Regeringen har bäddat för energikrisen

VALET 2022. I stället för att ta ansvar för de katastrofala politiska beslut som fattats skyller regeringen ifrån sig. Resultatet är att svenskarna kan tvingas stå ut med elransonering i vinter, skriver Henrik Jönsson på Göteborgs-Posten.

Sveriges S-regering från 30 november 2021. Innan dess var det inte bättre, då ingick Miljöpartiet.

Uttrycket “Comme on faist son lict, on le treuve”, eller som vi säger på svenska: “Som man bäddar får man ligga” myntades under de konfliktfyllda franska religionskrigen, och har som innebörd att man måste ta konsekvenserna av sina beslut. Ordstävet lär ursprungligen ha varit en syrlig kritik av kung Henrik IV, då hans religiösa lojalitet ständigt växlade på opportunistisk grund.

Den svenska regeringens försök att beskylla Vladimir Putin för Sveriges rekordhöga elpriser är ett motsvarande sätt att försöka undfly ansvaret för den säng man bäddade åt svenska folket då man stängde ner flera fullt fungerande kärnreaktorer.

Faktum är att regeringen inte vill kännas vid att man skulle haft något att göra med nedstängningarna alls, och har under flera år därför upprepat det krystade mantrat att det var “marknaden” som fattade avvecklingsbesluten. Detta stämmer inte.

Vattenfall har vid flera tillfällen bekräftat att nedläggningsbesluten inte hade fattats utan politiska påtryckningar – vilka var en eftergift för att Miljöpartiet skulle hjälpa Socialdemokraterna till makten efter valet 2014.

Den gröna ambitionen att ersätta planerbar kärnkraft med oplanerbar vindkraft har dock allvarliga konsekvenser. Elektricitet går nämligen inte att lagra i någon större omfattning, och måste därför produceras i samma ögonblick som den konsumeras. Ju större andel av energiproduktionen som kommer från oplanerbara energikällor, desto svårare blir det att upprätthålla balansen mellan den el som produceras och den el som efterfrågas.

Som konsekvens aviserade regeringen den fjärde augusti att flera myndigheter nu ges uppdraget att “främja efterfrågeflexibilitet i elsystemet” för att spara pengar och möjliggöra anslutningen av ännu mer oplanerbar elproduktion till energisystemet.

Det är förvisso bra att effektivisera hushållens elkonsumtion med fiffig ny teknik, och inom industrin har man länge stängt ned produktionen när elpriset varit för högt. Denna typ av flexibilitet existerar redan av rent ekonomiska skäl. Den “efterfrågeflexibilitet” regeringen nu kräver handlar dock inte om att styra mot effektivare resursutnyttjande, utan speglar det faktum att Sveriges energiproduktion gått från att vara planerbar till att bli alltmer oplanerbar – vilket innebär att elkonsumtionen också måste anpassas efter denna oplanerbarhet.

Regeringens “efterfrågeflexibilitet” innebär nämligen ingenting annat än elransonering.

När energiminister Farmanbar tillfrågades hur stor del denna situation som berodde på den nedstängda kärnkraften gav han ett talande svar: “De kärnkraftverk som då lades ner av ägarna lades ner baserat på hur marknaden såg ut då, […] Nu ser situationen och elmarknaden annorlunda ut.”

Energiminister Khashayar Farmanbar (S)

Ägarna, marknaden, Putin – det är alla andras fel än regeringens.

Regeringens vilja att krypa ner i den oplanerbara säng man själv bäddat är uppenbarligen obefintlig, men till skillnad från kung Henrik IV:s opportuna religionsbyten har en opportun syn på kärnkraftens betydelse betydligt mer långtgående konsekvenser.

Henrik Jönsson

Två kärnkraftsreaktor i Barsebäck stängdes redan 1999 respektive 2005. Dessutom stängdes två reaktorer i Oskarshamn 2015 respektive 2017 och ytterligare två reaktorer i Ringhals den 30 december 2019 respektive den 31 december 2020. Alla sex reaktorerna har stängts av politiska skäl. Det hade varit bra att ha de sex nedlagda rektorerna idag. Vi hade också sluppit tusentals förlustsnurror i naturen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

25 thoughts on “Regeringen har bäddat för energikrisen

 1. Enligt sossarna så är en röst på den politiska oppositionen en ”blåbrun röst”, detta innebär med andra ord att enligt S-logik så är allt annat än en röst på vänstersidan liktydigt med en ”nazistisk röst”!?
  Men om så är fallet varför kan vi då inte lika väl rösta på NMR, vad är skillnaden?!
  Valfri sosse får gärna ge ett svar på det!

