Musikförläggarna slutar dela ut priser till brottsmisstänkta

BROTTSLIGHET. Musikförläggarna kommer inte att dela ut pris till upphovspersoner som är ”förövare eller gärningsmän”, det meddelar man efter flera omdebatterade prisutdelningar genom åren. – Vi anser inte att det är försvarbart att hylla och uppmärksamma personer som gjort sig skyldiga till kriminella handlingar såsom sexuella trakasserier, övergrepp, diskriminering, hot och våld, säger Kerstin Mangert, ordförande för Musikförläggarna.

Branschorganisationen Musikförläggarna delar årligen ut pris till några av det gångna årets mest framstående låtskrivare, textförfattare och kompositörer. Bland de som tidigare tagit emot priset syns artister som Ane Brun, Einár och Robyn.

Men efter förra årets prisutdelningar – där P3 Guld, Grammisgalan och Musikförläggarna delade ut pris till artister som var misstänkta eller dömda för brott – har de svenska musikgalornas etik debatterats. Efter att Musikförläggarnas pris för årets låt gick till rapparen Dree Low, som dömdes till fängelse för rån samma månad, lovade branschorganisationen att se över sina rutiner. Nu meddelar Musikförläggarna att man ändrar villkoren för priset.

Att ge de enskilda individerna större utrymme, makt och inflytande understödjer branschens problem med otrygghet, ojämlikhet och exkludering. I slutändan riskerar det att drabba tillväxten i en av Sveriges viktigaste exportindustrier, säger Kerstin Mangert, ordförande för Musikförläggarna.

Branschorganisationen arbetar nu tillsammans med externa jurister och hållbarhetsexperter- och inkluderingsexperter på att ta fram nya riktlinjer för prisutdelningen. Även branschkollegor och medlemmar kommer att ha möjlighet att lämna synpunkter, skriver man i pressmeddelandet. De nya riktlinjerna kommer att införas under årets utdelning i november i år.

Som en av de stora branschorganisationerna har vi ett ansvar att aktivt arbeta för att musikindustrin erbjuder en trygg, jämlik och inkluderande arbetsmiljö för alla, säger Kerstin Mangert, ordförande för Musikförläggarna.

Musikförläggarnas pris instiftades 2003 och syftar till att uppmärksamma årets mest framstående svenska musikskapare.

-Pettersson hör att skattefinansierade Sveriges Radio, som årligen arrangerar P3-guldgalan, och som tidigare kritiserats av flera politiker för att de gett priser till brottsmisstänkta, senast till rapparen Yasin, som då var misstänkt och senare blev dömd för stämpling till kidnappning. P3 Guld uttryckte då att de anser att det är viktigt att separera musiken från personen som gör den.

Sveriges Radios musikchef Anna-Karin Larsson vill inte ställa upp på en intervju med Kulturnyheterna, men skriver i ett mejl att SR inte har någon kommentar kring Musikförläggarna beslut och att det inte heller påverkar Sveriges Radios hållning kring musikpriser – som är oförändrad.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Musikförläggarna slutar dela ut priser till brottsmisstänkta

  1. känner igen symtomen kvinnor tycks ha en förkärlek för våldsamma män! och i detta fallet så är det naturligtvis så att publik service vill inte göra sig av med sina toy boys . och det spelar liksom ingen roll hur mycket stryk kärringarna får. man hör i bakgrunden nät dan är nykter så älskar han mig??? ch det är et problem sen man började med kvinnliga präster politiker poliser med flera yrkesgrupper ..
    det är natuligtvis ett problem med fruntimer som nässlar sig in i alla vrår i samhället för att leka med sina toy boys och gråta en skvätt. det är högntid att slänga ut kärringarn ur samhälestrukturerna kvinnor skall ta hand om hemmet och barnen inte leka med jihadister och annat det slutar bara ilka man får ett beroende av så kallade dans resor!!!!

  2. Äntligen ett klokt beslut.Nu får vi se om Sveriges radio följer efter eller ska dom fortsätta att separera musiken från personen ? Det är ren och skär propaganda för gangsterromantiken som dessa herrar gutturalt bräker fram och har väldigt lite med bra musik att göra….

    17

Kommentera