Gasläckaget kommer pågå i dagar, det är mycket gas som ska ut

De läckagedrabbade gasledningarna i Östersjön är över 120 mil långa och fulla med naturgas. Det kommer enligt experter ta tid innan all gas som varit i dem har sipprat ut och hålen i ledningarna kan undersökas.

Blå Nordstrema 1 – Röd Nordstream 2 – Punker är läckageplatser.

Tidningen Berlingske har pratat med Kristoffer Böttzauw, direktör för danska Energistyrelsen, som konstaterar att det strömmar ut ”riktigt, riktigt mycket gas” och att det kommer fortsätta på det viset i flera dagar.

– Båda rören är fyllda av gas, och det är riktigt mycket i dem. De går ju ända från Ryssland till Tyskland, så det är riktigt mycket gas som ska ut.

Danska försvaret har upprättat en förbudszon med en radie på fem sjömil (9,26 km) på grund av att det råder explosionsfara. Området bevakas av fartyg från det danska försvaret. Området är avstängt för både fartygs- och flygtrafik, men det ska enligt myndigheterna inte vara någon fara för allmänheten på Bornholm.

Svenska nationella seismiska nätet (SNSN) registrerade i måndags två sprängningar kring de platser i Östersjön där läckagen i Nord Streams båda gasledningar senare upptäcktes, rapporterar SVT.

Enligt SNSN, som kontinuerligt samlar in data på rörelser i berggrunden i Sverige, registrerades två sprängningar – varav den ene hade en magnitud på 2,3. – Det är ingen tvekan om att det var en sprängning, absolut ingen jordbävning, säger seismolog Björn Lund till SVT Nyheter.

30 mätstationer i södra Sverige har noterat sprängningarna och man kan, enligt SNSN ,tydligt se hur vågorna studsar från botten och upp till ytan. Den första explosionen registrerades klockan 02.03 på natten mot måndagen, den andra klockan 19.04 på måndagskvällen.

Klockan 14 på måndagen kom det första larmet om en eventuell gasläcka då besättningen på ett fartyget meddelade att de såg bubblor på vattenytan. Senare på kvällen stod det klart att det läckte från båda gasledningarna.

Den polska regeringen påstår att det är sabotage och att Ryssland ligger bakom.

Nordstream gasläcka Foto: Danska Försvaret

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Gasläckaget kommer pågå i dagar, det är mycket gas som ska ut

 1. Mp kommer självklart att rikta anklagelser om miljöförstörelse mot de som sprängt!
  eller?

  11
 2. Jättevinst för Gazprom bäddar för utdelning till ryska statenRiksbanken: Utmaningar med skyhög inflation i höst. Pontus Dackmo, förvaltare, Protean Funds och Sebastian Hallenius, allokeringschef i Börsmorgon
  * Ryska gasjätten Gazprom gjorde en rekordvinst på motsvarande 43 miljarder dollar, cirka 480 miljarder kronor, för första halvåret i år, rapporterar den statskontrollerade ryska nyhetsbyrån Tass.

  * Publicerad: 27 september 2022
  * https://www.di.se/live/jattevinst-for-gazprom-baddar-for-utdelning-till-ryska-staten/

  12
 3. Ett fartyg som kör in i gasen kan sjunka ! Vatten densiteten förändras när det är gas i vattnet

  11
  5
 4. Något NATO-land har inget att vinna på göra hål på Nordstream 1. Ej hellet något svensk intresse. Möjligen en gammal vpk-are. Alltå är det Putins pojkar som förstör ALLT (även för sitt eget land) som påverkar klimatet.
  ”En av de gaser som bidrar mest till ökningen av växthuseffekten och den globala uppvärmningen är gas metan. Det är en luktfri, färglös gas som inte är löslig i vatten. Dess kemiska formel är CH4 och även om den inte är giftig är den mycket brandfarlig. Dessa alger har kapacitet att behålla värmen i atmosfären och bidrar därför till att öka växthuseffekten.

  4
  19
  • Kan man inte åka dit och sno gasen den måste ju vara lika farlig som olja i vatten..åk dit med en tom varmluft ballong.
   Och fyll Östersjön är förorenad nog

   5
   5
  • ABC News
   @ABC

   Pres. Biden: ”If Russia invades…then there will be no longer a Nord Stream 2. We will bring an end to it.”

   Reporter: ”But how will you do that, exactly, since…the project is in Germany’s control?”

   Biden: ”I promise you, we will be able to do that.”
   http://abcn.ws/3B5SScx
   ABC News Video

   20
   2
   • Videon är från 7 februari 2022 innan kriget började och Nordstream 2 blev klar i september 2021 och har aldrig varit i bruk.

    5
    6
   • Pettersson, uppenbarligen visste Biden något om den kommande ryska invasionen. Kanske därför att Biden och hans kumpaner bäddade för den. De hade planerat den.

Kommentera