En dör av hunger var 48:e sekund i östra Afrika

BISTÅND. Var 48:e sekund beräknas en människa dö av hunger i Etiopien, Kenya eller Somalia, enligt en rapport från Rädda Barnen och Oxfam. Sedan förra året har antalet människor som lever i extrem hunger fördubblats, från 10 miljoner till 23 miljoner.

Rädda barnen Foto: Sacha Myers/Save the Children

Enligt rapporten förvärras hungerkrisen när priset på vete ökar till följd av konflikten i Ukraina. Därtill är torkan den värsta på 40 år.

Barn dör av undernäring och det går att stoppa. Vi står inför en stundande svältkatastrof och ser frustrerat på när världen inte förmår agera på mer än en kris i taget, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, internationell chef på Rädda Barnen.

Chatterjee-Martinsen kritiserar Sverige för att dra ner på biståndet till Afrika samtidig som svältkatastrofen är ett faktum. – Det är oacceptabelt.

Pettersson säger att det som är oacceptabelt är att vi i drygt 60 år plöjd ned tusentals miljarder i bistånd till Afrika. Bistånd ska vara hjälp till självhjälp och Afrika är jordens rikaste kontinent, Afrika är inte överbefolkat, varför kan inte afrikanerna försörja sig själva?

Det håller inte att skylla på torka. Vi har torka (vinter) sex månader om året och får då lagra mat. Afrikanerna har regnperioder då de borde lagra vatten till torkperioderna, sedan skulle de kunna skörda 6-7 gånger om året.

Vi kan jämföra Tanzania med Sydkorea som för 50-60 år sedan var minst lika fattigt som Tanzania. Sydkorea som var lika fattigt som de fattigaste i Afrika har haft en imponerande utveckling och tagit emot mindre och mindre bistånd. Tanzania har tvärtom tagit emot mer och mer bistånd utan att något har hänt med tillväxten.

Sydkorea har gått från att vara en auktoritär regim till att bli en demokrati. Idag har landet ett välstånd som ligger på Spaniens nivå. Det har inte varit i krig under de senaste 50 åren. Korruptionen är hög men inte värre än i Italien.

Tanzania har också demokratiserats. Sedan 1992 tillåts mer än ett parti att ställa upp i valen. Freedom House kallar landet för ”delvis fritt”. Landet har inte heller varit i krig de senaste 50 åren. Korruptionen är högre än i Italien och Sydkorea.

Riktigt intressant blir det när vi jämför biståndet länderna har tagit emot och hur välståndsutvecklingen har sett ut. Det första diagrammet visar hur mycket bistånd länderna har tagit emot från 1960. Sydkorea tog emot mycket bistånd efter Koreakriget men därefter successivt mindre och mindre. Redan 1984 var landet nere på noll.

Bistånds utvecklingen Sydkorea och Tanzania

Kurvan för Tanzania visar det motsatta. Landet fick sin självständighet 1961 och tog då emot en liten andel biståndspengar, men därefter mer och mer för varje år.

Detta ska då jämföras med hur utvecklingen av BNP per capita har sett ut. Tyvärr har Världsbanken inte data på hur BNP per capita utvecklats längre än från 1988 för Tanzania, men vi kan vara säkra på att levnadsstandarden inte var högre längre bak i tiden.

Biståndet har knappast hjälp Tanzania att utveckla sig själva. Biståndet har tvärtom bidragit till att ekonomin kollapsat.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “En dör av hunger var 48:e sekund i östra Afrika

 1. Röda Korset får vända sig till Putin, och begära vete av det som Putin stulit.

 2. Tänk om vi köpt jordbruksmark för alla biståndspengar politikerna kastat bort på olika projekt. Då hade vi säkert ägt 1% av Afrika och kunnat utfordra alla hungriga afrikaner. Men våra värdelösa politiker förstår inte sånt utan ingår säkert i ryggdunkarklubben som gärna tar emot mutor.
  Vi vet också att svältande barn är en bra affär för olika biståndsföretag med höga administrativa avgifter som ger en hög lön. Vill minnas att rädda barnens överhuvud tjänar över miljonen.

 3. Det här har man skrivit om i afrikanska tidsskrifter och magasin i många år. Biståndet försvinner till största del i en korrupt statsapparat och det som når befolkningen har skapat generationer av passiva tiggare som bara sitter och väntar på att någon ska ge dem pengar och mat.

  Det är ganska talande att utredningen som presenterades på det svenska biståndets 50-årsdag kom fram till att man inte har en aning om var pengarna tagit vägen eller om de gjort någon som helst nytta.

  SIDA, liknande organisationer och alla dessa välgörenhetsgalor är ett gigantiskt spektakel som handlar om att människor ska känna sig goda och kurera sitt eget samvete snarare än om faktisk hjälp till behövande.

 4. Jaha, då föreslår jag att afrikanerna gör något åt saken. Alternativt flyttar från området. Afrika är gigantiskt så det finns gott om plats att flytta till.

 5. I Afrika sitter folk med benen i kors och väntar på hjälp, sedan kommer de till Sverige och sitter med benen i kors.

  20
  1
  • Röda Korset är ju en statligt finansierad NGO. De försöker bara dra till sig privata gåvor som dess funktionärer sedan kan korrumpera sig med. Inte en gåva till ett odemokratiskt finansierat NGO!

   14
 6. Varje land måste naturligtvis lära sig att ta hand om sin egen befolkning och inte förvänta sig att andra skall komma och lösa problem som dom själva har skapat.
  Precis som varje enskilld individ också är skyldig att sköta sig själv och ta eget ansvar för sina egna liv och inte parasitera på sina grannar.
  Fattigvård i vilken form eller namn det än ges är osunt och skapar bara lata och ansvarslösa människor och löser inga problem.

  17
 7. Redan de gamla romarna byggde akvedukter och ledde vatten från tex någon sjö utanför Rom och in i staden. Det är väl 2000 år sedan. Afrikanerna har inte än lärt sig att leda vatten. Kvinnorna bär vatten på huvudet. Fortfarande!

  14
  • Nordafrikanerna har hanterat vatten tusentals år FÖRE Romarna lärde sig av dem. Nilbefolkningarna, befolkningarna i södra Libyen – för att nämna några exempel.

 8. Så min fråga då, vad gör de s.k ”filantroperna” åt detta? Eller alla ”hjälporganisationer” SIDA,Red Cross m.fl?? Nej de lägger pengarna på helt andra saker, de bryr sig inte ett ”jota” om folk svälter och dör.
  Det är deras mål, härska, söndra och förgöra = DS

 9. Om djungelfolket lät bli att avla fram ungar som dom inte har råd att mata, så hade det löst sig av sig självt

  34
  3
  • Exakt. Överbefolkningen har stora konsekvenser. Omöjligt att hjälpa folk som inte själva ser problemet och vill göra nåt åt det

   33
   3

Kommentera