Andreas Norlén omvald till talman ”Ska träffa Kristersson på onsdag”

INRIKES. Direkt efter att Andreas Norlén valts till talman i riksdagen höll han en kort pressträff. Han säger att han är ödmjuk inför förtroendet och är djupt tacksam att ha blivit vald av riksdagens ledamöter.

Voteringsknappar i en ledamotsbänk; grön knapp för “ja”, röd “nej” och gul “avstår”. Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag.

När han nu återigen är talman berättar Norlén om vad nästa steg i regeringsbildningen blir. – Nu kan jag meddela att jag kommer träffa Ulf Kristersson på onsdag klockan 11 för avstämning av det sonderingsuppdrag för att bilda en ny regering han fick förra veckan, säger Andreas Norlén.

När en eventuell deadline för Kristerssons försök till regeringsbildning kommer vara ville Norlén inte säga.

Moderaternas Ulf Kristersson har en god idé om hur hans regering ska se ut och han är nöjd med hur regeringsförhandlingarna går. Det går väldigt bra. Vi tar steg för steg framåt, säger Kristersson.

Under måndagen valdes Moderaternas Andreas Norlén till talman i riksdagen. Kenneth G Forslund (S) är vald till förste vice talman av Sveriges riksdag. Sverigedemokraten Julia Kronlid valdes till andra vice talman i en andra sluten omröstning. Den först omröstningen var tvungen att tas om då Julia Kronlid som hade SD, M, L och KD bakom sig inte fick en majoriteten av rösterna. Stödet skulle gett henne 176 röster – men hon fick bara 173 i första omgången.

Varken i den första eller andra voteringen om posten till tredje vice talman fick Lotta Johnsson Fornarve (V) eller Kerstin Lundgren (C) en majoritet av riksdagens stöd. Valet kommer därför göras i en tredje omgång, där krävs inte majoritet utan den som får flest röster tilldelas posten.

Johnsson Fornarve har fått fler röster än Lundgren i både den första och andra omgången.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Andreas Norlén omvald till talman ”Ska träffa Kristersson på onsdag”

 1. Norlen omvald utmärkt, att tre röstade fel vad gällde Kronlid betyder att den Kristerssonska regeringen kan få det svårt i framtiden.

  3
  1
  • Kan vara personliga skäl! Exempelvis, kan Björn Söder himselves, röstat emot i en slags protest! Och fler skäl kan finnas! Det verkar inte ha varit några liberaler i alla fall! Åtminstone nekar de troliga bestämt till det!

   1
   1
  • Grebom, jag såg att det var någon eller några ogiltiga röster. Om det gäller dessa vet jag ej.

   Någon eller några Riksdagsledamöter hade lagt flera röstsedlar i samma kuvert.

 2. Instämmer om Norlén, en annan kommentar kring dagens omröstningar och debatten om Julia Kronlid, Jag själv växlar mellan att vara ateist och agnostiker och trodde i min enfald att alla djupt troende, kristen eller muslim förkastar evolutionsteorin och tror på en guds skapande. Jag är helt övertygad att om man frågar valfri muslim om Allah eller evolutionen skapade människan så är svaret givet. Vad hade hänt om en journalist frågat ex Kaplan, Kahn eller Osman om vem som skapade världen så hade denna journalist blivit kallade rasist per omgående?

  13
  • Ja visst är det så. Det är dessutom inte särskilt mycket märkligare att tro det än att tro att importera 2 miljoner människor från tredje världen till Sverige ska bli bra.

   14
 3. Har inga större invändningar mot honom. Han verkar ändå sköta sitt ämbete förhållandevis professionellt och objektivt.

  13
  1
  • Jag tycker det var bra att Andreas Norlén, blev vald som talman för ytterligare en period!

   Han har varit bra, och jag gillar hans sätt och stil i riksdagen, med ett stänk av humor!

   Han gör rollen bra, och sprider mer värme i denna annars så karga plats!

   Så STORT GRATTIS!!!

   11
   1

Kommentera