Fallet Bertil Malmberg kan tas upp i Högsta domstolen

YTTRANDEFRIHET. Riksåklagaren, RÅ, tycker att fallet med den uteslutna politikern för Sverigedemokraterna, Bertil Malmberg från Trosa, ska prövas av Högsta instans, Högsta domstolen, rapporterar Sveriges Radio.

Bertil dömdes för hets mot folkgrupp efter att i regionfullmäktige i april förra året sagt att Sydsudaneser har lägre IQ jämfört med andra folkgrupper.

Även om Malmberg gick över gränsen för yttrandefriheten, med sina kategoriska uttalanden, enligt Riksåklagaren, så har RÅ kommit fram till att fallet kan bli vägledande för den rättsliga prövningen i Sveriges i liknande frågeställningar.

-Pettersson säger att Bertil Malmberg håller sig till sanningen, står sig domen borde lagen ändras.

***

TIDIGARE 2022-03-17. Bertil Malmberg döms för sanningen även i hovrätten

INRIKES. Den sörmländske regionpolitikern Bertil Malmberg, tidigare SD numera politisk vilde, döms för hets mot folkgrupp även i hovrätten, som fastställer tingsrättens dom. Det var i april förra året under ett fullmäktigemöte i region Sörmland som den förre SD-politikern, som uteslutits från partiet, sa att sydsudaneser har lägre IQ jämfört med andra folkgrupper.

Bertil Malmberg hade begärt att bli friad. Men hovrättens dom blev i stället 40 dagsböter på totalt 24.000 kronor.

-Pettersson noterar att domstolarna dömer efter lagen men undrar varför det inte finns någon vilja från politikerna att ändra lagar som är felaktiga. Bertil säger sanningen och det borde man inte bli dömd för.

***

TIDIGARE 2021-11-08. SD utesluter Bertil Malmberg för att han sa sanningen

INRIKES. Sverigedemokraterna utesluter Bertil Malmberg, lokal företrädare för partiet i Sörmland, uppger partiet. I en skriftligt kommentar till partistyrelsens beslut, ett beslut taget efter rekommendation från medlemsutskottet, skriver partiets presstjänst: ”Bertil Malmberg har trotsat partiets beslut om avstängning och deltagit på fullmäktigemöten, vilket är ett tydligt brott mot partiets stadgar. Mot bakgrund av detta har partiet beslutat att utesluta Malmberg.”

Bertil Malmberg, SD Trosa

Kommentaren nämner inget om att Malmberg förra månaden dömdes för hets mot folkgrupp för ett uttalande han gjort i april i år, på ett sammanträde i regionfullmäktige i Sörmland. Bertil har överklagat tingsrättens dom.

Malmberg hävdade att sydsudaneser har lägre intelligensnivå än andra folkgrupper. När det hela uppmärksammades bad partiet honom att lämna sina uppdrag för partiet.

Förutom att han är verksam i regionpolitiken är har Malmberg varit SD:s gruppledare i kommunpolitiken i Trosa. Malmberg har också varit flitig i talarstolen på Sverigedemokraternas Landsdagar genom åren.

-Pettersson säger att Sverigedemokraternas ledning uppträder ynkligt. Det är skillnad på folk och folk, om de sedan är bättre eller sämre får var och en bedöma.

På kartan människors intelligenskvot, där högre intelligenskvot verkar hänga samman med demokrati och välstånd. Läs mer på Wikipedia.

Hade Olof Palme behandlats som Bertil Malmberg?

Hade Olof Palme blivit anmäld för hets mot folkgrupp och ett uteslutningsärende.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

22 thoughts on “Fallet Bertil Malmberg kan tas upp i Högsta domstolen

 1. I fascistländer blir många sanningar förbjudna medan såna, som passar systemet överdrivs i betydelse. Det kan mycket väl vara orsaken till att all utveckling stannat i såna länder. Sverige verkar smyga in på den vägen. El-kaoset i Sverige är ett exempel på hur sanningen kring sista nedläggningarna av Ringhals aldrig får komma fram på bästa sändningstid. Då leker vänster-politiker energiexperter så det gnisslar i deras foliehattar. De påstår att ägarna lade ned frivilligt p.g.a. att kärnkraften inte var lönsam, då det egentligen var regeringens flera gånger pålagda effektskatt på kärnkraften, som gjorde kärnkraften olönsam. En uppgörelse mellan MP och S säger de insatta.

 2. Vi hade ett snitt på över 100 för 10 år sedan… ej längre. Undrar varför? Bertil borde frias… han relaterar till känd forskning. Sedan när är sanning straffbart?

 3. Jag har aldrig svävat i tvivelssaken att de som bor I Sahara eller under, är mindre intelligenta än dem som bor norr om därom.

