Fabian Cederholm blev första 18-åring att dömas till livstid

BROTTSLIGHET. Fabian Cederholm, 18, döms av Malmö Tingsrätt Mål: B 3113-22, till livstids fängelse för lärarmorden på Malmö Latinskola den 21 mars.
Det är första gången en 18-åring döms till livstids fängelse i Sverige då man vid årsskiftet slopade ungdomsrabatten.

Fabian Cederholm Foto: Polisen

Tidigare kunde personer under 21 år inte få livstids fängelse.

Cederholm har i förhör själv erkänt att han dödat de två lärarna på skolan. Offren mördades med en kniv och en yxa.

Det rör sig om två mycket brutala mord där offren orsakats svårt lidande och känt svår dödsångest. Förloppet har inte varit kortvarigt och gärningsmannens agerande kan inte betecknas som annat än synnerligen hänsynslöst, säger lagmannen Johan Kvart enligt ett pressmeddelande.

Enligt den rättspsykiatriska undersökningen var Cederholm inte påverkad av någon allvarligt psykisk störning när dådet begicks. Han döms också att betala skadestånd till de efterlevande med totalt cirka en miljon kronor.

Cederholms advokat har menat att straffet snarare borde ha blivit 16 eller 18 års fängelse. Tingsrätten valde att gå på åklagarens linje om han ska dömas till livstid.

***

TIDIGARE 2022-03-22. Fabian Cederholm erkänner att han mördade lärarna i Malmö

BROTTSLIGHET. Fabian Cederholm som sitter anhållen för de två morden på Malmö latinskola i går erkänner gärningen, uppger hans försvarsadvokat Anders Elison till TV4 Nyheterna.

Fabian Cederholm

Både polisen och jag ställer oss frågande till hur Cederholm egentligen tänker men med lite god vilja skulle man kunna kalla det för ett motiv, säger Elison.

Polisen har fått ett motiv att jobba med, enligt advokaten.

Elison deltog på tisdagseftermiddagen vid ett förhör med Fabian, där den misstänkte har lämnat en detaljerad redogörelse. Elison talar om ett ”svårfångat motiv”.

Den 18-årige Cederholm greps under måndagseftermiddagen, drygt tio minuter efter att larmet om ett dåd på gymnasieskolan kom in.

Fabian Cederholm, är 18 år och elev på skolan. Han är bosatt i Trelleborg.

Cederholm är inte känd av polisen sedan tidigare och förekommer inte i misstankeregistret eller i belastningsregistret.

-Pettersson säger att Fabian Cederholm kan bli den första 18-åring som döms till livstids fängelse i modern tid i Sverige. Straffrabatten för 18-åringar avskaffades den 1 januari i år.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Fabian Cederholm blev första 18-åring att dömas till livstid

 1. Precis som med blåljussabotage där också livstid finns med i skalan kommer livstid för unga endast appliceras på etniska svenskar medan kulturberikarna som döms döms som vanligt under de lägsta minimistraffen.

 2. Hade han varit muslim hade han bara fått samhällstjänst. Det är skillnad på svenskar och muslimer.

  15
  1
 3. Då myndighetsåldern sänktes till 18 hade det varit logiskt att även ändra strafflagen.
  Dock ej i absurdistan eftersom ministrarna ej leder sin personal och departement.

  11
  1
 4. Man funderar ju på om det finns en koppling till Keith Cederholm som var dömd för mord för många år sedan. Keith också från Skåne. Guillou fick Keith frikänd via en resning.

  21
  • Det är självklart skulle man ha den typen av elever så skulle det bli brist på lärare! Och det är ju ett besvärande politisk problem då blir det omöjligt att försnillat skolpengen ?!
   Och dravlet om vinster rinner ut i Sandén!
   Det finns ju ingen lärare som vill bli knivskuren? Det är ju ko om man hittar ensjuten unge på muggen!!

  • Keiths son mördade en invandrare från Afrika i Klippan i mitten av 90-talet och en annan nära släkting deltog i det sk Hallandsåsmordet.
   Minst en mördare till finns det i släkten i någorlunda närtid.
   En problematisk släkt med mycket kriminellt på sina meritlistor

Kommentera