“Svenska” gäng oroar i Norge

BROTTSLIGHET & INVANDRING. Norsk polis fruktar hotet från den undre världen i Sverige. En kartläggning visar hur svenska nätverk kopplas till norska brottsutredningar. – Jag oroar mig mer och mer, säger Kripo-chefen Kristin Kvigne till Dagbladet, Kvigne oroas över den norska välfärdsstatens framtid.

Kristin Kvige, Kripo

Den organiserade brottsligheten finns nu i alla polisdistrikt i Norge. – Den finns överallt och är inget storstadsfenomen, säger Kristin Kvigne till Dagbladet.

Hon är chef för Kripo, Norges motsvarighet till svenska polisens Noa, Nationella operativa avdelningen. Sedan EncroChat och Sky CC dekrypterades har Kripo kunnat kartlägga fler än 50 kriminella nätverk i Norge.

Det har gjort att polisen nu lyckats skapa sig en detaljerad bild av de kriminella nätverken i landet. De länkas i sin tur till kriminella miljöer utomlands. Vissa av de inhemska gängen styrs av personer i Spanien och Marocko.

Men ett stort orosmoln för Kripo är kopplingen till svenska nätverk och att de förekommer i norska brottsutredningar.

Kvigne menar att den norska polismyndigheten och den svenska polismyndigheten har varit tydliga med att situationen i Sverige gick för långt, att man inte hanterade det ökade våldet i dessa nätverk.

Kvige oroar sig mer och mer eftersom vi ser band mellan svenska kriminella miljöer och norska fall. Svenska kriminella används till exempel som indrivare eller för att bistå gängen, säger Kvige.

Dagbladet: Har ni konkreta exempel på det? – Det är ingen teori.

Dagbladet: Agerar de legosoldater?Ja, det är ”brott som en tjänst”. Man specialiserar sig på våld. Utan att nämna namn eller utredningar, så kan jag säga att vi ser koppling mellan svenska gärningsmän och norska fall, säger hon.

Kristin Kvigne ser Kripos nya kartläggning som en framgång i arbetet mot den organiserade brottsligheten. Hon betonar vikten av att polisen arbetar mot den eller de som håller i trådarna högt upp i leden. – Kanske kan Sverige vara ett exempel där man lagt ner så mycket resurser på gatunivå att man inte haft resurser att titta på den skyldige, säger hon.

Dagbladet: Oroas du över kriminella hot från Sverige?Det är helt uppenbart att vi gör det.

Materialet som Kripo nu samlat på sig är en viktig del i arbetet mot de kriminella nätverken, men visar också på vikten att stävja dess framfart. Farhågan är att den organiserade brottsligheten ska börja utöva makt över den norska staten.

Organiserad brottslighet är i regel osynlig och stör egentligen ingen, men det gör den ändå genom att den kan hålla i trådar, säger Kristin Kvigne.

-Pettersson säger att mångkulturen och massinvandringen från dysfunktionella kulturer kostar…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on ““Svenska” gäng oroar i Norge

 1. ja det är ju inte bara Finland och Danmark som har problem med jihadister i gängformat! dom enda som tycks ha en nykter syn på svenska migrationsverket är Ungern och Polen. dom enda ländersom tycks ha en vis förståelsen flr vad flyktingar faktiskt är.

 2. Ser ut som en alternativ procedur för invasion av ett annat land, finansierat av Svenska skattepengar.
  Vete 17 om jag inte söker politisk asyl i annat land !

 3. Morgan Johansson får utreda detta, så blir ingen nöjd utom han själv.

  17
 4. Sen skulle många Svenskar behöva upplysas om att det som var
  Socialdemokrati på Tage Erlanders tid inte på något vis är Socialdemokrati 2022!
  Men dom tjafsar som om dom var det!

  25
 5. Jag hoppas att norrmännen förstår att det är ”svenskar” och inte svenskar som utgör ett hot mot välfärdsstaten i Norge. Dessa ”svenskar” är också ett stort hot mot hela Sveriges framtid som ett fritt och demokratiskt välfärdsland.

  30
 6. Ska se över medborgarlagen och göra det möjligt att återta svenskt medborgarskap om personen har fler nationaliteter.
  Därefter ska vi sätta alla utlänningar som blivit dömda till fängelse i leasade sydafrikanska fängelser där de får utbildning i det sydafrikanska samhället. Efter frigivning får personen stanna i Sydafrika samt permanent utvisnings från Sverige.

  26

Kommentera