Förundersökning mot advokaten Gabriel Barsoum gällande misstänkt bedrägari inledd

BROTTSLIGHET. Advokaten Gabriel Barsoum var en av de offentliga försvarare som drog in mest pengar förra året – men Aftonbladets avslöjande visade hur han vid upprepade tillfällen lämnat felaktiga uppgifter till domstolarna och fått ut för mycket pengar. Nu har Barsoum polisanmälts och en förundersökning gällande misstänkt bedrägeri ska ha inletts. ”Jag tillbakavisar varje påstående om att jag till någon del agerat brottsligt”, skriver Gabriel Barsoum till Aftonbladet.

Gabriel Barsoum (till höger) med sin bror Neo Barstedt. Den ena värre än den andra. Att dra in 9 miljoner som Gabriel gjort och 9,8 miljoner som Neo gjort kräver en hel del timmar… Foto: Instagram.

Advokaten Gabriel Barsoum fakturerade domstolarna över nio miljoner kronor som offentlig försvarare förra året. Det var fjärde mest i landet, trots att han är en relativ nybörjare.

Granskning har avslöjat hur Barsoum vid en mängd tillfällen lämnat felaktiga uppgifter till domstolarna – och krävt ersättningar som han inte hade rätt till. Det handlade bland annat om att Barsoum krävt ersättning för fler häktesbesök än han enligt häktets loggar gjort samt att han tagit betalt för samma tidsspillan flera gånger om.

-Pettersson säger att en offentlig försvarare får f.n. 1.442 kronor i timmen exklusive moms av staten. Det blir 1.803 kronor inklusive moms men de räcker tydligen inte år en del.

Gabriels bror, Neo Barstedt, spelar i samma division. Neo fakturerade staten 9,8 miljoner på tvivelaktiga grunder och har blivit utesluten är Advokatsamfundet.

Neo Barstedt överklagar till Högsta domstolen, vill bli advokat igen

År 2020 uppgick kostnaden för offentliga biträden till 3,3 miljarder kronor, en ökning med 90 procent på tio år.

***

TIDIGARE 2021-03-26. Inget brott begånget när polisen visiterade advokat Gabriel Barsoum

INRIKES. Inget brott begicks av polisen när advokat Gabriel Barsoum trycktes ner av polisen för att han vägrat att visa legitimation. – Vi har inte inlett någon förundersökning om tjänstefel. Vi ansåg att det inte var ett brott, säger Mats Ericsson, chefsåklagare Särskilda åklagarkammaren.

Gabriel Barsoum, bild från Instagram

Det var i lördags som advokat Gabriel Barsoum färdades i en bil som stoppades av polisen vid en bensinmack i Botkyrka. Förundersökningen om tjänstefel har nu lagts ner.

Enligt chefsåklagaren Mats Ericsson var det ingen slump att polisen var på plats vid den bensinmack där bland annat en flicka sköts ihjäl förra året. Bilen som advokat Gabriel Barsoum var passagerare i, kunde knytas till grov brottslighet och polisen gjorde bedömningen att det kunde finnas personer av intresse i den.

Advokaten ska samtidigt ha haft båda händerna i jackans bröstfickor. Efter att polisen vid upprepade tillfällen ska ha bett honom att visa händerna och han vägrat, så beslöt polisen att visitera honom. Advokaten behåller händerna fickorna, något som kollegan uppfattar som motstånd och berordrar honom lägga sig ner på marken.

Att advokaten hade händerna i fickorna fick poliserna att tro att han hade något att dölja, säger Mats Ericsson.

Gabriel Barsoum säger till SVT att han troligtvis kommer begära en omprövning av ärendet och att uppgifterna om att bilen skulle kunna knytas till brottslighet är felaktiga.

-Pettersson säger att vägra ta upp händerna ur fickorna hade i en del andra länder betytt att herr advokat blivit skjuten på fläcken. Han ska vara tacksam mot poliserna…

Några råd till Gabriel Barsoum: Umgås inte med kriminella. Gör som polisen ber dig. Har du händerna i fickan, ta fram dem när polisen ber dig, om inte är du potentiellt farlig, och kommer hanteras därefter.

