Efter drogproblem på kulturkvarteret – ordningsvakter sätts in

KULTUR & SKATTER. Kulturen spelar en viktig roll för att utveckla ett starkt samhälle som präglas av demokrati, mångfald och integration. Kulturkvarterets uppdrag är därför att vara en inkluderande mötesplats för alla – med särskilt fokus på barn och unga, skriver Örebro kommun på sin hemsida.

Kulturkvarteret, Örebro

Kulturkvarteret ska göra det lättare att både utöva och uppleva kultur i alla dess former. Genom att samla olika kulturverksamheter i samma byggnad suddas gränserna ut och uppmuntrar till samarbete. Samtidigt bidrar Kulturkvarteret till att locka människor att besöka, flytta till och etablera sig i Örebro.

Byggnaden har en bruksarea på 13.600 kvm, är 26,5 meter hög, invigdes 2021 och ritades av Wingårdhs arkitekter och kostade Örebroarna runt 680 miljoner.

Ovanstående från kommunens hemsidor.

Verkligheten är lite annan än de fina orden. Missbruk, drogförsäljning och kanyler bland personer som uppehåller sig vid de offentliga toaletterna. Det är några av problem som lyfts i en rapport som Kulturkvarteret tagit fram, något Nerikes Allehanda var först med att berätta, tyvärr bakom betalvägg.

Situationen har blivit så allvarlig att ordningsvakter nu kommer finnas på Kulturkvarteret på heltid för att stärka tryggheten. “Vad har vi för alternativ? Vi vill såklart ha en trygg miljö för våra besökare”, säger verksamhetschefen Karin Beckman.

2019 försökte Örebropartiet förmå övriga partier att avbryta byggnationen av Kulturkvarteret.
Markus Allard varnade bland annat för att kommunen skulle behöva bära kostnader för säkerhetsvakter, något kommunstyret inte budgeterat för i sin dåvarande glädjekalkyl.

De andra partierna svarade med att märka ord. Den 11 september har du möjlighet att rösta på ett parti som tänker efter före.

Om Markus Allard på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


4 thoughts on “Efter drogproblem på kulturkvarteret – ordningsvakter sätts in

 1. Jag kommer att rösta på Marcus Allard och Örebro-partiet, finns inget alternativ längre om man har något vett i kroppen.

 2. Synd är att inte bo i Örebro då hade jag röstat på Örebropartiet, Markus Allard där Peter Springare finns. Dock hade jag en käresta där men det var mycket länge sedan då Sverige var mycket lagom
  För övrig är just nu GW Persson på Tv4 och han säger rakt på; Hela polisledningen måste bytas ut.

  17
 3. Kultur är ett ganska svårbegripligt ord, det går att tala om beståndsdelar i kultur som tex folkdans, arkitektur, litteratur, modersmålet, dikter och musik som har sin grund i en nation. Men när en själv målar en tavla så är det lite märkligt att säga “nu gör jag kultur”, men liknande institutioner som den i texten kan skriva det “här gör vi olika kulturer”.
  Att “göra kultur” blir som ett påhittat argument som ska bana väg för invandrares beteenden, och då menar jag alla beteenden “vi gör så här, det är vår kultur”. Invandrarna kan inte argumentera för sin närvaro utan de har fått “kultur” som ett ord att drämma till med när de ifrågasätts. “Det här är våran kultur, Sverige är mångkulturellt, därför är jag här” blir hela grundtesen till att invandrare tycker sig ha rätt till Sveriges tillgångar. Invandrare ger kultur till mångkulturen och får tillbaka högsta vinsten på ett lotteri (vem har inte drömt om att skrapa fram 25 000 i månaden i 25 år?).
  Viktigt att förstå är att det mest grundläggande i en kultur är språket som skapar kommunikation, samhörighet och samvaro, vi kan umgås och enkelt förstå varandra.

  När du går på dans eller lyssnar på musik så är du en del av svensk kultur, du är svensk, du säger knappast att “oj vad roligt det är att göra kultur (eller köpa kultur)”, men svenskar ska acceptera att invandrare gör det som enda orsak att vara i Sverige.
  Invandrare säger “det här gör vi för det är vår kultur, sverige är mångkulturellt”, sedan finns inga mer argument. Lägg sedan till 50 års prat om integration så förstår du att mångkultur och integration är varandras motsatser. Olika kulturers språk får folk att söka sig till lika folk, de kan kommunicera och leva i sin kultur, de är sin kultur, en självsegregering, de vill inte integreras mer än med välfärden. Integrering är ju att integrera i svensk kultur, dvs en integrerad invandrare gör svensk kultur och blir därmed svensk.

  (Det skulle kunna beskrivas som att Sveriges riksdag för invandrare bakom ljuset “dina barnbarn kommer inte vilja ha din kultur, de är integrerade i svensk kultur, kom hit till Sverige så tar vi din kultur ur dina efterlevande”. Men det är ett annat ämne)

  Bluffen om att Sverige ska bli mångkulturellt genomfördes med “mångkultur är bra”, “de ska integreras” och “tänk så mycket olika god mat och dans de fört med sig” (de är inte utbildade kockar).
  “Mångkultur är bra” blir ett motargument till att “de ska integreras”, alla sju partier i riksdagen har varit medvetna om den motsatsen och spelat med i spelet. När en moderat säger “vi ska satsa på integreringen” så vill de att väljarna ska tro att invandrarna ska bli svenska. Sedan säger moderaterna kulturminister att “vi ska främja mångkulturen” dvs invandrare ska fortsätta göra som de gör. Två meningar i direkt motsats till varandra, ett nollsummespel. Mångkultur och integration blir noll!
  Kulturen bottnar i gemensamheten och i kommunikationen (språket), integrationen bottnar i att bli svensk, tillhöra svensk kultur.

  Idag ser vi hur nätverken som vakar över varandras axlar motar bort svenskheten, svensk kultur, svenska högtider, svenska språket – det var dit mångkultur-agendan hade som mål.
  Invandrare som i media sprider hets och hat mot vita ursprungsbefolkningen, invandrare på gatorna som attackerar ursprungsbefolkningen, invandrare som dränerar svensk välfärd, invandrare i klan samhällen, invandrare som snabbt lotsas upp i maktens korridorer.

  18

Kommentera