Ett val utan val i Ukraina

UKRAINA. Att genomföra de så kallade folkomröstningarna i östra Ukraina verkar vara lättare sagt än gjort. Jurij Sobolevskyj, förste vice ordförande för det lokala styret i Cherson, säger att organisatörerna har haft för lite tid på sig att arrangera ”omröstningen” och att finns en utbredd ovilja att delta.

Luhansks guvernör Serhij Hajdaj varnar för att ryska tjänstemän går från hus till hus och låter de boende fylla i röstsedlar i köket under uppsikt, skriver Reuters. Han säger att ryska myndigheter förbjudit invånare i Starobilsk att lämna staden innan tisdag, och att ett företag i staden Bilovodsk hotat att avskeda alla anställda som vägrar rösta.

”Detta är ett val utan val”, skriver han på Telegram.

Den ukrainske borgmästaren i staden Melitopol i Zaporizjzja uppmanar sina invånare att stanna hemma och ”fullständigt ignorera” omröstningarna, rapporterar The Guardian.

”Ett deltagande är att stödja den blodiga planen att eskalera kriget mot Ukraina och att frivilligt bli en del av ett slutet totalitärt samhälle”, skriver Ivan Fedorov.

De illegala och fejkade ”folkomröstningarna” hålls i de delvis rysskontrollerade regionerna Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizjzja.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

19 thoughts on “Ett val utan val i Ukraina

 1. Rösta som orcerna befaller, annars nackskott. Detta gillar rysstrollen, vill säkert ha det på samma vis hemma.

  6
  6
  • Folket i Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizjzja är trötta på den USA och Storbritannien styrda Kiev regimen.
   Ukraina respekterade varken Minsk 1 avtalet 2014 eller Minsk 2 avtalet 2015.
   Det är andledningen till att folkomröstning i Donbas regioner sker just nu.
   Det är inget konstigt alls.

   9
   6
   • Minsk 1 och 2 bröts till största delen av Ryssland och separatisterna som inte gav Ukraina kontroll över Ukrainas gränser. Det är en av många anledningar till att fejkomröstningen och terrorkriget är olagligt och att du liknar Putin.

    2
    4
   • Pettersson
    Läs på om Odessa massakern 2014.
    På vilket sätt har Ryssland brutit mot Minsk avtalet?
    Har du fortfarande inte förstått att det pågått ett folkmord på ryssar i Ukraina?

    2
    1
   • Gamling, Odessa ligger inte i Donbass trots att du regelbundet tjatar om det.

    Ryssland och separatisterna har brutit mot Minskavtalen genom att inte ge Ukraina kontroll över området och gränsen med mera.

    Ryssland bryter mot Minsk-avtalet om Donetsk och Luhansk, slutet mellan Ukraina och Ryssland. Enligt avtalet ska Donetsk och Luhansk få självstyre inom Ukraina, men inte erkännas som egna stater, såsom Ryssland gjort, säger Katinka Svanberg.

    Ryssland bryter också mot Budapestavtalet om säkerhetsgarantier från 1994 där Ukraina gav Ryssland sin mycket stora kärnvapenarsenal från Sovjettiden i utbyte mot billig gas och “säkerhetsgarantier mot hot eller våldsanvändning mot Ukrainas, territoriella integritet eller politiska oberoende”.

    Avtalet från 1994 gäller än. Ryssland har sedan 2014 brutit mot det genom invasion och annektering av Krim och att lägga sig i och stödja separatisterna i Donbass.

    Något folkmord i Donbass har jag inte hört talas om. Att folk dör beror på kriget som Ryssland och separatisterna började 2014.

    Enligt internationell rätt är det inte tillåtet att militärt angripa ett annat land, däremot har alla länder rätten till självförsvar vid angrepp.

    Ryssland bryter mot våldsförbudet, vilket finns specificerat i FN-stadgan, det står bortom allt tvivel. Ukraina har rätt till självförsvar på grund av den aggression som Ryssland nu utövar mot Ukraina. Ukraina har också rätt att begära hjälp från andra stater, och andra stater har rätt att hjälpa Ukraina.

 2. Detta med valår en jätte bra idé !!! Ukraina bör börja med att indetifigera val lokalerna sen på val dagen öppnar man eld!!
  Det är ju då att det troligen är en viss fara med att rösta för ett fritt Ukraina och även om man gör det så kommer rösterna att försvinna. Om man däremot röstar på Putin då kommer rösterna att fördubblas!! Och då alla vet detta så kommer inga ukrainare kommer att besöka vallokalerna så man kan göra sig av med alla femtekolonnare samtidigt två
  Flugor i en smäll ?! Det är dags att rensa ut ryssprovkatörena!!!

