Kazakstan röstar efter blodiga protester och presidentskifte

UTRIKES. I dag folkomröstar Kazakstans invånare om en reform av landets grundlag, rapporterar Al Jazeera. Initiativet följer de dödliga protesterna i januari som innebar slutet för president Nursultan Nazarbayevs tre decennium vid makten. Efterträdaren Kassym-Jomart Tokayev har lovat att skapa det ”nya Kazakstan” genom att bland annat förflytta makt från presidenten.

Officiell bild på ryska soldater som inom uppdraget för säkerhetsalliansen CSTO vaktar ett område i Kazakstan. Foto: Rysslands försvarsdepartement den12 januari 2022.

Den nya grundlagen syftar till att stärka parlamentets ställning. Ändringarna har också uppmärksammats för att det fråntar expresidenten hans inflytande i beslutsfattandet och hindrar släktingar till den sittande presidenten att inneha regeringspositioner.

Trots folkomröstningen är många som hävdar att beslutet redan är så gott som fattat. – Det är en formalitet att befästa den nuvarande ledningens position, säger 46-årige invånare Bolat, som inte ser poängen med att rösta.

Den nuvarande presidenten, Tokayev handplockades av den föregående, Nazarbayev, efter dennes 30 år vid makten. I januari 2022 ledde det auktoritära styret till uppror, fler än 230 människor dödades och ryska trupper (CSTO) kallades in för att slå ner protesterna. Kombinationen av ett auktoritärt styre och ökat beroende av Moskva ligger i Rysslands intresse, och kan inspirera Kreml till att agera likadant vid framtida folkliga uppror i sitt närområde och före detta Sovjetrepubliker. CSTO består av Ryssland, Armenien, Belarus, Kazakstan, Kirgizistan och Tadzjikistan.

Kazakstan är ett jätteland, sex gånger Sveriges yta, med knappt 20 miljoner invånare. Kazakstan förklarades 1868 som del av det ryska imperiet. Kazakerna revolterade flera gånger mot den ryska dominansen, däribland 1916 då uppemot 150.000 människor dödades, och lyckades hålla stånd mot Röda armén till 1920, då landet blev en del av Sovjetunionen. Vid Sovjetunionens kollaps 1991 blev landet självständigt. Kazakstans ekonomi domineras av oljeindustrin, som står för över hälften av exportinkomsterna och bidrar med närmare en tredjedel av BNP. Ekonomin är känslig för svängningar i oljepriset och regeringen försöker minska statens beroende av oljan.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Kazakstan röstar efter blodiga protester och presidentskifte

  • CIA misslyckades med sitt försök till maktövertagande tack vare CSTO:s snabba ingripande i vintras.

   4
   7
  • Zelensky får väl kasta in en brandfackla..!!! undrar vad Gorgen har för åsikter? dt kan bli en het dommar för Putin

 1. Folkomrösta om grundlag och andra viktiga saker? Kan man göra det, undrar sjuenigheten.

Kommentera