Rysk statlig tv: Finland och Sverige kommer att bli räddare i Nato

NATO. I den ryska statliga tv-kanalen Rossiya 1 sägs det att Sveriges och Finlands officiella anledning till Natomedlemskap är rädsla – men att länderna ”kommer uppleva ännu mer rädsla i Nato”, skriver BBC:s Rysslandsredaktör Steve Rosenberg på Twitter.

”När Natobaser dyker upp i Sverige och Finland kommer Ryssland inte ha något annat val än att neutralisera obalansen och det nya hotet genom att placera ut taktiska kärnvapen”, heter det i rapporteringen.

I Socialdemokraternas pressmeddelande om Natobeskedet står det att partiet ska verka ”för att Sverige, om ansökan godkänns av Nato, uttalar unilaterala förbehåll mot utplacering av kärnvapen och permanenta baser på svenskt territorium”.

-Pettersson konstaterar att Ryssland i drygt tio års tid byggt upp sin militära kapacitet vid Finlands gräns. Tidigare har den ryska tyngdpunkten legat i Centraleuropa, men har sedan 2010 flyttats mot nordväst närmare Finland, det går knappast att skylla på Finlands och Sveriges nuvarande Nato-närmande,

S:t Petersburg har blivit bas för staben för ett nytt militärdistrikt i Ryssland, som uppstått genom att förena de gamla Leningrads och Moskvas militärdistrikt. Samtidigt byggs flera nya truppförband upp nära Finland.

Bland annat har byggs ett nytt system för Iskander-M-robotar som även kan bära kärnspetsar. Det byggs söder om S:t Petersburg i Luga.

Elitförband med helikopterenheter har placerats på näset mellan S:t Petersburg och Finland och i Alakurtti vid Salla. Specialtrupper utbildas också nära Petsamo i norr. Dessutom har en ny radarstation byggts på Hogland.

S-400-luftvärnsmissilerna som tidigare varit förbehållna försvaret av Moskva, har nu också stationerats i Kaliningrad, vilket gör att den ryska armén i praktiken kan stänga luftrummet över hela Östersjön.

Så utan att vara någon militär expert går det att konstatera att Ryssland rustat i vårt närområde långt innan Ukraina-kriget och vårt närmande till Nato.

Ryssland har byggt baser och byggt ut befintliga i Petsamo, Salla, Sankt Petersburg och på ön Hogland långt innan Sveriges och Finlands Natointräde var aktuellt.
I ryska Kaliningrad och Sankt Petersburg finns kärnvapenbärande vapen så när Putin hotar med att flytta kärnvapen närmare Norden så är det tomma hot. Ryssland har troligen atomubåtar utanför Norge också.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Rysk statlig tv: Finland och Sverige kommer att bli räddare i Nato

 1. Det fina är att Ukraina i praktiken krossat orcherna från Petsamo och näset. Det kommer att ta åratal för ryssen att återubygga dessa förband. Varje orch som gödslar en ukrainsk åker, är en mindre som Mordor kan skicka hit

  4
  2
 2. Beordrat anfallskrig. >> Anstiftan till omfattande krigsförbrytelser, ödeläggelse, våldtäkter, folkmord m.m. Knappast normalt. Ryssland: En fascistisk diktatur som blir alltmer isolerad. Som på Stalins tid. Putin förstår inte (låtsas inte förstå) att omvärlden klassar han som opålitlig och misslyckad Blir allt ensammare..

  5
  1
 3. Som den Gangster han är Vlademir Putin så hotar han allt och alla. Hans målsättning har varit att söndra både NATO och EU så att alla små nationer runt Ryssland kan hanteras godtyckligt och invaderas när andan faller på.

  23
  5
  • Patetiske Putin har själv, genom sitt agerande, drivit Finland/Sverige in i Nato. Han är så dj-a korkad att han försöker skrämma fria stater till tystnad/lydnad. Snacket om ett hot mot Ryssland från dessa stater, är så urbota dum, att bara en ryss kan tro det. Vem vill ha med ett nergånget, korrumperat, skitit och underutvecklat konkursbo, att göra. Nej, lille Putin, du får gärna behålla all skiter för dig själv! Don efter person.

   25
   5

Kommentera