Sverige öppnar för att tillverka vapen åt Ukraina

UKRAINA. Regeringen utesluter inte att producera egna vapen och donera till Ukraina. Det säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till SVT Nyheter.

Archer artilleri

Vid dagens givarkonferens i Köpenhamn, där Sverige och 16 andra länder deltog, antogs tre huvudinriktningar för det framtida stödet. Hjälpen ska bestå av militär utbildning, minröjning och vapenproduktion.

Slovakien, Polen och Tjeckien har redan anmält intresse för vapentillverkning, enligt Hultqvist. Det kan också bli aktuellt för Sverige, även om Hultqvist tycker att det är ”för tidigt att säga”.

– Vi är med i alla tre dimensionerna på ett positivt sätt, men sen får vi i slutändan se hur vi lägger upp alltihop.

Givarkonferensen i Köpenhamn arrangerades av Danmark, Ukraina och Storbritannien.

17 försvarsministrar deltog och totalt var 26 länder representerade: Norge, Sverige, Island, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tjeckien, Nederländerna, Slovakien, Tyskland, USA, Bulgarien, Rumänien, Japan, Australien, Ukraina, Storbritannien, Danmark, Frankrike, Georgien, Nya Zeeland, Sydkorea, Slovenien, Kanada.

-Pettersson säger att Ryssland ligger illa till på sikt. Västvärlden är överlägsna militärt och ekonomiskt samt har rätt juridiskt och moraliskt. Ryssland behöver en ny regering för att bli ett normalt land.

Ukraina vill ha artilleri, varför inte tillverka och skicka Archer.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “Sverige öppnar för att tillverka vapen åt Ukraina

 1. Kul Pettersson, har du varit där? Vill du påstå att Amnestys rapport är lögn? Alla vet att detta är ett proxykrig mellan USA och Ryssland, där USA använder Ukraina som sin egen proxy. USA är bra på det där. I Yemen använder USA Saudi som proxy för att strida mot Iran. Man har gått ifrån att skicka amerikanska soldater ut i strid, utan låter andra göra jobbet. Men denna gången får inte
  Bidén med sig folket, inte ens Fox ställer sig på Vita husets sida. Fox News Australien trackar stackars Bidén.

  Vapentillverkning, vem ska betala? Fattigpensionärer? Barnfamiljer?

  13
  9
  • Det var inte USA som 24/2-22 invaderade Ukraina, det var Ryzzland.

   Och ja, hela västvärlden den demokratiska världen har fördömt Ryzzlands försök att underkuva Ukraina samt erbjudit militär och ekonomisk hjälp till Ukraina. Dessutom har hela västvärlden och den demokratiska världen riktat ekonomiska sanktioner mot ett aggressivt och auktoritärt ledarskap i Ryzzland.

   7
   4
  • Peter, jag bad dig om länkar till dina bevis om att Ukraina låg bakom beskjutningen av fängelset och järnvägsstationen som du påstod USA erkänt. Har du glömt?

   Amnestys rapport är felaktigt i delar men riktig där de säger att de ukrainska trupperna placering ursäktar inte Rysslands uppträdande.

   Du skriver ”Alla vet…”? jag tror att ”Alla vet…” är rätt så få.

   Det vi vet är att Ryssland brutit mot minst tolv internationella och bilatera avtal, däribland FN-stadgan som förbjuder våldsanvändning mot andra länder.

   FN tillåter dock det anfalla landet att försvara sig och begära hjälp av andra länder liksom andra länder får hjälpa det anfalla landet. Det är inget proxy-krig. Ryssland har erkänt FN-stadgan.

   https://petterssonsblogg.se/2022/07/20/oberoende-rapport-ryssland-attackerar-civila-urskillningslost/

   6
   5
 2. Minröjning låter intressant. Det kan jag definitivt tänka mig att syssla med.
  Ni vet, när det är på riktigt och inte nåt svenskt låtsasfjoll typ träningslandskamp på Råsunda eller SM i frisbee eller nåt.

  Det här måste jag kolla upp!

