Goda nyheter – Ukraina har återerövrat 400 kvadratkilometer mark

UKRAINA. President Volodymyr Zelenskyj sade i ett tal under natten att Ukraina har återtagit flera städer och byar i östra Ukraina, bland annat runt Charkiv. – Den här veckan har vi goda nyheter från Charkiv. Ni har alla förmodligen sett rapporter om våra ukrainska försvarares aktiviteter. Och jag tror att varje ukrainsk medborgare känner sig stolt över våra krigare.

Ukrainska styrkor i sydöstra Charkiv oblast utnyttjar sannolikt omfördelning av ryska styrkor till den södra fronten för att genomföra en effektiv motoffensiv nordväst om Izyum. Ukrainska styrkor använde sannolikt taktisk överraskning för att avancera minst 20 km in i ryskt hållet territorium i östra Charkiv oblast den 7 september, och återerövrade cirka 400 kvadratkilometer mark, enligt ISW. Ukrainas pågående operationer i Cherson Oblast har tvingat ryska styrkor att flytta sitt fokus söderut, vilket gör det möjligt för ukrainska styrkor att inleda lokaliserade men mycket effektiva motattacker i Izyum-området i öster. Ryska militärbloggare uttryckte oro över att denna ukrainska motattack syftar till att skära markkommunikationslinjer (GLOC) till ryska bakre områden i Kupyansk och Izyum, vilket skulle tillåta ukrainska trupper att isolera de ryska grupperingarna i dessa områden och återta stora delar av territoriet.

Dessa militärbloggare använde till stor del panik och missmodiga toner, erkände betydande ukrainska vinster och hävdade att den ukrainska motoffensiven i söder kan vara en distraktion från de pågåendeaktionerna i Charkiv oblast, som de kallar som den viktigaste ukrainska insatsen. Nivån av chock och uppriktig diskussion om ukrainska framgångar av ryska militärbloggare talar till omfattningen av överraskning som uppnåtts av ukrainska styrkor, vilket sannolikt framgångsrikt demoraliserar de ryska styrkorna.

Samtidigt skriver det brittiska försvarsdepartementet att den ukrainska offensiven i Cherson fortsätter. Enligt myndighetens bedömning har Ukraina sannolikt förstört en pontonbro söder om Cherson, och fortsätter sätta press på de ryska soldaternas förflyttning i området.

I söder avancerar Ukraina också, men där tycks målet vara att isolera de ryska styrkor som befinner sig norr om floden Dnepr genom att slå ut broar och ammunitionslager. Trupperna hindras då från att få förstärkningar eller att retirera. Lyckas Ukraina får tiotusentals ryska soldater välja mellan att kapitulera eller simma.

Som ett lyft för Ukraina sade USA:s försvarsminister Lloyd Austin på torsdagen att president Joe Biden hade godkänt ytterligare 675 miljoner dollar (7,23 miljarder kronor) i vapen till Ukraina när han och andra försvarsministrar träffades i Tyskland för att diskutera hur man kan fortsätta att stödja Ukraina på lång sikt, skriver Reuters.

-Pettersson väntar på beskedet att Sverige ska skicka 24 st Archer artillerisystem med ammunition, men jag får nog tyvärr vänta minst till efter valet.

Nedan några inlägg från Fria Ukraina – en Svensk-ukrainsk grupp som berättar vad som verkligen sker i Ukraina baserat på kontakter på plats samt utvald ukrainsk och belarusisk media. På svenska.

Läs mer på Fria Ukraina…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Goda nyheter – Ukraina har återerövrat 400 kvadratkilometer mark

 1. Ukraina har tagit till fånga en 2 stjärnig orcgeneral, eventuellt chefen för hela Kharkovfronten. ICC i Haag nästa för mord på civila och andra krigsbrott. Finns bildbevis på denna general som fånge.

  9
  8
 2. Om detta stämmer är det bara att gratulera Ukraina. Två saker står högst på min politiska agenda denna höst.
  – Att byta regering
  – Att Putin får storstryk

  23
  12

Kommentera