Burkinin ska av i Frankrike

ISLAM. I Frankrike är det förbjudet att bära religiösa symboler inom offentlig sektor och lagen om ”laïcité” – den 105 år gamla separationen mellan staten och kyrkan – stipulerar att religionsutövande ska ske bortom det offentliga rummet. Frankrike ett rejält korsdrag av olika trosinriktningar. Frankrike är hem för den största judiska diasporan i Europa och Västeuropas största andel muslimer, samtidigt som en stor del av de etniska fransmännen bekänner sig till katolicismen.

Vissa kommuner trotsar burkiniförbudet.

Sommaren har kommit på riktigt till Sverige och Frankrike och debatten om hur kvinnor ska få klä sig när de badar är i full gång igen.

Diskussionen om huruvida heltäckande badkläder, så kallade ”burkinis”, skulle tillåtas på Rivierans stränder . Den fördes i ett Frankrike drabbat av tre stora islamistiska terrorattentat på ett och ett halvt år. Tonläget var minst ar pågått länge, även på bloggen.

2019 tvingade sig en aktivistgrupp med muslimska kvinnor in på en offentlig simbassäng i Grenoble iförda burkini, något som fick dåvarande inrikesminister Bernard Cazeneuve att påminna om att det stred mot lagen.

I våras slog borgmästaren i Grenoble, Eric Piolle, fast att det var fritt fram att bära burkini när man besöker kommunens simbassänger. En burkini är ett badplagg som täcker huvudet och kroppen, men lämnar ansikte, fötter och händer synliga.

I maj i år bestämde man samtidigt i Grenobles stadshus att det skulle vara lagligt att bada och sola topless vid kommunens badplatser, allt i en ansats att mjuka upp de ganska hårda regler som gäller i franska publika bassänger och som i grunden mestadels har hygieniska motiv. Löst sittande plagg, det vill säga alla badbyxor förutom modell slim, är förbjudna och man måste bära badmössa.

I veckan körde landets högsta förvaltningsdomstol över borgmästaren i Grenoble, med argumentet att det strider mot statens sekulära intressen.

Dessa olika faktum bäddar för att landet då och då drabbas av intressekonflikter mellan vad man brukar kalla republikens konfessionslösa värderingar och den individuella religionsfriheten.

Frankrikes nuvarande inrikesminister Gérald Darmanin hävdar i en tweet att Eric Piolle med flit ”provocerar våra gemensamma värderingar”. Darmanin har gjort klart att hans instruktioner till lokala myndigheter i Grenoble är att burkinin ska av.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Burkinin ska av i Frankrike

 1. Jag tycker inte staten åskall bestämma hur folk klär sig privat. Problemet är inte kläderna utan att Europa är fullt av utomeuropeer med medeltidsideal.

 2. Det mest groteska är att det till stor del är kvinnor som kämpar för muslimska mäns rätt att packa kvinnor in i säckar.
  Det är ingen tvekan om att alla kvinnor inom media och politik, plus att kvinnor nu röstar självständigt och inte som sina män, har skapat den nya västvärlden som snabbt håller på att braka samman.
  Och vänstern vrålar att man skall respektera muslimska kvinnors ”rätt” att vara begravda i skynken.
  Läser att Eric Piolle så klart är röd-grön.

  21
 3. Muslimerna ska trängas bort från det offentliga rummet!
  Det ska vara haram för muslimerna att vistas i Sverige. Gör ditt bästa och provocera muslimer!

  50
  4
  • I dårhuset Sverige förbjuder man bikini för pojkarna blir upphetsade. Vad tror ni vi blev som växte upp på 50-talet när den kom? Jag hörde aldrig talas om några våldtäkter. Men det var bara svensk pojkar på den tiden!

   43
 4. Förbjud ”burkinin”….förbjud innehållet istället!
  Den där svarta trasan kan man i alla fall använda till oljestickan på bilen, men innehållet är totalt värdelöst!

  54
  3

Kommentera