Lena Hallengren (S) ska klistra ansvar på Jimmie Åkesson (SD)

INRIKES. Även om Sverigedemokraterna nöjer sig med att vara ett stödparti åt högerregeringen kommer vi att se till att de får stå till svars för politiken, säger Socialdemokraternas nya gruppledare i riksdagen, Lena Hallengren. — Tiden är över då Jimmie Åkesson kan komma undan med ett ”jag vet inte” på avgörande frågor, säger Hallengren som får ansvaret att leda de övriga 106 S-ledamöterna i deras arbete i riksdagen, enligt Nyheter24.

Socialdemokraterna ökade med sju riksdagsmandat i valet och har fler mandat än Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna tillsammans, om det skulle bli regeringen. Men om SD stödjer regeringen utan avvikelser kan fyra år i opposition bli en prövning för S, utan stora möjligheter att påverka politiken.

Det finns frågor där S och SD tycker lika och skulle kunna driva igenom förslag om de skulle vilja det.

Vi kommer att lägga fram förslag, vi kommer att samtala med alla 349 ledamöterna men vi samarbetar inte med Sverigedemokraterna, säger Lena Hallengren.

Socialdemokraterna fick kritik i valrörelsen, både internt och från utomstående bedömare, för att sakna konkreta förslag och vallöften.

Det mesta presenterades som avhängigt av förhandlingar med andra partier vid ett fortsatt regeringsinnehav. Budskapet från S kokade ner till Magdalena Andersson som den som skulle vara bäst skickad att leda landet.

Vad man lovar i en valrörelse blir lite överbud på något sätt. Vi kommer att stå upp för socialdemokratisk politik och vi får väl se vad som återkommer i vår budgetmotion och kommande förslag, säger Hallengren.

Lena Hallengren har visat i olika roller genom åren att hon har en förmåga att samla och hitta lösningar där andra ser låsningar, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

Formellt är Lena Hallengren ännu en tid socialminister i den avgående regeringen. Men hon tillträder som gruppledare så snart en ny regering är på plats. Fram till dess kommer Gunilla Carlsson att vara gruppledare.

-Pettersson säger att Hallengren är som andra socialdemokrater. Hon vägrade under åtta år att ta ansvar över politiken hon och hennes parti förde. Det var allt från den gamla regeringens fel till att vi tillsätter en utredning. Nu ska Hallengren kräva ansvar av Jimmie Åkesson (SD) utan att veta vad hans roll blir eller vilken politik den nya regeringen tänker föra.

Lena Hallengren är nyvald gruppledare för Socialdemokraternas riksdagsgrupp.

Hallengren var distriktsordförande och firmatecknare för Kalmar läns SSU-distrikt i slutet av 1990-talet. Enligt en granskning som Dagens Nyheter gjorde i mars 2005 visade det sig att SSU Kalmar under Hallengrens ordförandeskap blåst upp Kalmardistriktets medlemssiffror vid ansökan om organisationsstöd hos Regionförbundet. Granskningen visade att distriktet sade sig ha mer än dubbelt så många medlemmar som de som faktiskt hade betalt in medlemsavgift till distriktet, trots att distriktet bara hade rätt till bidrag för medlemmar som betalt medlemsavgiften. Sammanlagt ledde dessa uppblåsta medlemssiffror till att distriktet fick omkring 200.000 kronor för mycket i bidrag 1997 och 1998, och mer inflytande för distriktet inom SSU, då högre medlemssiffror gav större inflytande vid SSU:s kongress. I april 2005 betalade SSU Kalmar tillbaka 400 000 kronor i felaktiga bidrag. En förundersökning inleddes mot styrelsen för SSU Kalmar för misstänkt bedrägeri. Förundersökningen lades ner i januari 2006 då åklagaren inte kunde styrka brott.

Expressen avslöjade också att Hallengren varit inblandad i ännu en medlemsskandal. Denna gång gällde det inte pengar – utan makt. Från 1999 till 2002 var Lena Hallengren SSU:s förbundssekreterare. Våren 2000 reste hon till Malmö för att tvinga SSU Skåne att godta 714 nya medlemmar. Som i verkligheten bara var 25 stycken. Detta för att få mer makt i förbundsstyrelsen. Lena Hallengren är inte ensam bland de socialdemokratiska ministrarna att mygla. Tvärtom verkar det räknas som en merit.

 • Avgående socialminister, en post hon haft sedan 2019. Före det barn- äldre- och jämställdhetsminister från 2018.
 • Riksdagsledamot sedan 2006.
 • Var statsråd 2002–2006
 • Från Kalmar, utbildad lärare.
 • Gift, två barn. Fyller 50 nästa år.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

26 thoughts on “Lena Hallengren (S) ska klistra ansvar på Jimmie Åkesson (SD)

 1. S och MP ansvarar för sista nedläggningarna av Ringhals reaktorerna genom effektskatten på kärnkraften, som gjorde den olönsam. Det var politiska beslut, som nu orsakar den stora el-krisen i Sverige. De vänsterblivna riksdagspartierna S, MP, V och C har förbrukat sina förtroenden för att de stöttat varandra. De har orsakat Sverige enorma skador med vansinnig villkorslös invandringspolitik, skenande kriminalitet, el-kaos och skattehöjningar.