TIDIGARE 2021-03-23. Vad är det advokaten inte förstår?

INRIKES. Avokaten Gabriel Barsoum stoppades av polis vid en bensinmack och ombads identifiera sig. När han frågade varför blev han nertryckt och kroppsvisiterad, säger Barsoum.

Ett kort videoklipp från händelsen visar hur han tas ner på marken och att en av poliserna trycker ner honom med sin fot.

”Polisen kan inte bete sig så här om man vill ha ett samhälle med hög tilltro till polisen”, skriver Barsoum på Instagram, och fortsätter med “vi syns i rätten”.

Kontrollen inträffade i Norsborg i Botkyrka kommun söder om Stockholm i slutet av förra veckan. Advokat Gabriel Barsoum har själv delat ett klipp från händelsen i sociala medier. Det framgår inte vad som föranledde att polisen tog ner advokaten på marken.

Gabriel Barsoum skriver: ”Polisen krävde att jag skulle identifiera mig när jag satt som passagerare i en bil och jag frågade varför polisen ville ha min identifikation. Polisen krävde att jag skulle ut ur bilen och uttalade att jag har något att dölja och det är anledningen till att jag inte identifierar mig. Jag svarade att det är min rätt att veta grunden till polisens fråga. Det slutade med att polisen omhändertog mig för identifiering och genomförde kroppsvisitation, trots att det inte fanns någon laglig grund för polisens agerande.”

Gabriel Barsoum anser att polisernas beteende är ”ett stort problem i förorten” och: ”Jag tvekar kraftigt att polisen skulle agera på samma sätt om jag var svensk. Polisens agerande mot mig är en påminnelse om varför jag ville bli försvarsadvokat.

-Pettersson säger att Gabriel Barsoum, känd för att försvara gängkriminella, och betald med 1.425 i timmen plus moms av Sveriges skattebetalare tydligen inte kunde tänka sig att underlätta polisens arbete och legitimera sig utan att tjafsa. Om polisen frågar efter legitimation så borde till och med en advokat begripa att de vill veta vem han är och inte börja jiddra om varför.

Vanliga människor visar ID när polisen frågar, kaosfolk börjar bråka…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Förundersökning mot advokaten Gabriel Barsoum gällande misstänkt bedrägari inledd

 1. 16000volt vore en enkel/billig lösning oavsett härkomst/advokat så kanske de fakturerar rätt hädanefter, som markering.
  Vaknade nyss med ett önsketänkande…..mmmmmm

 2. “Neo Barstedt”, det låter lite som “Saul Goodman” i TV-serien “Breaking Bad”. Ett tydligt försök att framstå som seriös och pålitlig.

 3. Dessa Syrianer! Det är många av dem som mjölkar statens kassako.
  Undrar om det ligger i deras gener att fuska och bedra ?
  Skicka hem dem.

  15
  2
 4. Detta har utvecklats och skett medan Morgan satt på den tronen med inbyggd Twittermaskin som han ville behålla för evigt.

  19
  2
 5. Dom som har släppt in dessa parasiter/brottslingar/ skall åtalas!
  D.v.s. hela invandrarverket och alla deras anställda.
  Ju högre position dessto högre straff och ingen av dom skall komma undan.
  I ett normalt land vore invandrarverket terrorklassat.

  32
  3
 6. Problemet är tvådelat med dessa kriminella sk advokater.
  – Dels ska de inte vara i Sverige
  – Dels ska de inte vara advokater i Sverige.
  Jag föreslår att herrarna omgrupperar till Syrien och bluffar där.

  30
  3
  • Och vår Justitieminister hur har han agerat .
   Jo , han har twittrat om Sverigedemokraterna .
   Skönt att bli av med den tomten.

   31
   1

Kommentera