Elbilsägare uppmanas begränsa laddningen

ELFÖRSÖRJNING. Texas elnät har inte precis det bästa ryktet, särskilt under dåligt väder. Oavsett om det är en snöstorm eller en extrem värmebölja, verkar “Lone Star State” elinfrastruktur ha lite problem med att hålla sig flytande när efterfrågan på el ökar, och då hjälper det inte till att ladda mängder med elbilar.

Teslaägare uppmanades nyligen att begränsa laddningen under värmeböljan i Texas. Det är inte ett bra tecken att det på bilens dataskärm kommer meddelande att man uppmanas att begränsa laddningen under rusningstid för att avlasta Texas elnät, skriver The Drive.

Tesla är det vanligaste elbilsmärket i Sverige och kanske bland de vanligaste i världen men jag hittar ingen statistik.

Nåväl, Pettersson säger att fabrikatet spelar ingen roll. Alla elbilar ska laddas och Sveriges elnät har eller inte världens bästa rykte, när det är kallt eller varmt och vindsnurrorna står stilla i brist på blåst.

Hur går det i sommar när kärnkraftverken stänger för service och vinden kanske mojnar?

Räcker laddplatser för semesterfirare och andra. Räcker elen och vad kommer det att kosta att ladda? Hur blir det med skatter på elbilar när skatterna från bensin/dieselbilar sjunker…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Elbilsägare uppmanas begränsa laddningen

 1. i Texas är väl snarare elnätet underdimensionerat vilket inte är fallet här, vi kan istället ståta med att ha strypt vår produktion för att hålla de gröna khmererna med röster. Idag blåser styv kuling och elpriset ligger på 60 öre. Och vi ligger i den märkliga situationen att i Tyskland är elen gratis, i Belgien och Nederländerna får leverantörerna betala för att bli av med elen. Så det är fritt fram att okynnesdammsuga idag.

  19
 2. Betraktar man den lilla filmsnutten om kön till laddstationen så kan man konstatera att bilarna som laddas står packade som i en sardinburk. Jämfört med en husvagncamping så skall det vara ett avstånd på 4 meter mellan fordonen pga. risken för brandspridning. Tittar man på filmen så verkar det vara högst en halv meter. Det leende lilla barnet och dess mor skrattar nog så lagom när oturen är framme och hela anläggningen förvandlas till ett brinnande inferno.

  20
 3. Det där med att värmeböljor orsaker elkriser är lätt att lösa genom att montera solpanel på taket i samma kapacitet som luftkonditioneringen behöver. Det är just denna sorts användning solenergi är den bästa lösningen då det är själva solen som skapar problem – värme – som kan lösas med energi från samma. Ifall elinfrastrukturen inte kan ta emot överskottsenergi från alla de solpanel går det att programmera växelriktaren så att den inte försöker trycka mer el i nätet än vad som kan tas emot.

  16
  1

Kommentera