Sverige är extremt…

EKONOMI/SKATTER. Reduktionsplikten är en lag som tvingar företag som säljer bensin och diesel att minska utsläppen av växthusgaser. Detta görs främst genom högre inblandning av förnybara bränslen men får även uppnås genom effektivare produktion. För den som tankar innebär reduktionsplikten ett högre pris vid pumpen och kan liknas vid en dold skatt på drivmedel.

För år 2022 uppgår reduktionsplikten till 30,5 procent för diesel. Den som säljer diesel måste minska utsläppen med 30,5 procent jämfört med utsläppen från en liter fossil diesel. För bensin är reduktionen 7,8 procent. Återförsäljare av bensin måste reducera utsläppen från en liter med 7,8 procent, jämfört med en liter fossil bensin.

Detta medför att lagen har en prishöjande effekt. Produktionskostnaden för biodrivmedel är nämligen högre än för fossila, vilket ger högre pris vid pump. Hur stor prishöjningen är varierar beroende på priset för inbladningen.

Här hittar du de senaste siffrorna för bensinpriset och dieselpriset.

-Pettersson har noterat att i juni 2021 ställde sig sju av åtta riksdagspartier sig bakom det föreslagna rambeslutet för reduktionsplikten de kommande åren. Endast Sverigedemokraterna röstade mot. Nu har M och KD svängt.

Höga skatter och enorm reduktionsplikt gör att det blir dyrt vid pumpen och att Sverige ska vara ”värst” påverkar inte klimatet ett dugg.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Sverige är extremt…

 1. Och nyhetsvärdet i detta är vadå?
  Att Sverige är extremt vet alla som inte slaviskt följer SVT:s och TV4:s nyhetssändningar!

  3
  1
 2. Orsaken till den höga reduktionsplikten är att det var mutan till Preem för att stoppa den miljö godkända utbyggnaden i Lysekil.
  Preem blev lovade att reduktionsplikten skulle kraftigt höjas, och Preem skulle fokusera på biodiesel istället.
  https://miljo-utveckling.se/preemraff-drar-tillbaka-ansokan-om-utbyggnad-i-lysekil/
  https://www.regeringen.se/491613/contentassets/10360071c8ba46dfae2d2a9be0ce0b36/preem-ab.pdf

  16
  • Precis min tanke också och återigen ett köp av makten från miljösekten.
   Miljösekten har kostat oss hundratals miljarder varje år för att svagbegåvade socialdemokrater med storhetsvansinne och maktgalenhet ska få inneha makten.

   18
  • För en massa år sedan när reduktionsinblandning först kom på tal, så vill jag minnas att ett antal testinstitut inom EU kollade vilka utsläpp som sker av dylika drivmedel. RESULTATEN TYSTADES SNABBT NER!
   Det visade sig nämnligen att dessa drivmedel släpper ut MER CO2, MER Cancerframkallande andra ämnen, mm. Dessutom går det åt MER drivmedel, d v s högre utsläpp. Motorerna slets dessutom snabbare.

   Men som sagt, ideologi är mycket viktigare än omsorgen om gräsrötternas hälsa resp plånbok.

   14
   1
 3. Sd står stadigt!
  M och Kd svänger inför valet, men hur blir det efter valet? Kommer de svänga igen…

  Bättre att hålla sig till en stabil linje som värnar Sverige!

  34
 4. Så blir det när man röstar på sossarna som låter MP bestämma för att få behålla makten.
  Den här stenen skall inte vändas

  43

Kommentera