  13
  1
 2. Om man tycker att kärnkraften är farlig så är det följdriktigt att lägga ner den. Inget konstigt med det.
  Om man som MP tycker att nästan allt är farligt måste vi sänka vår standard.
  På 50 talet åkte jag cykel på semester och badade i Varamobadens långa sandstrand vid Vättern, ingen av oss tänkte att vi måste åka ända till Thailand för att bada. Men ändå MP, nej tack.

  13
  5
  • Nu kan vi ju inte flytta Sverige till varmare breddgrader för miljös skull utan vi bor där Sverige ligger och vi invånare och alla Svenska företag är beroende av billig energi för sin konkurrenskraft. Vi behöver en säker och pålitlig energiproduktion till ett lågt pris. Lägga ner kärnkraften är idiotiskt.

   25
   1
 3. Det är en verkligt Sorglig samling Jiander fångat på bild, ändå väldigt
  likt dom maktgalna Sossarnas utseenden, ifall dom nu lyckas krångla
  sig kvar väntar säkert en saftig löneökning efter valet? Jag läste någonstans
  att byråkraterna i Bryssel kunde få 25000 i ökning i månaden, och det
  kräver väl höjdarna här med, att tjyva från samhällets tillgångar verkar
  snart vara det enda beslut dom är väldigt överens om.

  30
 4. ”Regeringen har bäddat för energikrisen”!
  Precis så och för kriminaliteten i form av mord, skjutningar, sprängningar, våldtäkter och förnedringsrån mm.
  Regeringen har även bäddat för våra horribla bränslepriser, poliskrisen, skolkrisen, vårdkrisen, bostadsbristen, våra skamliga pensioner, bristerna inom försvaret, beredskapskrisen, utanförskapet och alla andra brister och kriser!

  48
 5. Det vore bättre om valet hade skett i december, så att alla hade fattat hur vanskött Sverige är.
  En elräkning 5 gånger högre än året före hade förhoppningsvis fått de mest inbitna socialisterna och gröngölingarna att fatta att de är LURADE !

  58
 6. Om en dryg månad är det val. Naturligtvis kommer det obligatoriska valfuskande att genomföras, som vanligt.
  Var misstänksam om vi åter får en regering, baserad på röd/grön soppa, och detta med minsta möjliga marginal. Jag vägrar att tro att en majoritet av svenskarna, är så djävla väck i skallen, att det är deras val. De verklighetsförnekare som har regerat i 8 år, har avslöjat en brottslig inkompetens. Ingen människa vid sina sinnens fulla bruk, lägger sin röst, på dessa landsförrädare igen.
  Ett sätt att försvåra för vänsterns röstmanipulation, är att INTE förtidsrösta. Blågul riskerar blir röd, på väg ner i valurnan, på valdagen!

  57
  • Ledsen att göra dig besviken, men majoriteten av svenskarna är faktiskt så djävla väck i skallen. Det har dom väl bevisat i val efter val.

   36
   • Kära Nisse
    Tyvärr tror jag du har rätt, men jag kan inte sluta hoppas!

    22
 7. Ja, vi genomgår just nu en normaliseringa av att ha det sämre.
  Elransonering blir ett påtagligt steg! (att en utböling driver det nu, provocerar)
  Annat påtagligt som ska vänja oss vid ett fattigare liv är de politiskt utplacerade tiggarna som hela tiden ska påminna om ”så här fattigt kan människor ha det”.
  Annat som långsamt smugit på är sämre sjukvård, sämre äldrevård, sämre skola, sämre trygghet, sämre militärt försvar.
  Sverige och de svenska särdragen som stod för god välfärd är med dessa normaliseringar och neddragningar bortsuddade. Målet är att när riksdagen säger:
  – Vi ska folkomrösta om att gå upp som region i EU.
  Så ska svensken säga:
  – Tja, det är ju ingen skilnad mellan länderna i EU och vårt land Sverige, så då spelar det ingen roll.
  DVS allt det svenska ska suddas ut och som man sa på 90-talet ”vi ska bli mer kontinentala” blev då en agenda, och här står vi!
  Allt under regnbågsflaggans blodiga fana, hand i hand hbtq, feminister, xxx och invandrare.