  Italienarna anses vara väl så intelligenta, eller bättre, än nordmän. Dåliga i strid dock.

 4. Det är data dumheter det är kåta kärringar som värnar om sina toyboys!!!
  Hela den civiliserade värden vet att barn Som inte får ordentligt med mat förlorar sin interligens..och i Afrika är det ett cykliskt system krig och svält det är så illa att man kan man iq tester folket så kan man konstatera när svälten inträffade! Och sudan är. Och Afrika är inte ensamma det har hänt i rysslan Kina Korea har man en civilisation som inte fungerar med diktatorer och fylligt får man problem

 5. Den vetenskapen är osäker.
  Bra gjort av SD att utesluta karln.
  Skulle SD behålla sådana, skulle de vara ett litet parti utan inflytande.

  31
 6. Tyvärr spelar det ingen roll om det man säger är sant eller inte. Vissa minoriteter är skyddade i lagen mot allt som minoriteten själva kan uppfatta som nedlåtande eller kritik.

  Sverige är en demokratur utan yttrandefrihet.

 7. Tja mycket som är sanning,är förbjudet att nämna i Abzurdistan…
  Och inte enbart här utan EU (som jag ofta angriper) har medfört att namn som för oss äldre var fullständigt normala, i dag är förbjudna att uttala.
  Ex: Zigenare,Negrer,eskimåer,indianer o .s.v. har döpts om till olika löjliga namn.I Tyskland har det gått så långt,att det öppet diskuteras om de skall använda ”in”-tillägget dubbelt form som ändelse för kvinnor !!
  Alltså lika löjligt som vårt ”hen”… Åter ett bevis för att dumheten sprider sig i allt större cirklar !

  29
 8. Sanningen är illa hörd, det bör för faraou inte vara ett brott om det kan
  verifieras vara så.??

  Sen var det väl Olof Palme som öppnade för att släppa in kreti och Pleti
  med sitt enfaldiga att Sverige skulle bli mångkulturellt, vilket vi och ett
  par generationer framåt får lida för! ?

  27
 9. Hade Palme blvit fälld för hets mot folkgrupp i dagens läge, om han varit medlem i SD fullt troligt.
  Rättvisans kvarnar mal långsamt, det vore bra om Bertils fall omprövades.
  Vid frikännande skulle han då få ersättning av staten?

  27
 10. För Sverigedemokraterna som politiskt parti kan det finnas fler överväganden än hårklyverier om vad som är vetenskapligt belagt och inte. Som demokratiskt parti måste man, i alla händelser om man vill räknas i det politiska samtalet, ställa sig bakom demokratiska principer som jämlikhet och jämställdhet. Rätt och fel är då underordnat. Viktigt är att man ställer sig bakom principerna.
  Här kommer någon säga att visst finns det relevanta skillnader; till exempel bara kvinnor föder barn. Men det är just poängen, det är helt i ordning att fokusera på skillnaderna när dom har relevans. Så om bruna/mellanbruna osv har avvikande intelligenskvot är för dom flesta politiska frågeställningar utan betydelse. Har det betydelse så gör i så fall en konsekvensneutral lag, exempelvis som ser till att den som har ett jobb och sköter sin skola behåller sitt uppehållstillstånd och den som inte gör det finns det förmodligen bättre lösningar på annat håll.

  10
  2
  • Men det kan vara relevant om IQ är väsentligt lägre på en grupp som ska placeras. Det indikerar att mer resurser i form av specialpedagoger, kurser, vägledare mm kan behövas och bör planeras för. Om det inte finns resurser kanske det finns bättre lämpade mottagare för gruppen.

 11. Hur kan det vara hets mot folkgrupp att påpeka vetenskapligt fastställda biologiska skillnader mellan folkgrupper?

  34
  • Niklas
   Vad säger du om klimatforskningen,? vetenskapen är inte alltid överens. Utan man väljer vad man vill tro på.

 12. Så tycks det var, svenska domstolar tål inte höra sanningen.
  Det är alltså brottsligt att tala sanning.
  Vi närmar oss Putin lite i taget.
  Sverige blir allt sjukare.
  Får vi veta vem som hittat på lagen, eller det är i god Putinanda hemligt?
  Det var nog i grevens tid att Svenska folket röstade bort socialisterna.

  35
  • Lisa
   Svenska domstolar följer lagen och lagen är skapad av riksdagen och riksdagen är vald av folket.
   På måndag har vi en ny riksdag. Jag hoppas att den kan genomföra de förslag som presenterades innan valet.

 13. Det finns internationell IQ-karta. Den borde vara vägledande. Är den vetenskaplig eller juridisk?

  31
  • Enligt kartan är ”vi” smartare än ukrainare, då får vi hoppas att de åker hem när kriget är slut.

Kommentera