Den nya regeringen tar över en rättspolitisk ruin

INRIKES. Under Magdalena Anderssons åtta år i regeringen har brottsutvecklingen skenat. Man ska inte låta sig förledas av den avgående statsministerns ord om dukade bord. Situationen är oerhört allvarlig och en diger uppgift väntar en ny regering, skriver Krister Thelin, före detta hovrättslagman, statssekreterare i Justitiedepartementet och ad hoc-domare i Europadomstolen på Expressen.

När Morgan Johansson efter åtta år till slut tvingas lämna Justitiedepartementet krävs ett hårt och långsiktigt arbete. Bild: Steget Efter

Under Magdalena Anderssons åtta år i regeringen har brottsutvecklingen skenat. Det gäller särskilt grova våldsbrott, sexualbrott och personrån. Sverige ligger nu i Europatoppen för dödsskjutningar per capita, men i bottenligan i Europa när det gäller poliser per invånare. Poliser hoppar av i tusental och enligt polisens egna utredare har utredningen av grova brott inte fungerat så dåligt på 20 år. 

Samtidigt växer antalet kriminella nätverk och utsatta områden. Gängen infiltrerar myndigheter och sätter upp egna vägspärrar. Färre personer påbörjar fängelsestraff i dag än för tio år sedan och antalet uppklarade brott har minskat sedan 2014. Mindre än fem procent av alla anmälda våldtäkter leder till fällande dom.

Utvecklingen har inte skett över en natt och det har inte saknats varnande röster. Men Socialdemokraterna har satt i system att motsätta sig de initiativ på rättspolitikens område som kommit från oppositionen. Under de senaste åtta åren har Socialdemokraterna konsekvent röstat nej till viktiga förslag om effektivare brottsbekämpning, strängare straff och höjda polislöner. 

Det gäller även sådana förslag som regeringen själv sedermera infört efter att ha tvingats till det av riksdagen, till exempel lagen om blåljussabotage. Istället har Magdalena Andersson och Morgan Johansson återkommande påstått att regeringen har skärpt fler än 70 straff. Vad de inte nämner är att nästan hälften av dessa höjningar inte får någon praktisk betydelse då de avser höjningar av maximistraffet, vilket enligt den straffmätningsmetod som används i Sverige är en del av straffskalan som nästan aldrig används. Inte heller nämns att en stor del av övriga straffskärpningar är resultat av tillkännagivanden från riksdagen.

Fyra år till av socialdemokratisk rättpolitik hade varit en katastrof för Sverige. Det innebär inte att vändningen kommer över en natt. När Morgan Johansson nu till slut tvingas lämna Justitiedepartementet krävs ett hårt och långsiktigt arbete. Delvis handlar det om en totalöversyn av hela strafflagstiftningen i skärpande riktning till skillnad från det småduttande i olika straffskalor som har varit den avgående regeringens signum. Men det handlar också om att få betydligt fler att söka sig till och stanna kvar inom polisyrket samt att ge dessa de verktyg som krävs för att på allvar hejda och trycka tillbaka gängkriminaliteten. I många fall rör det sig om verktyg som polisen själva har efterlyst, men som regeringen inte har levererat. 

Man ska inte låta sig förledas av den avgångna statsministerns ord om dukade bord. Situationen är oerhört allvarlig och en diger uppgift väntar en ny regering. Åtta förlorade år kräver att arbetet med en effektiv brottsbekämpning och ett tryggare Sverige inleds så fort Ulf Kristersson och en ny justitieminister sätter sin fot på Rosenbad.  Men läget är inte hopplöst, med rätt styrning och politik kan Sverige bli ett tryggare land för alla.

Av Krister Thelin

Före detta hovrättslagman, statssekreterare i Justitiedepartementet och ad hoc-domare i Europadomstolen

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Den nya regeringen tar över en rättspolitisk ruin

 1. Ett digert arbete väntar den nya regeringen och det brådskar ! År av flum och vänsterideolgi som bara lett till fördärv av normalt sunt tänkande och förnuft har fått råda alltför länge.Frågan är bara när det är färdigtjafsat om vem som ska sitta i regeringen.Just nu tycks ju sandlådementaliteten råda om vem som ska leka med vem och vem som inte får vara med dom andra i den där lådan….

  24
 2. Ja om vi får en anständig regering som inte drar sig för att corrigera dom senaste årtiondena misstag . Då kanske vi får någon form av tryggheten. Frågan är om det finns rökigt hårda nypor i den regeringen som kommer.
  Slaktar
  Dom sossialistika heliga korna

  18
 3. Dödsskjutning i Kristianstad. ”Ingen misstänkt”

  Bomb mot hyreshus i Solna. ”Ingen misstänkt”

  NÄR NÅGON GRIPS. VI HAR HAFT ÖGONEN PÅ DEN HÄR PERSONEN.

  VARFÖR GÖRS INGET RADIKALT???? HUR LÄNGE SKALL ”BUSET” BESTÄMMA DAGORDNINGEN?

  Nu hoppas jag att ”någon ansvarig” (om det finns någon sådan) läser LEDARSIDORNA.SE där en f.d minister i Libanon rekommenderar Sverige att ta tag med hård handskarna innan situationen i Sverige blir som i Libanon.

  Vi vet ju allah var våldet kommer från!!!

  30
 4. Där kommer inte att hända så mycket mer ifall SD inte får va med som en
  blåslampa i rumpan på dem.

  Utöver alla Mord som slår rekord sker det dagliga sprängningar ab fastigheter
  som förmodligen ska va en påminnelse till regimen att gangstrarna inte tänker
  att släppa sina krimminella nätverk så lätt.!

  28
 5. Det lär ta tid att reda upp och jag gissar att planer smids för att vid nästa val ge sd skulden för att brotten fortsätter.
  Hur då?
  Jo, genom att låta sd ansvara för rättspolitiken och kanske låta sd få justitieminister-posten.
  Då skulle media och vänster gapa om att sd:s prat om hårdare tag var en bluff, för när de fick chansen hände ingenting!

  Men det är min gissning.

  26
  3
   • Den som inget gör, av rädsla för att göra fel, åstadkommer inget.
    Jag hoppas den nya regeringen kommer att göra mycket och åstadkomma mycket.

    En del lär bli fel. Men det kan vi stå ut med så länge situationen totalt sett blir bättre.

    14
 6. Kloka ord av Thelin. Fast jag undrar om han var lika frispråkig under karriären, och ställde på fåntrattarna i regeringen? För det låter ju som han välkomnar ett skifte i dårhuset….

  37
 7. Det borde vara praxis att maxstraff är det som alltid är grunden och för ett brott, rättens och försvarets uppgift är b,l,a att se om det föreligger förmildrande omständigheter i samband med brottet.

  39

Kommentera