Apkoppsutbrott i Europa kopplas till stor pridefestival på Gran Canaria

PRIDE. Omkring 80.000 människor deltog i Pridefestivalen på Gran Canaria i förra veckan. Flera fall i Spanien och Italien kopplas nu till festivalen, rapporterar Daily Mail. – Det är ännu inte möjligt att avgöra om en av dem är patient noll för det här utbrottet eller om alla smittades där, säger en hälsomyndighetskälla till spanska nyhetssajten El Pais

Mellan den 5 maj och den 15 maj hölls jättefestivalen Maspalomas Pride på Gran Canaria. 

Omkring 80 000 människor från hela världen deltog, rapporterar Daily Mail. 

Sedan dess har flera personer i Europa testat positivt för apkoppor i bland annat Spaniens huvudstad Madrid, på Teneriffa och i Italien.

Bland de 30-talet diagnosticerade i Madrid finns det flera som deltog i evenemanget, säger en hälsokälla till El Pais. 

Källan uppger dock att det i nuläget inte är möjligt att avgöra om den nuvarande europeiska smittspridningen av apkoppor fick sitt första fall på festivalen – eller om personerna bara råkade smittas under den. 

Kanarieöarna är en spansk ögrupp utanför Afrikas västra kust. Apkoppor är en sjukdom som förekommer i västra men även centrala Afrika. Från övriga länder i världen har tidigare få fall rapporterats, oftast efter resor till dessa områden.

Av de två konstaterade apkoppsfallen på Kanarieöarna har en av de smittade personerna varit på festivalen. Även två av de tre italienska smittfallen har varit på festivalen, rapporterar Daily Mail. 

Storbritannien har 20 fall och det är okänt hur många av dessa som kan ha befunnit sig på festivalen på den populära turistön. 

I Sverige har blott ett fall av apkoppor hittats. Men i Stockholmsområdet, där fallet återfinns, har Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge beslutat upprätta en tillfällig mottagning för provtagning, rapporterar Sveriges Radio.

-Pettersson har svårt att förstå varför det ordnas pridefestivaler, ofta med stöd av skattepengar, priderörelsen är en extremvänsterrörelse. Ska det ordnas fester för skattepengar, vilket är tveksamt, ska de vara för alla…

En partiledare saknas, han ville inte komma och var inte bjuden. Ett parti (FI) som inte satt i riksdagen var med. Bild: Pride, Stockholm
 • Apkoppor, monkeypox, är en mycket ovanlig sjukdom som orsakas av infektion med apkoppsvirus.
 • Den vanligaste smittvägen är från djur till människa, men det kan i ovanliga fall överföras vid nära kontakt mellan människor.
 • Sjukdomen förekommer i västra och centrala Afrika. Från övriga länder i världen har tidigare få fall rapporterats, oftast efter resor till dessa områden.
 • De vanligaste sjukdomssymtomen vid apkoppor är feber, svullna lymfkörtlar, allmän sjukdomskänsla samt hudutslag med blåsor.

Källa: Folkhälsomyndigheten

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Apkoppsutbrott i Europa kopplas till stor pridefestival på Gran Canaria

 1. Jag är stolt (pride) över att jag är heterosexuell, men så får man väl i nådens år 2022 ändå inte framföra?

 2. Ja Pettersson, det är diskriminerande och diktatoriskt gentemot oss andra sexuella.

  PRIDE bör inte få tillåtas att dominera över alla och envar.

  De bör av polisen hänvisas ett särskilt område, där de inte stör oss andra.

  Sexuell propaganda inför allmänheten, borde vara förbjudet, eftersom människor blir kränkta och störs av detta, och likaledes diskrimineras med sitt.

  Och man ser ju själv vad denna läggning leder till: SJUKDOM!!! FÖR ATT DET INTE ÄR MENINGEN HELT ENKELT, UTAN ÄR MOT NATUREN!!!

  För först fick vi AIDS, och nu APKOPPOR! ÄR INTE DET KLARA BESKED, från naturen eller Gud om man så vill, att det är fel! Kan inte se det på nåt annat sätt!!!

  13
  3
 3. Undrar vad ”Wet and White” som det står på affischen i bilden går ut på?
  Låter ju nästan lite politiskt inkorrekt…

 4. Tre håller ej flaggan i topp, ivrigast synes mig den förklädde kommunisten vara.
  Säg mig vad har rörelsen pride gjort för att människorna skall kunna vara stolta?
  För att de spridit könssjukdomar mellan hybrider, eller vad?

  43
  1

Kommentera