Taiwans budskap till Kina: Vi har ett kärnkraftsliknande vapen

av Gordon G. Chang

Den 21 juni rapporterade Kinas People’s Daily att USA och Taiwan skulle delta i årliga Monterey Talks. USA:s sida, menade Kinas mest auktoritativa publikation, förväntades erbjuda 20 typer av vapen för försäljning till Taiwan, “med betoning på att bygga en ‘asymmetrisk förmåga'”.

Kina har måltavlor och Taiwan har missiler. Nästan 30 % av Kinas befolkning löper risk för ett katastrofalt bristande av De tre ravinernas damm (på bilden), som vid ett missilangrepp. Det kan översättas till avskräckning om Taiwan klargör att man, till försvar av sin suveränitet, är beredd att ta hundratals miljoner kinesiska liv. (Foto av STR/AFP via Getty Images)

Taiwan, som Folkrepubliken Kina hävdar är dess 34:e provins, har redan asymmetriska förmågor, och en av dem kan vara lika kraftfull som ett kärnvapen.

Beijing hävdar att Taiwan inte kan försvara sig. “Militärexperten Song Zhongping sa att det är omöjligt för Taiwan att bilda ‘asymmetriska förmågor’, oavsett vilka vapen man köper från USA, eftersom klyftan mellan de två sidorna är ‘för enorm'”, rapporterade People’s Daily, en kommunistisk nyhetstidning.

Taiwan “dagdrömmer” om man tror att man kan hindra Folkets befrielsearmé (PLA), enligt tidningen. Varför? “Asymmetriska vapen är ‘värdelösa’ när man står inför PLA:s absoluta fördelar.”

Läs vidare

4 thoughts on “Taiwans budskap till Kina: Vi har ett kärnkraftsliknande vapen

 1. kina har en och en halv miljard invånare!!! det finns inget land dom kan sätta i mot kina i dag deras vapenproduktion i kapp dom bästa länder som finns ! dom har åkt till månen?
  ko ad krigsmakt skulle i dag kunna isolera Thaiwan ? en intressant fråga ärnhur många finns det på denna ö? kina påstår att Thaiwan är kinesiskt . och man behöver inte bry sig i vad för åsikter den anglosaxiska värden har!!! det enkla svaret hundra år av förnedring är över en förlängning av opiumkriget. nya insattser

  4
  2
 2. Intressant fråga är hur kapabel är Kinas arme att slåss och ta förluster pga Kinas ett barns politik. Hur skulle partiet klara att familjernas ende arvinge kommer hem i en svart säck.

  12
  3
  • ja det är väl enkelt det är tack vare kinas ett barnspolitik man inte behövt föra ett anfallskrig mot dom länder man blivit attakerade av ..
   man är något smartare än Nordkorea.

   4
   1

Kommentera