Zelenskyj kritiseras för att inte ha varnat tillräckligt

UKRAINA. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj möter kritik på hemmaplan efter några kommentarer han gett till Washington Post om hur han valde att agera på USA:s underrättelseinformation innan invasionen.

I intervjun förklarade Zelenskyj att han inte berättade om USA:s starka varningar om en invasion eftersom han inte ville skapa panik och massflykt från landet.

Om jag hade kommunicerat det … då hade vi förlorat sju miljarder dollar per månad sedan förra oktober, och när Ryssland hade attackerat hade de tagit oss på tre dagar, sa Zelenskyj.

Uttalandet splittrar det ukrainska folket. Å ena sidan finns det de som menar att Zelenskyj var rädd för att förlora makten och att han har civilas blod på sina händer. Å andra sidan finns det de som menar att alla kunde ta del av USA:s varningar i media.

Många undrar även varför inte fler åtgärder vidtogs innan kriget utbröt – varför inte skyttegravar grävdes och varför inte blodbanker upprättades.

USA varnade ett flertal gånger om att Ryssland skulle invadera Ukraina. Landet ska ha känt till Vladimir Putins planer redan i oktober.

-Pettersson säger att i Sverige var det, trots USA:s varningar, inte många som trodde på en fullskalig invasion. De som varnade hånade och kallades krigshetsare. Det lever fortfarande kvar i mindre skala, en och annan skyller fortfarande kriget på USA men dom är obotliga…

Hoppas väst håller ihop och fortsätter stödja Ukraina med vapen och annat stöd.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Zelenskyj kritiseras för att inte ha varnat tillräckligt

 1. Pettersson:
  Nu kan du av ”tummarna ner” läsa ut hur många av dina läsare,som är förtrödna (avundsjuka norr om Åsen) åt mina förslag till dina förtjänta medaljer o.utmärkningelser…. 😉

  2
  2
 2. Till och med World Economic Forum, som vill förgöra alla länders suverenitet, vet att regeringens viktigaste uppgift är att skydda medborjarna från våld.

  ”The oldest and simplest justification for government is as protector: protecting citizens from violence.”

  https://www.weforum.org/agenda/2017/02/government-responsibility-to-citizens-anne-marie-slaughter/

  Så, USA varnade om kommande ryskt anfall redan i oktober och Putin lovade Biden i december att inte anfalla Ukraina om USA/nato skulle vägra Ukrainas nato intrede.

  ”During their call, Putin told Biden that Ukraine’s bid to join NATO must be denied in return for assurances that Russian troops would not carry out an attack.”

  https://www.cnbc.com/2021/12/08/biden-didnt-accept-putins-red-line-on-ukraine-what-it-means.html

  Visst Ukrainas president och regeringen kan nu säja att de hade pricipiellt rätt att fortsätta söka Nato medlemskap. MEN större än deras principielt rätt hade varit att undvika krig. Och om allt som krävdes för att undvika krig hade varit att ta tillbaka Nato-ansökan…, Ja, i det fallet kan man konstatera att (också) Ukrainas leds av psykopater.

  Låt mig fråga er svenskar, om Putte skulle idag i ett TV tal beordna en submarin någonstans i atlanten att skjuta en 1 megaton kärnvapen till stockholm i morgån klocklan 13 OM Sveriges regeringen inte tar tillbaka NATO ansökan. Borde Magdalena Andersson då
  a) låta Stockholm bli förstört eller
  b) ta tillbaka NATO-ansökan?

  Ukrainas regeringen hade dessa två slternatin och dom valde att ta smällen. Kanske det var rätt – eller?

  6
  7
  • Ukraina har aldrig sökt något medlemskap i Nato även om de varit intresserade. 1994 var Ukraina det första landet inom den tidigare sovjetiska organisationen Oberoende staters samvälde (OSS, bestående av tidigare sovjetrepubliker) som anslöt sig till Natosamarbetet Partnerskap för fred, där också Sverige är med.

