycks dessvärre svårare. Och så här håller det på…

– Pettersson säger att fusket är inte så konstigt. Stora delar av den socialdemokratiska rörelsen är byggt på mygel och korruption. Vi har en regering där många ministrar har gjort karriär efter fusk med regelverk och skattebetalarnas pengar. Titta bara på socialminister Lena Hallengren (S), samordningsminister, Ibrahim Baylan (S), civilminister, Ardalan Shekarabi (S), tidigare arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), energiminister Anders Ygeman (S), tidigare infrastrukturministern Anna Johansson (S), tidigare utrikesminister Margot Wallström (S), Mona Sahlin (S) och det är inte alla socialdemokrater som varit inblandade i mygel och korruption av olika slag.

Studieförbunden är de tio studieförbundens bransch- och intresseorganisation. Vi agiterar för bildning och demokrati sedan 1903. Vi står för demokrati, folkbildning och kultur för alla. Verksamheten finns i landets alla kommuner skriver de på sin hemsida. De har nära kontakt med den socialdemokratiska rörelsen.

Steget Efter

Folkbildning är i grunden ett fint system som tyvärr missbrukas. De som nu styr systemet verkar dock mer intresserade av att lobba för ökade skattemedel och bevara självgranskningen än att värna om en välfungerande och transparent folkbildning.

Studieförbunden i samverkan är en intresseorganisation som lobbar politiker om utökat stöd. Personkopplingar sträcker sig in till olika statssekreterare inom statsrådsberedningen. Starka krafter håller emot insyn och förändring. Nu krävs det att riksdagspolitiker visar politisk handlingskraft och gör om det “ruttna” folkbildningssystemet i grunden så att vi kommer ifrån propagandasiffror och fusk med offentliga resurser.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Riksrevisionen riktar skarp kritik för regeringens styrning av bidragen till studieförbunden

 1. Ett komprimerat fiktivt pressmeddelande från avgående regering: Det hade vi ingen aning om. Det måste vara de nazistanstrukna gamla rötterna från SD som har manipulerat.

  12
 2. Ja jag säger då det .
  Och så försöker de få det att låta som hotet mot Sverige är Sverigedemokraterna .
  Men underlåtelsesynden är den värsta synden .
  Att låta ett land driva omkring roderlöst i åtta år och ägna sig åt att twittra skit om dem som försöker få ordning i Sverige , är ett sorgligt men sant eftermäle för den avgående Socialdemokratiska regeringen .
  Jag tror att det kommer bli en ny röd helgdag den dag de lämnar Rosenbad .

  26

Kommentera