Finländska klimataktivister utkastade från Sverige

BROTTSLIGHET. Anders Brandt är en av sex finländska klimataktivister som greps i färjeterminalen, blev utvisad och fick återreseförbud – utan att ens ha tagit sig till demonstrationsplatsen.

Anders Brandt, hemma i Finland är han åtalad för tredska mot polis, efter att han vägrat flytta på sig under en demonstration. Foto: Privat

Det är en utmattad Anders Brandt som ställer upp på en intervju. – De där fyra dagarna då jag var inlåst gick jag helt på adrenalin, men när jag äntligen kom till Finland kollapsade jag helt och hållet – jag har ingen energi kvar.Mina tankar bara snurrar i huvudet. Jag kan inte fatta beslut eller något alls, jag behöver bara vila, skriver Svenska Yle.

Brandt har kommit hem efter en omtumlande vecka som inte alls blev som han tänkt sig.

Han var på väg till Gotland för att vandra och tälta, och delta i en demonstration, men kom aldrig längre än till terminalen. Brandt hinner knappt stiga av båten förrän polisen ber honom och alla andra som bär på stora ryggsäckar att komma åt sidan.

Det hela är väldigt obehagligt, säger Brandt.

Polisen kommer och tar mig åt sidan, tar mig till polisbilen, tar mig till polisstationen.Vem skulle inte vara rädd i den här situationen? Jag har ingen aning om varför polisen har tagit mig, de vägrar svara på mina frågor. Det enda svaren jag får är “inget”, eller “vänta”, eller “mina kollegor kommer att berätta för dig”.

Först efter flera timmar på polisstationen får Brandt veta att polisen vill göra en grundlig utredning om varför han har kommit till landet.

Brandt och fem andra finländska aktivister tillbringar därefter fyra dagar, från onsdag morgon till lördag kväll, på polisstationen.

Efter tre dagar kommer gränspolisens beslutsfattare med beskedet att aktivisterna kommer att utvisas och får återreseförbud i två år. Den enda motiveringen är att det finns en misstanke om att de skulle störa ordningen och säkerheten vid aktionen de är på väg till.

Läs hela artikeln på Svenska Yle…

-Pettersson undrar varför gränspolisen inte kan stoppa fler, exempelvis asylsökande män som uppenbart har rest genom flera fredliga länder eller östeuropeiska kriminella som kommer med tomma minibussar utan något annat mål än stöldturnéer.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Finländska klimataktivister utkastade från Sverige

 1. Ja… varför stoppas inte Afghanska män och Somalier, kriminella knarkkurirer och vapensmugglare. Det här känns som rasism och jag sometnisk svensk känner mig kränkt över att medborgare i ett land som varit en del av Sverige under 800 år utvisas för ”förmodat framtida brott” … rena ”minoroty report” anser jag. Att sen jag anser att protesterna utförs på ett idiotiskt sätt är helt annat… sakfrågan om att återställa fler våtmarker är viktig och där har vi blivit svikna av politikerna det senaste decenniet.

  7
  1
 2. ” – Jag brukar alltid behöva förklara varför jag tycker att det är viktigt att vara med på Elokapina-demonstrationer, både för vänner och familjemedlemmar…”
  ”Behöva förklara”innebär att det han håller på med inte alls är självklart och vettigt, men å andra sidan får han, liksom icke klimatkrisanfäktade fjortisar, träffa kompisar vid dessa aktioner. Aktioner som har stora likheter med de ”pjäser” som framfördes av lågstadieelever på Roliga timmen. Ingen, utom själva utförarna, ser någon mening i det.

  Gränspolis måste, tillsammans med bl.a. polis, lärare, socialsekreterare, butiksinnehavare, läkare, vara ett av de mest frustrerande yrkena att utöva i dagens Sverige. Veta det rätta och få politiska direktiv tvärtemot.
  Görs det någon forskning på arbetsrelaterade sjukdomar hos dessa yrkesgrupper? Där skulle kanske Anders Brandt skulle kunna göra en samhällsnyttig insats och möjligen också hålla fokus istället för att idka yrselframkallande och energikrävande sällskapsliv till andras förtret.

 3. Håll Sverige Rent från aktivister !!!
  Dessa miljömuppar utgör dagligen en fara
  för alla medborgare med sina terrorhandlingar.
  Miljöpartiet har inget med normal samhälllsbärande politik att göra, dom förstår inte mycket av vad som är bäst
  för Sverige.
  Dom vill bara jävlas med folk och ställa till
  oreda.
  En röst på Miljöpartiet är en röst på ingenting annat än problem på alla plan.

  41
 4. Varför går detta då inte att göra med “läkarna, advokaterna och ingenjörerna”?

  42
 5. Brottsbekämpning i förebyggande syfte, helt rätt och borde utvidgas till i princip för alla som kommer in i landet med “inte rent mjöl i påsen” !

  42
 6. “Mina tankar bara snurrar i huvudet. Jag kan inte fatta beslut eller något alls, jag behöver bara vila.”

  Är inte det gängse tillstånd för de vänsterblivna?

  41

Kommentera