  En smygande statskupp, där soldaterna tränar mobbningsvåld i stängda rum för att sedan oprovocerat attackera i maktens korridorer.

  42
  • Kerstin
   Du kan inte ha det lätt med så mörka tankar.
   Men visst Sverige förändras, igår på min promenad, såg ja två pojkar, cirka 17 år gamla. En var svensk den andra typ arab. De letade efter en kiosk. Araben började gå åt ett håll, svensken sa”bror de har stängt nu”

   1
   6
 8. (S) har garanterat ett antal korkskallar men vad skall man då säga om (MP) med Bolund/Stenevi i toppen. Något mer verklighetsfrånvänt får man leta länge efter.

  Hur många koleldade kraftverk har KINA startat under året?? (MP) kompenserar detta med förbud mot plastsugrör.

  68
  • B.la MC donalds tog bort plastsugrör I Happy meal ligger det plast leksaker,, lär vara mer plast i dom än sugrören lcket på muggen är i plast… suck!!

   23
   1
 9. När man hör Farmanbar svamla så undrar man ju om Maggan utser idioter till ministerposter för att hon själv är mindre begåvad. Morgan, Ygerman, Strandhäll, Linde mfl är ju mycket korkade ministrar som ständigt gör bort sig. Om S inte tappar makten i kommande val så kommer nog de som har råd att flytta utomlands.

  75
 10. Det vilar en stor skam över denna regering, som dessutom samarbetar med Miljöpartiet.
  Det gnälls över sverigedemokraterna som vill försöka få ordning på Sverige igen efter
  denna regerings katastrofala 8 år.
  Det som sker i Sverige idag på bred front är värre än klimatet.
  Energikris bränslepriser som är sjuka mm mm.
  Kom ihåg att det vi svenskar tvingas utstå på grund av Miljöpartiet är av betydelse som en knappnål i ett kålhuvud.
  Alla i hela världen måste ställa om för att något ska påverkas.
  Men det verkar inte kålhuvudena i regeringen ha fattat, nej huvudsaken dom får straffa
  oss skötsamma svenskar så blir ex. Märta Stenevi tillfredställd.
  Se till att få bort Miljöpartiet och starta upp reaktorerna så vi får ordning på elproduktionen igen.
  Och tills vi har en fungerande elproduktion igen ska elbilarna förbjudas.
  Och bidragen på 70,000:- per elbil återbetalas.
  Det är pensionärer och barnfamiljer som kommer behöva 70,000 att betala elräkningen
  för istället.

  67
 11. Så här går det när man stänger mentalsjukhusen, och gör hela Sverige till ett dårhus dessutom låter man landet styras av en samling psykopater som egentligen skulle sitta inspärrade. Men dumsvensken med sina två hjärnceller vill väl ha höga elpriser.

  55
 12. Regeringar & Riksdag har bäddat för energikrisen och det som sker i Sverige i dag & är därmed ensidigt ansvariga för följderna !!!!

  53
 13. Nu gäller det att krossa socialismen och miljöeliten en gång för alla…. Okunnighet kan åtgärdas med utbildning/information MEN dumhet finns det ingen bot för.. MEN listan kan ju göras för lång: Skolan och där PISA visar på att resultaten bara sjunker och i stället för att ändra skolan plockar man bort de med språkproblem trots att PISA finns på de flesta språk osså jublar ministern över att det bästa gör bra ifrån sig… och sedan kommer ju de som i decennier åkt kana in i styrande ställning…. ofta med naturligtvis dåliga grundkunskaper Vad kan gå fel…. ??? Jaa det mesta faktiskt…..

  57
  • Själva bloggen tycker jag ofta är intressant och informativ.
   Kommentarerna är dock för mig ren underhållning.

Kommentera