  • Om vi tillverkar vapen till Ukraina så blir vi ett legitimt mål för Ryssland, givetvis försöker dom att stoppa detta.
   Vem ska försvara de privata vapentillverkare såsom Bofors och Saab m.fl? Svenska staten eller privata Wallenberg?

   10
   7
   • Om vi tillverkar eller skickar från lager spelar nog ingen större roll. Vi har skickat fem ”paket” och det sjätte är på gång.

    Ryssland bryter först och främst mot våldsförbudet, vilket finns specificerat i FN-stadgan, det står bortom allt tvivel. Ukraina har rätt till självförsvar på grund av den aggression som Ryssland nu utövar mot Ukraina. Ukraina har också rätt att begära hjälp från andra stater, och andra stater har rätt att hjälpa Ukraina.

    FN-stadgan tillåter två undantag från våldsförbudet: självförsvar vid ett väpnat angrepp och efter beslut av FN:s säkerhetsråd.

    Förutom våldsförbudet i FN-stadgan bryter Ryssland också mot skyldigheten att lösa tvister på fredligt sätt.

    5
    5
  • Det är inte riktigt sant. Sverige har tillverkat pass åt miljoner okända. Det man har problem med är att tillverka pass åt den egna befolkningen. Troligen föreligger ett samband?

   10
 3. Tydligen räknar de med ett mycket långvarigt krig….
  Stenbock börjar misstänka att deras soldater på båda sidor,börjar bli allt färre. Men troligen finns det fortfarande tillverkare nog,att förse båda sidor med nya och skrämmande vapen.
  Det är väl här som landet Abzurdien kommer in i bilden ? Vår Socialistiska regering är ju redan nu skarp aspirant för NATO.
  Kanske får ni yngre uppleva en ny Storhetstid,från den nästan bortglömda ?
  Måtte denna sluta lyckligare än den förra….. 😉

  17
  9
 4. Nu har även Sverige fått sin egna krigs hök…….. Vapen vägraren Hultqvist .
  Är den någon som på fullaste allvar tror att Ukraina ska vinna över Ryssland?
  Det här är förödande beslut för de Ukrainska folket som offras på globalisternas altare.

  Det var längesedan jag kände igen mot fosterland Sverige.

  34
  18
  • Är det någon som inte tror på fullaste allvar att Ryssland förlorat kriget och lämnat Ukraina innan nästa år?

   19
   20
   • Jag! Jag trodde redan för 4 månader sedan att kriget kommer att avslutas via förhandlingsbordet och det tror jag fortfarande.
    Och det med en form av demilitariserade zon.

    11
    3
  • Gamling, jag tror på fullaste allvar att Ukraina med hjälp kan och kommer att besegra Putins Ryssland som redan har förlorat det meningslösa och olagliga terrorkriget och jag är långt ifrån ensam.

   Du verkar ha fattat allt fel, det är Ryssland som offrar Ukraina och folk i Ryssland och Ukraina.

   19
   21
   • Pettersson

    Ryssland förhindrar ett pågående folkmord på Ryssar/Ukrainare i Donbas området.
    Det är inget jag har hittat på utan det känns som en befrielse ur det mänskliga perspektivet.

    21
    15
   • Gammaldags svensk. Det där om folkmord i Donbass har du inte hittat på själv, det har Putin gjort åt dig, men det Putin påstår är inte sant.

    De etniska ryssarna är/var inte ens i majoritet i Donbass. Nu vet jag inte eftersom många ukrainare har deporterats från området enligt rysk tradition. Så pågår det ett folkmord så är det ryssar som mördar Ukrainare.

    12
    10
   • Pettersson:
    Betr. ditt förnekande att Ukraina sedan 2014 har beskjutit Donbas-regionen dag/natt går inte att förneka. Tror du skulle bredda ditt kunnande genom att även hämta Europeiska nyheter,stället för i enbart England/USA….
    Har i otaliga reportage och TV-bilder sett hur folk tvingats fly sina hemorter genom åren. Var tror du alla ruiner av hus/bostäder kommit från ?
    Delar av dem,(vill minnas det d å var 80.000) som flyktat till Ryssland, och nu levde i enorma flyktingförläggning,någon mil öster om gränsen.

    3
    6

Kommentera