  15
 2. En enkel fråga till Hallengren: När och om vad tog en socialdemokratisk statsminister ansvar för något korkat beslut eller försummat beslut? Samma fråga till dig själv som minister.

  17
  • Jag hörde just nu på Rapport att du kan som minister inte hålla två bollar i luften samtidigt.

   Du skyller på pandemin att du har negligerat att lagstifta om licens för teurapeuter. Ynkligt med en stor stab i ditt departement och har drabbat sjuka.

 3. Det är klart att Åkesson och kompani måste ta ansvar för vad de sagt i valrörelsen. El och dieselpriset bekymrar mig.

  2
  4
 4. Tänk om sd skulle säga att han ska klistra ansvar på någon grön-röd politiker, det skulle beskrivas som fascistiska översittarfasoner av grönröda packet.

  18
  1
 5. RACERFLABBEN har tydligen hämtat nytt syre efter deras nesliga Valförlust,
  Damen tror fortfarande att dom kan styra och ställa som i fornstora dar.

  Ett val till så är Sossarna upphunna omsprungna, det kommer inte fortsättningsvis
  bli lika lätt sätta in sossar med eller utan förstånd, på alla viktiga poster som
  man gjort dom senaste 20 åren. Tycker att hon ska återgå till att bli Frissa,
  möjligen skulle hon kunna refferera en fotbollsmatch med den otroliga fart hon
  har med munnen, synd att inte tänket hänger med!

  25
  1
 6. Hallengrenskan bör stanna hemma o ta ansvar för hunden som de inte tar ansvar för. Borde få utskällning från kennelklubben, fast som sossesopa fattar hon inte det.
  Men min hund är smartare än…….. många sossar

  28
  1
 7. S politik = mer massinvandring av valboskap. Höjda skatter, höjda bränslepriser, försämrad tillgång till el. Ökande inflation. Höjd pension bara till de som aldrig jobbat i Sverige. Miljonärsskatt för de som har sparat 100-tusen.

  49
  • Hemlig
   Har du inte märkt att S och kompani förlorat valet. Nu är det SD och kompani som styr. Min tanke är inte att du ska gnälla på dom också, utan stötta deras förslag.

   1
   2
 8. Det finns ett rikskänt citat, ”vi såg det inte komma”, och den galningen som sa det var statsminister. Hur ansvarsfullt är det?

  70
 9. Visar inte detta uttalande från L.Hallengren att SOCIALDEMOKRATER är maktfullkomliga dom kan aldrig inse eller erkänna att dom gör eller har några fel vad som än sker så är det alltid någon annans fel.
  Otroligt att inte fler Svenskar inser vad det är för människor . Sossarna har efter Erlanders tid bara blivit farligare och farligare som ett stort maktparti som totalt skiter i Svenska folket bara dom får behålla makten.

  76
 10. ”jag vet inte” på avgörande frågor????
  Hennes före detta chef lögnaren Stefan körde med ”jag såg det inte komma”
  Lena måste vara kort i skallen som inte ens kommer ihåg detta som hände i närtid.

  71
  1
 11. Aha, hon tillträder en ny post motsvarande twitterminister?
  Det är klart man ska få ifrågasätta politik, men efter corona hanteringen undrar jag hur mycket man bör lyssna på henne. Kan vara slöseri med tid.

  ”Jag vet inte” är ett BRA svar, om man inte vet. Alternativet, att hitta på/svamla, är värre.

  56
 12. Det är inte så lätt att svara på en massa idiotiska ickefrågor därför så kan det bli jag
  vet inte som svar,speciellt när det kommer från sozzzar som är korkade ex.Hallongren.

  59
  1
  • Efter att det gått åt helvete så skyllde dom ju alltid på nån annan. Nu drar dom sitt trumfkort redan innan en ny regering tillträtt. Och sen undrar dom varför SD växer.

   54
  • Med risk för att bli tjatig.
   – ”Det är löjligt att höra löss hosta, speciellt om de har trånga bröst”!
   Miss Piggy borde förstå att socialdemokratin har haft sin tid. En tid då medborgarnas väl stod i centrum. Efter att alltmer glidit över till att bli en sekt, utan annat på programmet, än makt, upptäcker allt fler väljare bedrägeriet.
   Efter att en så komplett dumskalle, som Stefan Löfven, ersatts av en tjattrande Magdalena Andersson, även hon utan visioner, är det otroligt att 30% lägger sin röst på dödgrävarpartiet, Socialdemokraterna.
   Ett verkligt bra tips till ”Miss Piggy”, är : Tagga ner, loser!

   41
   1
 13. Touretts syndrom
  Först när sossarna skakat av sig beröringsskräcken med SD kan de fungera i en Demokrati .
  Tills dess får vi nog leva med deras svammel .

  64
  1

Kommentera