Tre kriminella muslimer dömda för koranupplopp

ISLAM/TERRORISM. Ibrahim Yosef, 31, Movsar Akaev, 36, och Pasha Karim, 31, döms till fängelse efter koranupploppen i Örebro under påskhelgen 2022. Ibrahim Yosef döms till sju och ett halvt års fängelse. Tingsrätten kallar upploppet ”livsfarligt och vidrigt” – och ser inga förmildrande omständigheter.

Pasha Karim, 31, Ibrahim Yosef, 31, Movsar Akaev, 36, Foto: Polisen

31-årige Pasha Karim, skriven i Karlskoga har enligt rätten ”varit mindre aktiv” än de andra, varför hans straff landar på fyra år och sex månaders fängelse. Han begick, liksom 36-åringen, brottet under prövotid. Han har tidigare dömts till fleråriga fängelsestraff, bland annat för grovt vapenbrott och rån. Han medger att han varit på platsen, men menar att han inte deltagit i våldsamheterna och förnekar brott.

31-årige Ibrahim Yosef, skriven i Karlskoga döms till det hårdaste straffet: sju och ett halvt års fängelse. Han anses enligt rätten ha varit ”sällsynt aktiv i utövandet av våld mot polisen”, vilket också höjer straffvärdet. Filmer från platsen visar hur mannen forcerat kravallstaket, kastat sten och kört en polisbil som sedan antändes. Han medger att han varit på platsen, men menar att han inte deltagit i våldsamheterna och förnekar brott. Yosef dömdes så sent som i november i fjol till dagsböter för ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen. Enligt domen tog polisen honom med två knivar, två batonger, en yxa och en machete i en bil i Karlskoga. Han hävdade då att han ”samlar knivar”.

Movsar Akaev, 36, skriven i Degerfors beskrivs av rätten ha varit ”mycket aktiv i det grova sabotaget mot blåljusverksamheten” och döms till sex års fängelse. Akaev är sedan tidigare dömd för grov brottslighet och till flera fängelsestraff. Han dömdes 2018 till två år och åtta månaders fängelse för bland annat människorov och övergrepp i rättssak.

-Pettersson undrar vad dessa avarter gör i Sverige. De är vuxna män och kriminella…

***

I Norrköping pågår rättegång mot Mahomed Hussen, född 1993 i Somalia, som åtalas för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och grovt våld mot tjänsteman för händelserna i Norrköping under påskhelgen. Målnummer i Norrköpings tingsrätt: B 1278-22.

Blir du dömd för brottet sabotage mot blåljusverksamhet blir det i de allra flesta fall fängelse, och det är en markering att det här är ett allvarligt brott. Straffskalan för normalgraden är fängelse upp till fyra år.

Det finns också ett grovt brott, som heter grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Där är straffskalan lägst 2 år och upp till livstids fängelse. Då pratar man i lagtexten om att det särskilt ska beaktas om gärningen framkallat fara för flera människoliv, egendom av särskild betydelse eller annars varit av särskilt farlig art.

Både polisen och privatpersoner skadades under upploppen i samband med Rasmus Paludans manifestation Örebro under påsk. Hittills har nu elva personer dömts till fängelse för upploppen i Örebro. De tre ovan plus de nedan.

De dömda är:

 • Ardalan Abdulla, född 1994, döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och våld mot tjänsteman till fängelse i 6 år. Staten (Vi) får betala 220.000 kronor för advokat och målsägarbiträde.
 • Yanik José Serrano, född 1996, döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, hot mot tjänsteman samt brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål till 4 år och 6 månaders fängelse. Advokaten kostar oss 195.000 kronor.
 • Abdulrahman Khalil, född 2001, medborgare i Syrien, döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet till 5 års fängelse, åklagaren vill utvisa men det avslog tingsrätten. Advokaten betalas av skattebetalarna med 127.000 kronor
 • Abdalle Said Abdi, född 2003, döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet till 2 års fängelse. Advokaten kostar 168.000 kronor.

