UKRAINA. Spannmålsexporten från Ukraina är på väg mot samma nivåer som före den ryska invasionen säger källor på det amerikanska utrikesdepartementet till France 24.

Ukraina, som brukar kallas Europas kornbod, exporterade före krigsutbrottet fem miljoner ton spannmål varje månad. Efter invasionen ströps i det närmaste exporten men i augusti ser det ut som att landet kommer att skeppa omkring fyra miljoner ton.
Anledningen är överenskommelsen med Ryssland och Turkiet som garanterar skepp att segla från Ukrainas hamnar vid Svarta havet, men också det internationella samarbetet för att få ut spannmål på andra sätt.
***
Stöd bloggen
Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!
- Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
- Från andra banker konto 8257-933415168
Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.
Du kan även SWISHA till 0760 858 480
IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168
Pettersson:
Jo problemet var endast,att innan denna lag trädde i kraft hade stora delar redan sålts ut till bl.a. Holländska och andra Europeiska investerare.
Detta har inte enbart drabbat Ukraina,utan även stora områden i Rumänien/Bulgarien !
Här är det djuruppfödning som bedrives,av samma typ företag……
Stenbock. Jag hittar ingen info om detta, däremot att det sprids rysk propaganda om att president Volodymyr Zelenskyj sålt ut en massa mark. Vilket inte är sant, många har skrivit om det men alla hänvisar till samma källa som är falsk.
Totalt är det 3,4 miljoner hektar av Ukrainas jordbruksmark som ägs av storbolag över huvud taget, inkluderat ukrainska bolag, en ökning från 2,8 miljoner hektar år 2016. Det är betydligt mindre än tio procent av Ukrainas totala jordbruksmark.
https://frihetsnytt.se/faktakoll-har-zelenskyj-salt-ut-28-procent-av-ukraina/
Pettersson:
Kan informera dig om att dessa inköp borta i Svarta Havs-länderna ligger långt tillbaka till kort efter Sovjets fall,i början av 90-talet.
Stenbock som då bodde i Berlin upplevde i TV denna köprush av kapitalstarka bolag,som jag skrev om.
Fanns åtskilliga TV-program som visade upp hur det hela då gick till. Inte så märkligt sak,samma skedde med statens hjälp i f.d. Öst-tyskland.Miljoner människor blev över kort tid arbetslösa,och stora företag som kunde tänkas konkurrera med de Väst-Tyska,jämnades med marken allt av “Treuhands” hjälp….
Rena Wild Westen-stämningen bland de rika o. sköna…..
Var f.ö. själv en som sökte komma över något guldstycke….
“Men icke”,sa Nicke !
En hel del av Ukrainas lantbruksmark ägs av icke-ukrainska ägare, både från väst och Kina.
Tänk vad intressant att det gick att förhandla fram att frakta ut deras investering.
Inte mycket av Ukrainas jordbruksmark ägs av utländska ägare.
Sedan 1999 finns både privata och statliga ägare inom lantbruket, men redan 2001 förbjöds köp och försäljning av jordbruksmark för att skydda småbrukare mot uppköp från oligarker och bolag.
https://www.ui.se/landguiden/lander-och-omraden/europa/ukraina/jordbruk/
UI skriver bara ytligt om gällande regler, men inget om egentliga situationen. Det är ungefär som att avfärda vapenvåldet i Sverige med att “skjut- och stickvapen är förbjudet att bära i Sverige”, och därmed implicera att inget problem finns (sorry för en något långsökt liknelse….)
Det finns alla möjliga konstruktioner med utländska investerare som äger och leasar mark i Ukraina. Även inhemska ägare med utländska bolag och internationella delägare.
https://www.oaklandinstitute.org/blog/who-really-benefits-creation-land-market-ukraine
Stora (internationella) investeringar har hamnat riskzonen. Det är naturligtvis bra att det gått att förhandla fram säker utskeppning av spannmålen. Någon vet hur dessa förhandlingar gick till och vad som behövdes för att få det till stånd.
Poängen är att om det gick att komma överens om spannmål, kanske kan man också lägga energi på att förhandla även om annat.