Ryssland övar missilattacker mot de baltiska länderna

UTRIKES. Ryssland har genomfört simulerade missilattacker mot estniskt territorium, skriver Iltalehti och hänvisar till Natokällor. Något som bekräftas av Kusti Salm som är stabschef för det estniska försvarsministeriet. Dessutom har ryska helikoptrar flera gånger kränkt de baltiska ländernas luftrum de senaste dagarna. 

Estland, Lettland, Litauen och Polen är med i Nato

Rysslands invasion av Ukraina har pågått i närmare fyra månader och säkerhetsläget kring Östersjön tycks ha försämrats ytterligare. Den finska tidningen Iltalehti hänvisar till Natokällor som uppger att Ryssland har genomfört simulerade missilattacker mot flera baltiska länder.  

Just nu pågår övningar där ryssarna simulerar missilattacker mot estniskt territorium, säger Kusti Salm, stabschef för det estniska försvarsministeriet, till tidningen.

Dessutom har ryska helikoptrar vid flera tillfällen de senaste dagarna kränkt de baltiska ländernas luftrum med helikoptrar.  – Ryska helikoptrar har begått flera gränsöverträdelser. Det har inte handlat om fartyg fem mil utanför kusten eller långt ifrån med flyg, utan från helikoptrar. Helikoptern flyger inte av misstag över gränsen. Det har varit flera fall de senaste dagarna, säger Kusti Salm till Iltalehti. 

Det estniska försvarsministeriet ser allvarligt på den uppkomna situationen även om Kusti Salm säger att det är tryggt att leva i Estland. – Ryssarna tycker att vi inte förtjänar självständighet. Deras senaste verksamhet och strategiska kommunikation stöder denna slutsats, säger Kusti Salm till Iltalehti.

Övningarna kommer i tidsmässig närhet till Litauens beslut i slutet av förra veckan när de meddelade att de förbjuder transport av varor, som omfattas av EU-sanktioner, genom landet till den ryska exklaven Kaliningrad. Ett beslut som fått Ryssland att se rött.

”Om Litauen inte ser till att godsförsändelserna mellan Kaliningrad och resten av ryska federationen genom Litauen inte återställs till fullo kommer Ryssland förbehålla sig rättigheten att på alla vis skydda sitt lands intressen”, skrev ryska utrikesdepartementet de i ett uttalande.

-Pettersson säger som vanligt att Putin kan stoppa problemen genom att dra sig tillbaka i Ukraina, inget land hotar Ryssland mer än i tsarens huvud.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

20 thoughts on “Ryssland övar missilattacker mot de baltiska länderna

 1. Ryssland kommer inte att dra sig för att använda tyngre vapen om situationen kräver det.

  Det är av stor vikt att ha det i minnet. Sovjetunionen och sedan Ryssland har i mer än 100 år sett hela Karelen, Ingermanland, Livland(och övriga Baltområden) som ryskt land.
  Och varför inte, nu finns det ju ingen återvändo.
  Ni vet, segra eller gå under.

  6
  2
 2. Rysslands fientlighet och hot är inget nytt för oss här kring Östersjön. Det har pågått i stort sett utan uppehåll de senaste 500 åren, med mördande, skövlande och mordbränder,

  16
  8
 3. Men man får ju vara lite hovsam. Att ha en fasttejpad Garmin navigator på instrumentpanelen och spaka flygplanet efter den är ju inte så enkelt, klart att man då kan kränka lite. De som kör via Google Maps har det ännu lite besvärligare.

  9
  2
 4. Å fan, har Ryssarna fler helikoptrar över, UIkraina har städat rätt bra bland
  dem, precis som bland Stridsvagnarna.

  17
  7
 5. Och hur många missilattacker mot Ryssland har NATO simulerat genom åren?

  28
  38
 6. Estland får väl ha lite luftvärnsövningar i området. Om någon rysk helikopter råkar bli nedskjuten på estniskt territorium så skulle det vara lite olyckligt med en olycka händer så lätt om man inte respekterar avgränsningar.

  35
  7
  • Då man sett bilderna på de 50+ åriga piloter som Ukraina skjutit ned så är der reell risk att någon rysk kopter störtar pga piloten får hjärtinfarkt.

   9
   7
 7. Putin vill krig men nu har han problem med att det inte går som han har tänkt sig.

  27
  12
 8. Fruktansvärt!
  Nu måste våra folkvalda politiker få in oss i NATO omgående. Skicka de bästa till Erdogan för förhandling tex Göran Persson,Carl Bildt, Fredrik Reinfeldt, Stefan Löven och från näringslivet någon eller några kusinerna Wallenberg. Vi har ju flera toppförhandlare nere i Bryssel använd dom.
  Det är bråttom nu.

  11
  27

Kommentera