  3
  4
 3. Intressanta nyheter från alla Rysslands hatare…
  Tydligen var bilderna i de nyheter som sändes från området av ARD,då fajkade !! Varför man visar sådana falska i tysk TV,,,,förstår jag inte.
  Här var det otaliga röstande som stod i kö,och de intervjuade var märkligt nog positiva,och hoppades att kriget skulle upphöra !
  Var hittar alla ni andra ovan era nyheter,som ju tycks vara rena motsatsen ? Finns det även TV-underlag för dessa ?

  11
  9
  • Stenbock, jag såg nyss på SVT Rapport 18:00 en lång kö med röstande och en dom visade hur man skulle fylla i röstsedeln. Det var perfekt ordning, bara ett litet problem. Alla röstande bar uniform och var män i 20 till 40 års åldern såg det ut som.

   De miljoner ukrainare som är på flykt eller har deporterats får säkert poströsta, eller vad tror du?

   3
   4
   • Pettersson:
    Mycket möjligt att det fanns många i stridsutrustning vid Vallokalerna,kan tänka mig att även dessa vill ha slut på kriget…
    Ja du har rätt,många har under alla åren sedan 2014 flytt ur östra delen av landet. För ett eller två år sedan såg jag reportage om just detta.
    Vill minnas att det då var c:a 80.000 som flytt in i Ryssland.
    Sedan är det väl så,att TV-team från väst söker sig till någorlunda säkra områden,för att slippa bli beskjutna av Ukrainska armén ?
    Intervjuade man inte några av de som skulle rösta ?
    Detta gjorde man i ARD´s nyhetsprogram … Där fick jag en bild över hur dj-ligt civilbefolkning lider !

    3
    4
   • Man intervjuade flera. Ingen ville ha folkomröstning för området tillhörde Ukraina och etniska ryssar är i minoritet i området. Några har flytt till Ryssland, andra har deporterats och ett tredje gäng, det största har flytt västerut.

    Slut på kriget blir det inte förrän Ryssland upphör med ockupationen och åker hem.

    1
    1
   • Pettersson:
    Den av oss två som lever längst får svaret en dag….
    Själv sitter jag allt för långt borta från Ukraina,för att kunna med säkerhet bedöma vad som är sant,eller rena falsarier i TV o. Press.
    I Krig o Kärlek får man söka förgäves,efter rena sanningen….
    Betr. de flyktade kan jag informera om att en stor del av dessa har, eller står i begrepp,att återvända hem till Ukraina från V-Europa !

    1
    1
   • Att veta vad som är sant i media är inte lätt.

    Men det är inga svårigheter att inse att ”folkomröstningen” är fejkad och olaglig eller att inse att Rysslands ockupation är olaglig och ett krigsbrott.

    Enligt internationell rätt är det inte tillåtet att militärt angripa ett annat land, däremot har alla länder rätten till självförsvar vid angrepp.

    Ryssland bryter först och främst mot våldsförbudet, vilket finns specificerat i FN-stadgan, det står bortom allt tvivel. Ukraina har rätt till självförsvar på grund av den aggression som Ryssland nu utövar mot Ukraina. Ukraina har också rätt att begära hjälp från andra stater, och andra stater har rätt att hjälpa Ukraina.

    Dessutom bryter Ryssland mot en rad andra internationella och bilatera avtal.

    Sedan tycker jag att det moraliskt borde vara enkelt att försvara ett land som skamligt och onödigt blir angripet av ett grannland.

 4. Det är bara i Skurkstater man håller fejkade folkomröstningar, Är Ryssland
  en Skurkstat?? Troligen inte ,men Putin är en skurk!

  14
  9
  • Pratar man om fejkade val så tar det amerikanska presidentvalet 2020 alla rekord.
   Men visst ryssen kan säkert han också.
   Det som skiljer mig från 98% av befolkningen i detta land är att jag har en egen tankeverksamhet i behåll.

 5. Kanske beroende på att ukrainska motståndsrörelsen i Cherson med flera ställen likviderar de som tänker jobba med valet.

  Inte för att det gör någon skillnad. Kreml har redan bestämt vad resultatet ska bli. Det är 78% valdeltagande och 83% röstade ja.

  14
  8
   • Stalin sa enligt sägen .
    ”De som röstar bryr jag mig inte om , det är de som räknar rösterna som intresserar mig”.
    Magdalena kunde inte ha uttryckt det bättre .

    21

Kommentera