Regeringen miljardsatsar på vapensystem från USA

FÖRSVAR. Regeringen satsar upp till 1,3 miljarder på det amerikanska luftvärnsystemet Patriot. Det meddelar finansmarknadsminister Max Elger (S) vid en pressträff.

Det skapar en helt ny förmåga och en unik möjlighet att samverka med andra länder. Även exempelvis Tyskland och Holland använder detta system, säger Elger.

Pengarna ska gå till en nybyggnation av utbildningssalar i försvarets luftvärnsregemente Lv 6 i Halmstad. Dessa salar ska användas för både utbildning och förvaring av systemet.

I Patriotsystemet ingår världens mest avancerade luftvärnsrobotar som möjliggör för Sverige att bekämpa luftmål på betydligt längre avstånd än tidigare, kan man läsa på Försvarsmaktens hemsida.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “Regeringen miljardsatsar på vapensystem från USA

 1. Robotsystemet är köpt och har börjat levereras till en kostnad av 10 miljarder, de som tillkommer är det vad myndigheten i vanlig ordning glömde. Lämpliga byggnader!

 2. Man satsar inte på luftvärnssystemet. Man bygger i sedvanlig ordning fasta etablissemang, fastigheter, helt enkelt. Det kostar skjortan, men mycket pengar går tillbaka till staten bl a via Fortverket, alla mellanhänder som kommer skära emellan kommer förhoppningsvis också betala in sina avgifter och skatter. Bra för Finansministern.

  Den svenska försvarssatsningen har tappat sitt fokus på att höja den operativa förmågan. Inte fasen har Ukraina lagt sina försvarssatsningar på att bygga fastigheter.

 3. Att försvaret måste förstärkas är nog de flesta överens om. Ryssland kommer att vinna i Ukraina och därefter kommer de att gå vidare mot Moldavien, Georgien, Litauen och Sverige.

  Erdogan har en poäng i att INTE släppa in Sverige i NATO:

  https://www.svd.se/a/28O7AG/turkiets-krav-pa-sverige-slapper-lista

  Hur många islamister går fria i Sverige??? Allah dessa IS krigare med sina kvinnor som numera kan promenera omkring ostört på våra gator och samtidigt uppbära någon form av islamistisk-fascistisk hjälteroll. Och de gör det med bidrag från oss skattebetalare.

  Ovanpå det har vi allah fundamentalistiska imamer och deras svans.

  Allt detta med hjälp av S+MP+C.

  29
  2
  • Du har rätt i att det finns för många islamister i Sverige men Erdogan ska nog inte ha synpunkter på det. Det finns fler islamister i Turkiet än i Sverige varav Erdogan är en…

   23
   3
 4. Jag är inte kunnig om vapensystem men läste precis nyligen om att Patriotmissilerna inte alls var särskilt framgångsrika i Desert Storm såsom rapporterades och följande står på engelska Wikipedia:

  “The Patriot missile system was not the spectacular success in the Persian Gulf War that the American public was led to believe. There is little evidence to prove that the Patriot hit more than a few Scud missiles launched by Iraq during the Gulf War, and there are some doubts about even these engagements. The public and the United States Congress were misled by definitive statements of success issued by administration and Raytheon representatives during and after the war.”
  https://en.wikipedia.org/wiki/MIM-104_Patriot#Success_rate_vs._accuracy

  Vi får hoppas att systemet förbättrats avsevärt sedan dess för själva idén är det ju inget fel på. Att med precision skjuta ner anfallande missiler och raketer.

  16
  12
  • Desert storm var 30 år sedan och mycket har hänt sedan dess.

   Försvarsmakten förordar Patriotsystemet och vi får hoppas de vet vad de gör.

   Annars är köp av vapensystem:

   1. Politik
   2. Pris/Prestanda
   3. Leveranstid

   Att exempelvis Israel som ständigt är hotade, använder Patriotsystemet beror troligen inte på att det är dåligt.

   20
   8
   • “The Israeli Air Defense Command operates MIM-104D Patriot (PAC-2/GEM+) batteries with Israeli upgrades. The Israel Defense Forces’ designation for the Patriot weapon system is “Yahalom” (Hebrew: יהלום, diamond).” (Wikipedia)

    Israeliterna har för vana att förbättra krigsmateriel som de får av USA med resultat att de fungerar mycket bättre än originalet.

    13
    1
   • @Argus
    Det gör Sverige också. När vi köpte Hellfire roboten på 80-talet så gjorde vi snabbt om den till en kustmålsrobot som vi senare sålde tillbaka till USA.

    13
    1
   • Patriotrobotar klarade inte av att skydda det Saudiarabiska oljeraffinaderiet mot de Yemenitiska rebellernas robotar för ett par år sedan.

    2
    3
   • Tack för informationen.

    Hoppas du vet att det var Patriotrobotarna det var fel på och inte handhavandet.

    Och att rapporterna som talade om ett tiotal drönare kom inflygande i september 2019 var felaktiga. För Patriotrobotarna är inte avsedda att skydda mot dessa, man måste ha flera system.

 5. Intressant artikel från Foreignpolicy.com

  “Patriot Missiles Are Made in America and Fail Everywhere

  The evidence is in: the missile defense system that the United States and its allies rely on is a lemon.

  By Jeffrey Lewis, director of the East Asia Nonproliferation Program at the Middlebury Institute of International Studies.”

  12
  18

Kommentera