Var utspelet om kärnkraft ett luftslott?

VALET 2022. Statliga Vattenfall öppnar för nya kärnkraftverk vid Ringhals skrev bloggen i förrgår. Vattenfall har beslutat att utreda möjligheten att bygga minst två minireaktorer, SMR, vid Ringhals, uppger bolagets vd Anna Borg. Detta för att möta den ökade elförbrukningen.

Enligt Vattenfall krävs ändringar i lagar och regler som rör kärnkraften för att nya, små modulära reaktorer ska kunna byggas och drivas i Sverige. Men energiminister Khashayar Farmanbar (S) är i dagsläget inte redo att utlova sådana ändringar, skriver Dagens Industri.

Det handlar om två små modulära reaktorer, så kallade SMR, som skulle kunna byggas nära Ringhals.

Energiminister Khashayar Farmanbar välkomnar Vattenfalls besked. ”Vi behöver mycket mer el och då är det bra att alla möjligheter undersöks, även små modulära reaktorer”, säger han, samtidigt som han pekar på att alla kraftslag kommer att vara nödvändiga i klimatomställningen.

”Då behövs vatten, vind, kärnkraft och sol. Den som ställer de här kraftslagen mot varandra skadar Sveriges intressen och vår industri, för vi behöver dem alla.”

Vattenfall drar igång en förstudie som ska vara klar vid årsskiftet 2023-2024 men för att reaktorerna ska kunna bli verklighet krävs, enligt Vattenfalls vd Anna Borg, förändringar i regelverk och lagar.

I dagsläget vill dock inte energiminister Khashayar Farmanbar göra några utfästelser om att en regering som Socialdemokraterna ingår i efter valet kommer att göra några sådana ändringar.

Om Khashayar Farmanbar på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Var utspelet om kärnkraft ett luftslott?

 1. naturligtvis när det val fläsk. detta med kärnkraften. det är yre partin som är överens sossarna kör sin vanliga manöver! åsikten gäller i bästa fall fram till valet. det är sama manöver som med Kebab och henne kurder. det avavtalet gällde inte ens till valet utan sossarna sålde alla kurder till Erdogan!!

 2. Det är inte vad en sosse säger som räknas, det är vad som görs, och det
  görs inte något meningsfullt!

 3. Ringhals 3 och 4 som stoppades i förtid av politiska orsaker kunde producera
  2200 MWe. De nya små modulära reaktorerna ger i bästa fall 300 MWe. Det krävs alltså 7 nya små kärnkraftverk för att ge lika mycket som Ringhals 3 och 4. Det kommer att ta lång tid innan dessa är igång. Varför då inte återstarta R 3 och 4 som går att göra på betydligt kortare tid än att invänta de nya SMR-reaktorerna. Då skulle el-bristen kunna minskas snabbt och sedan får de nya komma igång vartefter.

  15
 4. Detta är valfläsk – inget annat. Genom detta har (S) skapat ett alibi för att de skall ”bekämpa” energipriserna och därmed har frågan tappat sin udd hos oppositionen.
  Sozzarna är mycket politiskt avacerade – det skall erkännas. Det gäller bara att genomskåde dem vilket inte är helt lätt. Ett maktparti som inte skyr några medel för att behålla makten. (S) genomsyras av omoral. Senast var det Kakabaveh som fick känna av ”uppgörelsen” av Magdalenas svek!

  41
  • De gillar att skänka hopp till folket…
   …för att sedan låta det tyna ut.

   Så med kriminaliteten (Morgan Johansson)
   Vårdköerna
   Skolresultaten
   Klansamhället
   Utvisningar (Anders ygeman)
   Militär och civilförsvar
   Starkare polis
   Knarket

   Vi ska arbeta med hoppet i sikte!
   Ett hopp som sedan i tysthet tynar bort!
   Arbete gör dig fri…
   Så jäkla otäckt!

   26
 5. Var i hela friden har man hittat denne man. Är han en del av kompetetens importen från mena?

  38
  2

Kommentera