Högsta Domstolen skickar tillbaka abortfrågan till delstaterna

USA. Caroline Älvebrink Calais, föddes och växte upp på Gräsö i Roslagens skärgård, Sverige. Hon flyttade till Venezuela 1992 och bor nu i Dallas, Texas, USA där hon rapporterar om olika händelser i USA, presenterat enkelt, lättfattligt och kort.

USA:s högsta Domstol hävde i fredags lagförslaget Roe v Wade. ”Åt helvete med Högsta Domstolen” sa kongress kvinnan Maxine Waters. ”Vi kommer att trotsa dom!”

USA är en federation, en sammanslutning av flera självständiga delstater. Det HD gjorde i fredags var alltså att lämna över abortfrågan till delstaterna.

Gilla gärna min Facebook sida Hänt i Veckan med Caroline Älvebrink Calais, där jag kommer att posta dokument jag baserar mina poddar på eller annan information som inte alltid ryms i podden.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Högsta Domstolen skickar tillbaka abortfrågan till delstaterna

 1. Demokraterna med Hillary Clinton som abortförespråkare anser att ett barn inte är ett liv förrän efter födseln. De vill tillåta abort fram till och med 9 månaden. Jag har hört svenskar som tycker likadant.

 2. En kommentar från USA:

  Det är svårt för en svensk (eller förmodligen vem som helst från de flesta länder) att förstå att USA INTE riktigt är ett land som sådant, utan en federation av stater. United States…. Av tradition är varje delstat mycket mån om sina egna traditioner, lagar och friheter. Behöver knappast nämna att inbördeskriget för 150 år sedan var ett utslag av detta, med 650 000 döda som följd…..
  Somliga är politiskt långt ut på marxist skalan (inte olikt det nutida Sverige) medan andra fortfarande är traditionellt konservativa och försvarar marknadsekonomi och den klassiska familjestrukturen.

  Vad domstolens beslut gör är att den efter femtio år skickar tillbaks abortfrågan dit den klassiskt bör här hemma. Det betyder att utfallet blir helt olika, från vad som många uppfattar som drakoniska begränsningar (INTE totala förbud som jag är säker på dum-media i Sverige rapporterar) till business as usual där en abort kan utföras ända tills huvudet kommer ut under förlossningen.

  Order business är för övrigt korrekt. Företag som Planned Parenthood har ett landsomfattande nätverk som betalas av skattepengar, mycket av vilket sedan doneras till det Demokratiska partiet. Alltså korruption på absolut lägsta och vidrigaste plan. Som en bisyssla säljer också personalen fostren, eller delar därav, till medicinska företag. (Om du tycker det låter för fantastiskt, titta upp Project Veritas och deras intervjuer).
  Planned Parenthoods kliniker ligger i regel i traditionellt svarta områden….

  Inga kvinnor i vilket fall att förhindras abort någonstans i landet. Man kan fortsatt sätta sig på en buss till nästa delstat och få det utfört. I många fall kan tydligen abortpiller användas, de kan fortsatt skickas till ditt hem. Även i vad som kommer att bli de mest restriktiva delstaterna kommer abort i extrema situationer, såsom vid incest, våldtäkt eller om kvinnans liv är i fara att vara tillåten.

  Så varför är då den här frågan så oerhört infekterad och blir föremål för enorma demonstrationer, för och emot, och där en del, huvudsakligen på abortentusiasternas sida, är villiga att begå våld?

  Där står jag mej, som svensk boende i USA i 25 år, fullständigt slätt. Jag förstår argumenten för och emot, mej jag förstår inte den oerhörda passion med vilken man slår argumenten framför sej.

  Jag finner dock en observation svagt illaluktande.

  Att döma av alla film-klipp från TV är en klar majoritet av abortförespråkarna unga eller medelålders vita kvinnor, komfortabel medelklass kan man nog gissa.

  De svarta i USA utför cirka 12-13 % av befolkningen och har stabilt gjort det i många år.
  Det är två skäl till det, dels den massiva överdödligheten bland unga svart män när de skjuts eller knivskärs i samband med narkotika eller gängbrottslighet.

  Det andra därför att svarta kvinnor avslutar sina graviditeter i långt högre grad än andra grupper.

  Och det är tydligen nånting många vill behålla oförändrat……..

  Kapten Bo

  6
  1
 3. USA abortlagstiftning är olika i alla stater och staten New York är exempelvis inte ensam om att tillåta abort fram till födseln och vilka stater som idag inte kommer att tillåta abort är inte ännu fastställt.

  Gutmacher Institutet visar att 20 delstater tillåter abort fram till födseln, således nionde månaden och samma avser District of Columbia, New Jersey, Colorado, Alaska, Oregeon, New Hampshire, Vermont och Mexiko, med flera.

  As of june 24, 2022 STATE LAWS AND POLICIES An Overview of Abortion Laws
  https://www.guttmacher.org/state-policy/explore/overview-abortion-laws
  Mvh.

 4. När det handlar om aborter är det visst fullständigt upp-och-ner-vända världen.
  Alla dessa godhets-apostlar som ständigt vill framställa sig själva som Jesus-kopior. Inte ett hår får krökas på varken människor eller djur. Det spelar ingen roll om det så handlar om mördare, våldtäktsmän, terrorister eller björn och varg. Paradoxalt nog så skall även Barnamördare förlåtas !!! Men när det kommer till ens eget kött och blod, så tycks det inte finnas några spärrar. Tvärtom så manar dom till upplopp om det skulle visa sig att det existerar tokstollar som INTE ämnar avliva de så barnen. Denna ambivalenta inställning går i alla fall över mitt förstånd. Eller är det ”Dolda Kameran” ?

  7
  1
 5. Det är precis som om EU skulle stifta lagar som vi skulle vara tvugna att rätta oss efter. Vår lagbok heter sveriges rikas lag och ingenting annat.

  7
  1
 6. Tycker det är ganska lustigt att kvinnor ser abort som ett preventivmedel. Det finns mängder med andra preventivmedel som är mycket bättre än abort. P-piller, p-stav, spiral, kondom, etc. är bättre än abort. Avhållsamhet fungerar också.

  Sedan är detta en seger för demokratin för nu kan delstaternas befolkningar själva bestämma vilken abortlagstiftning de vill ha. Ska den vara extremt liberal som i Sverige med aborter upptill 18:e veckan eller ska den vara mer moderat med abort tillåten upptill 12:e veckan?

  10
  1
 7. Det är en naturlig utveckling. Snart kan man rädda foster innan dom finns till, då verkar det långsökt att ta dö på dem. Det mest perversa jag sett är att en mamma som ville ha begravning av sitt aborterade foster. Hon var nog vänsterfeminist i kvadrat.

  18

Kommentera