2600 dömda personer väntar på fängelseplats

BROTTSLIGHET. Dömda brottslingar får flera månader i frihet innan de får plats på anstalt. Anledningen är att svenska fängelser är överfulla. Var femte av de nästan 11.000 personer som dömdes till fängelse år 2019 och 2020 utnyttjade den tiden till att begå nya brott, visar Ekot

Fyra mord, hundratals fall av misshandel och två grova barnvåldtäkter skulle inte ha kunnat begås om gärningsmännen hade blivit inlåsta direkt efter dom. 

Det är ett enormt svek mot brottsoffren – som regeringen bör avkrävas politiskt ansvar för.

Att häkten och anstalter skulle komma att fyllas upp borde nämligen de styrande ha kunnat förutse. Det är i hög grad politiska beslut som ligger bakom: Skärpta straff för bland annat vapenbrott betyder fler intagna som ska sitta längre, samtidigt som stor migration betyder fler invånare i Sverige, vilket även Kriminalvården måste dimensioneras för. 

Men satsningarna på hårdare straff och fler befogenheter till polisen följdes inte av satsningar på Kriminalvården – förrän situationen blev ohållbar, skriver Expressen. Fängelser ska ha ungefär 90 procents beläggning, är tanken, för att det alltid ska gå att med kort varsel ta emot nya intagna. 

I maj var beläggningsgraden hisnande 113 procent på landets anstalter. De senaste åren har Kriminalvården skapat extra platser genom att sätta in våningssängar, göra om besöksrum till celler och bygga tillfälliga lösningar i form av baracker. Men det räcker inte.

-Pettersson säger att ansvarig för rättsväsendet inklusive Kriminalvården sedan 3 oktober 2014 är justitieminister Morgan Johansson (S).

Inte nog med att det är brist på fängelseplatser, platserna är dubbelt så dyra som i exempelvis Danmark och mer än tio gånger dyrare än de billigaste i Europa…

336 euro per dag är kostnaden för en person i fängelse i Sverige, enligt den senaste fängelseapporten från Europarådet. Det är den högsta kostnaden i Europa. Den längsta dagskostnaden för fängslade hade Ryssland med 2,4 euro.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “2600 dömda personer väntar på fängelseplats

 1. Det här är ingenting nytt. Det fungerade precis likadant för 20 år sen. För ringa brott har väntan på straff alltid varit mer straff än själva straffet.

  Döms du tex för rattfylleri kan du få en tid och en anstalt där du ska infinna dig med egen inställning om ett år eller två.

  Man kan ju tycka att folk borde förvaras i häkte i väntan på plats, åtminstone för våldsbrott och liknande, men alla häkten är också knökfulla, särskilt vintertid.

  Det är inte polisens arbete som blivit bättre, det är de kriminella som blivit fler.

 2. Redan i slutet av 90-talet pratade jag med en man som hade dömts till ett fängelsestraff och som gick och väntade på att få avtjäna detta
  Han hade då väntat i ca 2 månader. Han berättade att vad ska jag göra. Jag kan inte få något jobb eller bostad. För vem vill anställa en person som är på väg att få hamna i fängelse.

  Och vad har sosse och moderat styrda regeringar gjort under dessa nu 35 år som nu gått.

  Hade vi stått utanför Ukrainakriget så hade vi kunnat skicka våra fångar till Sibirien. Det hade de gott och väl förtjänat. Framför allt alla de som också var dömda till utvisning.

 3. Vi kan börja med att avskaffa HMF lagen så sparar vi fängelseplatser direkt. Låt folk säga vad de tycker utan att behöva straffas för det. Vanliga Svenssons som råkat göra något dumt kan nog i större grad hålla sig hemma med elektronisk fotboja. Utlänningar kan erbjudas kraftiga strafförkortningar emot att de lämnar landet och framgent håller sig borta härifrån. De som allt för lättvindigt erhållit medborgarskap bör emot att detta sägs upp och sedan lämna landet erbjudas ännu mer strafförkortning. Vi kan dock slänga in längre straff i domarna för att motivera folk att ta strafförkortningarna.

 4. Hotellen skriker efter gäster.

  Du petar in två stycken för halva priset på Sheraton i S-holm med roomservice.

  Sätt galler och lås på dörrar och fönster, win-win för alla eller ut med dessa till Gulag för 25kr dygnet när bunkerdvärgen avlidit.

  Något är totalt fel med Svergies fängelser och driften av denna lyxförvaring inom murar.

  4
  1
 5. Kosovo har väldigt lite att tillföra EU men fängelseplatser har de och det skulle bli mycket billigare för oss skötsamma.Dessutom skulle ett livstidsstraff bli ett riktigt livstids straff då kostnaden inte skulle bli så hög per år.

  KOSOVO är svaret!! Fumlige MorganJohansson (S) och “Stenvändaren” (S) som aldrig kommer att vända någon sten borde ta en funderare på om de har rätt arbete. Det behövs P-vakter i Södertälje.

  12
 6. Det finns många tomma gruvhål uppe i norr,utnyttja dom,både billigt och rymningssäkert.Och risken
  för fortsatt brottslighet är nog obefintlig efter frigivning,för ingen vill hamna där igen.

  12
 7. Trotts köerna så pågår importen för fullt av folk från Mena, man kommer aldrig
  att få bukt med någon brottslighet om man inte stänger inkörsportarna.
  Det är givetvis inte alla som kommer för att begå brott, men allt för många gör det!

  18

Kommentera