Ryskt hot – skapa ny ”Kubakris”

UTRIKES. Den ryska hetspropagandan fortsätter. I statlig tv förespråkar en panelmedlem att Ryssland bör skapa ytterligare en ”Kubakris” för att få eftergifter av USA. – Under Kubakrisen fanns det ett direkt hot mot USA. Vi borde skapa liknande omständigheter då USA ligger bakom det här, säger Andrey Gurulev, medlem i ryska statsduman.

Ryska statskontrollerade tv-kanelen Rossiya-1 har under krigets gång haft flera panelsamtal med ”militärexperter” och andra högt uppsatta ryska politiker. I debattprogrammet har panelmedlemmarna löpande framfört propaganda om kriget i Ukraina och inte sällan uttalat uppmärksammade hot mot väst och Ukraina.

Julia Davis, journalist vid The Daily Beast, har under söndagen delat ett klipp från programmet som hon översatt från ryska.

Ryske Andrey Gurulev, medlem i Rysslands statsduma, föreslår i programmet att Ryssland skapar ytterligare en ”Kubakris” för att få ut eftergifter av USA. Fast denna gång menar han att man borde använda sig av hypersoniska robotar för att få effekt.

Vi ligger i framkant när det gäller hypersoniska robotar och dessa bör placeras nära USA. Gurulev säger även att robotarna bör vara på ett sådant avstånd att de ska kunna nå USA på mindre än 5 minuter.

Det är det enda scenariot som är möjligt för oss att kunna ”denazifiera” och demilitarisera Ukraina, säger Gurulev vidare.

Tidigare i våras diskuterade en debattpanel, i samma kanal, vad som skulle hända om Ryssland avfyrade den interkontinentala ballistiska roboten Sarmat, även kallad ”Satan-2”, från Kaliningrad mot mål i Västeuropa.

Och nyligen jämförde även ”Militärexperten” Vasilij Fatigarov Ukraina med en cancertumör i programmet.

Men jag gillar jämförelsen mellan ukrainsk fascism och en cancertumör. Nu arbetar vi som kirurger. Samtidigt som en kirurg skär ut en cancertumör så växer den och när han rensar måste han även rensa ut en bit frisk vävnad, så att det inte blir något kvar och det börjar växa igen, säger Vasilij Fatigarov enligt BBC:s Francis Scarrs översättning.

Kubakrisen var en konfrontation mellan USA och dåvarande Sovjetunionen 1962 och varade i 13 dagar. Det var dagar när hela världen höll andan inför ett möjligt tredje världskrig. Orsaken var att Sovjetunionen höll på att bygga ramper för kärnvapen på Kuba, endast 15 mil från USA. 

-Pettersson undrar varför Ryssland tar upp Kubakrisen? Den slutade med att den ryska björnen fick krypa tillbaka till sitt ide, men USA tog också bort robotbaser i Turkiet och Europa.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Ryskt hot – skapa ny ”Kubakris”

 1. Återigen bevisar rysk statstelevision, att idiotin, är överrepresenterad och utbredd i Ryssland. Ryssen lider även av ett enormt mindervärdighetskomplex, som han dessutom gör allt för att fördjupa.
  Alkisar brukar se rosa elefanter, överallt. Ryssen ser nazister…..Kan det vara spriten?
  Kom väl ihåg den historiska sanningen: Den siste idioten, är inte född än!

  17
  7
 2. Man har bara ett liv. De allra flesta människor respekterar livet Terroristen Putin respekterar inte livet och kan därför aldrig bli respekterad. En skam för mänskligheten.

  24
  11
 3. Någon kanske ska berätta för Gurulev att de kanske kan bygga ramperna för robotarna men de kan inte bygga själva robotarna då de inte har komponenterna till att sätta ihop dem.

  20
  9
 4. Ryssarna måste vara världens mest korkade folk. De kan bara komma med hot och våld. Finns det inget positivt överhuvudtaget som ryssar kan förmedla?

  26
  10
  • Det är en bra film även om den slirar lite på sanningen, primärt för berättelsens skull.

   12
   5

Kommentera