Vattenfall slutar betala Jokkmokk

INRIKES. I snart 25 år har statliga Vattenfall bidragit till att byarna kring Jokkmokk varit rustade med räddningstjänster.

Jokkmokks kommun i landskapet Lappland har knappt 5000 invånare och är dubbelt så stor som landskapet Skåne.

Nu har Vattenfall dragit sig ur avtalet på cirka 2,5 miljoner och kommunen måste nu betala själv, rapporterar Dagens Nyheter bakom betalvägg.

Efter nästan 24 år slutar statliga Vattenfall finansiera räddningstjänsten i Jokkmokk, och kommunen kommer nu behöva stå för de 2,5 miljoner kronor som avtalet gällde.

Det känns surt att se Vattenfalls vinster rinna förbi oss. För en kommun som Jokkmokk är det här viktiga pengar som hade kunnat gå till annat, säger kommunpolitikern Henrik Blind (MP) till DN.

Blind menar att Vattenfall borde ”ge något tillbaka”, eftersom de plockat ut sådana vinster ur kommunens natur.

-Pettersson förstår att det till 100 procent statligt ägda företaget inte har råd att gödsla med pengar där dom tjänar stålarna, i glesbygden.

 • Nettoomsättningen ökade med 13% (16% exklusive valutaeffekter) till 180 119 MSEK (158 847).
 • Det underliggande rörelseresultatet uppgick till 31 181 MSEK (25 790).
 • Rörelseresultatet uppgick till 60 271 MSEK (15 276).
 • Periodens resultat uppgick till 48 013 MSEK (7 716).
 • Styrelsen föreslår en utdelning om 23 414 MSEK.
Statliga Vattenfalls vd Anna Borg tjänade 1.351.417 kronor i månaden under 2021. Det förstår väl alla att det inte går att skänka två månadslöner till Jokkmokks kommun.

Läs Vattenfalls bokslutskommuniké 2021 (PDF) 

Staten fick alltså 23,4 miljarder i utdelning under 2021. Sedan står finansminister Mikael Damberg (S) och tycker han är givmild när han lämnar tillbaka 7 miljarder till en del av elkunderna.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Vattenfall slutar betala Jokkmokk

 1. Denna dam tycker att nedläggningarna av Ringhals 1 och 2 var en brilljant idé!
  Tänk då på hennes miljonmånadslön när du själv betalar elräkningen i vinter!

  22
 2. Varför skulle just Jokkmokk ha pengar till räddningstjänsten från ett statligt bolag som byggt vattenkraft för skattepengar. Har aldrig hört att Varberg får pröjs för Ringhals. Lapparna får väl slänga några fler renar framför tåget och yla om sapmi. Sveriges vattenkraft är vår gemensamma tillgång, så länge den får vara ifred för miljömupparna. Vd lön hör egentligen inte till resonemanget, men den är givetvis fullständigt orimlig. Har såssar gått med på dettta? De som är så avundsjuka på alla som tjänar lite mer.

  23
  8
  • Vem har sagt att just Jokkmokk ska ha pengar? Jag tycker det är rimligt att alla kommuner, speciellt i glesbygd får en liten del av vinsten.

   Vd:s lön hör i högsta grad till resonemanget. Vattenfall har i många år bidragit med 2,5 miljoner om året men har nu av någon anledning beslutat upphöra med det.

   Har Vattenfall inte råd eller?

   29
   1
   • Bättre de sänker priset för sina kunder, och lönen till vd. Min poäng är att en kommun ska inte ha betalt för ett riksintresse, glesbygd eller ej. Det är väl inte så konstigt att följa den logiken?

    9
    5
  • Nu när Vattenfall inte längre är ett statligt verk så får de lov att lösa försäkringar för sina fastigheter.
   Vi får verkligen hoppas att försäkringsbolaget höjer brandförsäkringsavgiften ordentligt nu när den kommunala brandkåren inte längre har samma resurser.

   12
 3. Hela Sverige ska leva stod det på Sossarnas valaffischer en gång i tiden .
  Men det var innan de samlat alla sina röster i utanförskapsenklaver .

  27
  2
  • Läser jag rätt om hennes lön? Kan väl inte finnas någon som är värd det? Man kan inte göra sig förtjänat på en så lön.

   21
 4. Tråkigt för Jokkmokk men ändå bra att man även i det tokröda Norrland nu får känna av vår regerings prioriteringar, 50 miljarder kronor i bistånd till främmande länder samt ytterligare 16 miljarder kronor till FN och en massa andra internationella organisationer!
  Fråga på det: -Varför prioriterar inte regeringen Jokkmokks och andra svenska kommuners behov framför övriga världens?

  39
 5. När Putins lakejer Miljörörelsen får sin vilja igenom kommer vattendomarna ändras så det inte längre är försvarbart att ha vattenkraftsproduktion

  24
  2
 6. Sozzar är bara så äckliga, men har inte Jokkmokk röstat för att få det som dom får.

  35
 7. Anna Borg måste vara blind eller har
  hon en lapp över ögat så hon inte ser allas lika värde hos miljöpartiets representant i Jokkmokk kommun.i

  29

Kommentera