   Jag förstår att Ryssland vill ha en buffert mot Nato men det är inte upp till Ryssland. De har gränsar till Natolandet Norge sedan 1949 utan problem.

   Om Putte skulle hota Stockholm med kärnvapen hoppas jag Moskva och Sankt Petersburg utsätts för samma hot. Sådana hot går det inte att backa för.

   Putin och Ryssland är ansvariga för kriget, genom att ockupera Krim och delar Donbass förstörde Putin möjligheterna till att leva vänskapligt med Ukraina.

   8
   4
   • från wikipedia: ”On 7 February 2019, the Ukrainian parliament voted with a majority of 334 out of 385 to change the Ukrainian constitution to help Ukraine to join NATO and the European Union. After the vote, Poroshenko declared: ”This is the day when the movement of Ukraine to the European Union and the North Atlantic Alliance will be consolidated in the Constitution as a foreign political landmark”.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Ukraine%E2%80%93NATO_relations

    När Ukrainas parlament hade så tydligt markerad för NATO medlemskap. Ryssarna viste att dom inte skulle kunna övertala ukrainare att avstå från NATO. Då försökte ryssarna skrika högt om sina röda linjer. Men det enda svaret var att visst ska vi ta Ukraina till NATO och det har ni ryssar inget att göra.

    OCH då hamnade vi i situationen där ryssarnas enda sätt att att påvärka var att ställa ett trovärdig ultimatum. Jag argumenterar att det hade varit då den ukrainska regeringens blikt se till att kriget hällre undviks.

    5
    5
   • Och du tycker inte ryssarna har någon plikt att undvika krig och följa de minst tolv olika internationella och bilaterala avtal de brutit.

    Faktum kvarstår. Ukraina har inte sökt medlemskap i Nato även om de varit intresserade. Hade de varit medlemmar hade vi troligen sluppit krig.

    Nato hotar inte Ryssland.

    Ryssland hotar grannländer…

    Kriget är den ryska regeringens fel…

    7
    4
   • Pettersson säjer: ”Och du tycker inte ryssarna har någon plikt att undvika krig”

    Nej, det tycker jag inte alls.

    Jag säjer att Sun Tsu säjer: ”If a Battle Can’t be Won Don’t Fight it”.

    Det hade bara varit bättre och mer ansvarsfullt att bränna vissa drömmar om Nato-medlemskap än att göra 10 miljoner medborjare till flyktingar, förlora kanske 20-25% av landytan, få ukrainska städer sönderbombade, 100-200 tusen ukrainare dödade och ekonomin förstört.

    Jag är ingen ryssvän och tycker att dom ryska liberalerna borde ta livet av hela den politiska krigsledningen, men det är en annan sak.

    3
    5
   • Du tycker alltså att utpressning ska löna sig. Putins plan var att ta över hela Ukraina, avsätta regeringen och tillsätta marionetter.

    Vad säger att kriget inte kan vinnas av Ukraina? Det kan räcka med fortsatt stöd av väst och den kan med tur gå väldigt fort om Putin försvinner.

    Du tycker säkert att Finland skulle ha gått med på Sovjet-Rysslands krav 1939 vilket troligen slutat med att hela Finland blivit ockuperat som Baltländerna blev och som var ryssarna plan.

    6
    2
   • Pettersson:
    Tror att du kommer att belönas av USA/NATO med ”1:a klassens Hederskors”, för dina dagliga inlägg kring kriget i Ukraina !!
    Kanske rent av inbjudas att skaka hand med norsken Stollenberg.
    Hade du varit tysk medborgare,hade du dessutom belönats med ”Korset för speciell Bundesförtjänst” !
    Vet inte om liknande finns för dina insatser i Abzurdien ?

    1
    6
   • Pettersson säjer: ”Du tycker alltså att utpressning ska löna sig. Putins plan var att ta över hela Ukraina, avsätta regeringen och tillsätta marionetter.”

