Sverige ska utbilda ukrainska soldater

UKRAINA. Försvarsmakten ska vara med och ge ukrainska medborgare militär grundutbildning. Omkring 10 000 ukrainare ska utbildas i Storbritannien.

Statsminister Magdalena Andersson (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) informerade om regeringsbeslutet vid en pressträff i Boden.

Beslutet innebär att Försvarsmakten ska avsätta upp till 120 instruktörer för utbildningen som bedrivs i Storbritannien. Det svenska bidraget gäller för tidsperioden 12 augusti till och med den 31 december 2022.

Maximalt 60 av de svenska instruktörerna kommer att befinna sig i Storbritannien samtidigt, vilket bedöms ha ringa påverkan på Försvarsmaktens övriga verksamhet, enligt ett pressmeddelande från regeringskansliet.

Syftet är att möjliggöra för Ukraina att upprätthålla och stärka sin försvarsförmåga. Totalt väntas cirka 10.000 ukrainska medborgare delta i utbildningen i Storbritannien. De ska efter sin militära grundutbildning tjänstgöra i Ukrainas försvarsmakt.

Utbildningen sker på initiativ av Storbritannien, som bjudit in länder i den brittiskt ledda snabbinsatsstyrkan Joint Expeditionary Force (JEF), samt Kanada, att delta.

”Det är oerhört viktigt att omvärlden fortsätter att stödja Ukraina i landets kamp för suveränitet och självbestämmande. Det är viktigt att Sverige är delaktigt i det arbetet och de svenska instruktörerna kommer att bidra till att stärka Ukrainas försvarsförmåga”, säger försvarsminister Peter Hultqvist i pressmeddelandet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Sverige ska utbilda ukrainska soldater

 1. Ok, dessa män vilka nu verkligen slåss för sitt hemland, de ska alltså få varsin Försvarsmakten Gender-handbok…?!
  Eller?

 2. Så den svenska sosseregeringen skall omvandla 10000 unga ukrainare till presumtiv kanonmat, vilken bedrift.
  Om Sverige fortfarande hade varit ett neutralt land, då hade vi kunnat arbetat hårt för fredsförhandlingar och eld upphör.
  Nu har sosseregeringen förstört alla sådana möjligheter.
  Sosseregeringen har istället omvandlat Sverige till presumtivt bombmål.

  3
  3
 3. Godmiddag Pettersson.

  Jag ser att Du åter har synpunkter på mitt inlägg i vad Du kallar ”ett språk som inte hör hemma på bloggen”
  Det vore tacksamt om Du kunde precisera lite mer exakt vad det är som Du stör Dig på?
  Då kan vi åtgärda problemet och alla är nöjda.
  Men säger Du inget, ja då blir det svårt!
  Kanske är det mina åsikter som Du ogillar och stup i kvarten tar bort?
  Berätta för mig och alla andra så vi vet vad som är tillåtet och förbjudet!

  16
  4
 4. Helt rätt av Sverige.
  Hitler och Putin och deras nazistiska och fascistiska stormaktsdrömmar vill inte att demokratiskt Europa veta det minsta av. Helt rätt att med alla medel köra ner sådana här envåldshärskare i ett skitigt dynghål.

  14
  31
 5. Utmärkt initiativ. Sverige har bland världens bästa utbildning för soldater och kommer de en stor kompetenshöjning. Dessa 60 instruktörer kan utbilda minst 600 soldater/ instruktörer åt gången.

  17
  36
 6. Jag ser att Putinbrigaden är igång på denna tråd. Sverige ska självklart göra allt vi kan för att stödja Ukraina. Vapen och instruktörer är två bra sätt. Ni fascistlakejer som vill att Putte ska vinna, ni kan väl flytta och ansluta till t ex Wagner gruppen eller något annat kriminellt nätverk.

  20
  38
  • Japp, det enda som man kan göra är att sätta upp skylten ”Mata inte trollet” under Puttebrigardisterna.

   17
   26
 7. Läste att Ukraina sedan 2015 gått från kanske 100.000 till 600.000 innan den aktuella operationen började…. siffror även från seriösa källor och vad man kan se på de kartor som visas är att man behöver många boots on the ground….. MEN skulle inte alla dessa instruktörer göra mer nytta om man iaf gjorde ett eld upphör för mer/fler vapen mer/fler BOtG gör väl att kriget fortsätter längre dock tvivelaktigt om vi hittar en anna vinnare iomd och inte kommer det att skapa två saker dels fler lådor dels mer förlorad areal….. det tog en generation att göra det svenska försvaret 25% av då det var som bäst…… varför satsat vi på NATO nu? Förmodligen för att sossar vill alltid använda andras pengar till sina jippon…. i början gjorde man ju bra saker för oss nu gör man dåliga sker för oss och bra för sig själva och deras vänner…..

  16
  10
 8. Löjliga beslut av en lika löjlig regim!
  Vad inbillar dom sig att dessa svenska s.k. ”instruktörer” ska kunna tillföra för nytta?
  När dom likt Byden kommer i färgglada homofilkalsonger viftande med homofilflaggor, läppstift och målade gubbar på naglarna?
  Det enda som händer är att vi får betala en massa millioner för att dom skämmer ut Sverige ännu mer -om nu det är möjligt förstås

  53
  14
 9. Sverige ett neutralt land?
  Vi har ju redan sett det breda korrupta registret som socialisterna besitter.
  Freden verkar tyvärr långt bort i Ukraina när man ser planeringen framåt.
  Skulle inte förvåna mig om de lyckas starta tredje världskriget till slut.
  Tändvätska finns i överflöd just nu om lägger till Kosovo, Taiwan och Arktis.
  Sen dessutom så har EU importerat mängder med fiender som är som en tickande bomb för befolkningen.
  Vi går en skrämmande framtid till mötes.

  34
  11

Kommentera