I Linköping målnummer B 1676-22 pågår rättegång mot:

 • Moulham Abo Gamous, född 2000,
 • Husein Khaled Husein, född 2003, medborgare i Statslös och Sverige.
 • Elvedin James Emini, född 1995,

Moulham Abo Gamous, Elvedin Emini och Husein Khaled Husein har tillsammans och i samförstånd med varandra och med flera andra medgärningsmän angripit och stört polisverksamhet genom att använda våld och hot om våld mot poliser, skadat polisfordon som används i verksamheten och vidtagit annan otillbörlig åtgärd.

De tidigare åtalade och dömda i koranupploppen är:

Rinkeby:

 • Umedzhon Giyoev, född 1988, medborgare i Tadjikistan, döms till 6 månaders fängelse, ingen utvisning men saknade uppehållstillstånd i Sverige och hade fått avslag, men sprang ändå lös och kastade sten. Dömdes för våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman.

Örebro: (Överklagar)

 • Hussein Al-Maliki, född 2001, medborgare i Irak, döms till 5 år och 6 månader i fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, våld mot tjänsteman, ingen utvisning. Staten betalar advokat och målsägarbiträde med 275.000 kronor.
 • Abdullahi Ibrahim, född 2000, medborgare i Somalia och Sverige, döms till 4 år och 6 månader i fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och våld mot tjänsteman. Ingen utvisning. Advokaten kostar skattebetalarna 179.000 kronor.
 • Ali Kafarnawi, född 1993, medborgare i Syrien, döms till 4 års fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet samt utvisning på livstid. Advokaten kostar skattebetalarna 199.000 kronor.
 • Hussain Kafarnawi, född 2000, medborgare i Syrien, döms till 4 år och 6 månader i fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet samt utvisning på livstid. Advokaten kostar skattebetalarna 211.000 kronor.

-Pettersson säger att det hittills står 18 – 0 till bortalaget, dömda, åtalade och häktade. Fler åtal är på gång, tyvärr verkar det bli för få utvisningar…

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Tre kriminella muslimer dömda för koranupplopp

 1. Det är synd att vi har så frostiga förbindelser med ryssarna. Annars hade vi kanske kunnat hyra in oss på ett arbetsläger i nordligaste Sibirien och efter fullgjort straff så blir det en enkel biljett till något MENA land.
  Kanske Nordkorea kan ställa upp istället?

 2. Om man verkligen vill reta muslimer så ska man inte bränna koraner utan bidragsutbetalningarna!
  Detta ska inte ses som en rekommendation utan endast som ett konstaterande!

 3. Hyr fängelseplatser i Rumänien vilket blir mycket billigare än våra fängelseplatser. Vid våldsamma attacker mot polis så ska ju naturligtvis poliserna skjuta angriparna.
  Finns det någon som tror att t ex italiensk polis skulle ha tagit emot stenregn utan att ha skjutit?

 4. Precis innan valet så används den lagen till lite hårdare straff.
  Nu vill regeringen att polisen, ambulansen och brandkåren ska tänka ”nu har regeringen förstått, äntligen tar de hårdare tag, nu kan jag rösta på dem igen”.

  Hoppas ingen låter sig luras!

  20
  2
 5. Konungariket Sveruge torde vara det land i europa som har svårast att utvisa brottslingar och extremister. Skadar kanske förhållandet till muslimska brödraskapet.

  16
  1
 6. UTVISNING!

  Om de har svenskt medborgarskap skall detta dras tillbaka

  Tittade på UPPDRAG GRANSKNING igår. Det svenska rättssystemet befolkas av naiva och “goda” människor som INTE förstår socio-kulturella skillnader.

  RENSA UPP I RÄTTSSYSTEMET! Att (S+MP) kommer att göra någon kan vi glömma.

  37
  1

Kommentera