    Ja, det var hans plan, men skulle det ha lönat Putin? Nej. Det sista den Ukrainska regeringen gjorde innan avgång borde ha varit att
    a) låna 10 miljarder dollar

    b) utlysa en belöning på 2kg guld till vem som hälst som med videobevis dödar ryska soldater eller deras tillsätta marionettledare i Ukraina

    c) göra avtal med ett amerikansk företag (med lokaler i Pentagon) att göra dessa utbetalningar under det kommande 20år

    d) Köpa 100-200 tusen billiga pansarskott och distribuera dom pseudoanonymt till ukrainska reservister

    e) Vinka lycka till Putin och hans ockupations arme i Ukraina

    Jag vet inte om Herr Petterrson, men om jag viste att jag får 2kg guld (värd ungefär 1,1 miljoner Skr), för att ta livet av någon av dom ryska ockupantter som kör omkring här i Finland – och jag har 20år på mig. Visst skulle jag med glädje göra allt för att ta livet av så många ryssar och marionetter som möjligt. Om Petterrson tycker samma skulle fungera i Ukraina och för Pettersson om det gällde Sverige. Där har du inkrediensserna till ett effektivt och långvarikt gerillakrig.

    Petterrsson säjer: ”Vad säger att kriget inte kan vinnas av Ukraina? Det kan räcka med fortsatt stöd av väst och den kan med tur gå väldigt fort om Putin försvinner.”

    Riskfyllda antaganden, baserade på hopp…
    a) ukrainska armen kan få slut på kanonfodder
    b) ryssarna kan använda taktiska kärnvapen
    c) kineserna kan påvärka kriget genom att skada USA:s ekonomi
    d) energipriset och ekonomikris kan skada europeernas krigsviljan
    e) matkrisen i mena länder kan orsaka en ohållbar flyktingkrisen till europa
    f) andra besvär

    Pettersson säjer: ”Du tycker säkert att Finland skulle ha gått med på Sovjet-Rysslands krav 1939”.

    O jävlar, kanske! Stalin visste att Hitler skulle komma. Det han inte visste var om Finnarna skulle skjuta tyskar eller låta dom passera. Det han inte ville göra var att kriga i onödan i Finland. Därför Stalin skickade till Finland sitt sändebud Boris Yartsev som ägentligen hade många goda förslag. Tyvärr diplomatin i 1939 mislyckades, precis som det gjorde i Ukraina 2021.

    ”If Finland fought against Germany, the Soviet Union would offer all possible economic and military assistance. The Soviets would also accept the fortification of Åland islands but demanded ”positive guarantees” on Finland’s position”

    https://en.wikipedia.org/wiki/Background_of_the_Winter_War#From_1938_to_early_1939

    Granne uppskattar Petterssons rakrygghet – om ett sådant ord existerar.

 3. Det är ju inte första gången Ryssland invaderar ukriana!
  Man attakerade redan 2015 ? Och så sköt man ned ett asiatiskt Passagerare plan

  11
  4
 4. När nyheten släpptes några veckor före den faktiska invasionen så trodde jag inte att ryssarna faktiskt hade planerat det utan snarare bara skulle skrämmas, invasionskrig kändes väldigt ”första delen av 1900-talet”, och hade de mot förmodan faktiskt tänkt invadera skulle de inte göra det efter att nyheten kommit ut. Men där hade jag helt fel, idioten putler gjorde inte samma bedömning som mig, även om han såhär 6 månader senare kanske önskar att han hade.

  9
  2
 5. Varför skulle Ryssarna lägga 100 000 man utanför Ukrainas gräns om inte tanken
  var att invadera landet, sen är det klart att Putin blir sur när Ukraina visat på att
  Ryssarna inte är den Superstat dom själva tror!

  18
  4
 6. Ja hur man än vrider och vänder på det .så kan man konstatera att det är Ryssland som attakera Ukraina.
  Och som suverän stat har Ukraina rätt och skyldighet att försvara sig..nu har det ju gått dåligt för Putin men det r inget som hindrar att ukriana i prinsip att ockuperat Ryssland och anikerar landet

  12
  8

Kommentera