Regeringen straffar ut småskalig kärnkraft

ENERGIFÖRSÖRJNING. Avgiften för en ny park med tolv toppmoderna småskaliga kärnkraftsreaktorer skulle landa på 6 miljarder kronor med dagens regler. ”Det motsvarar hela Strålsäkerhetsmyndighetens omsättning under 13 år”, säger energiexperten Carl Berglöf, som uppmanar regeringen att underlätta investeringar i ny kärnkraft.

SMR Kärnkraftsreaktor Bild från Blykalla

Sverige har under flera decennier förberett sig på en kärnkraftsfri energimix, egentligen ända sedan folkomrörningen 1980. Men sedan några år tillbaka har något hänt. Kärnkraftsförespråkarna har fått ny luft under vingarna i samband med att klimatfrågan kommit att dominera debatten och med det en insikt om att en koldioxidfri värld inte kan klara sig utan kärnkraft.

Samtidigt har teknikutvecklingen tagit stora steg framåt. Om det tills för fem år sedan var politiker och myndighetsrepresentanter som skakade hand för att bana väg för en klassisk reaktor har det blivit företagare och forskare som har tagit kommandot på senare år. De utvecklar och knyter kontakter kring den nya tidens kärnkraft, små och modulära reaktorer (SMR) som utvecklas på flera håll, bland annat i Sverige.

Myndigheterna har länge visat ett stort ointresse för kärnkraft: Idag finns ingen myndighet som analyserar vad kärnkraften skulle kunna bidra med i ett fossilfritt energisystem. Energimyndigheten har fram till nyligen helt fokuserat på ett system där kärnkraften är avvecklad. Men nu ser man att även de börjar investera i kärnkraftsutveckling, i två projekt. Det är för att de ser att det kan vara en kostnadseffektiv del av klimatomställningen, säger Carl Berglöf, expert inom kärnkraft och elnätsteknik på Energiföretagen.

Miljöpartiet är en sak, de är emot kärnkraft, men även Socialdemokraterna säger at det är lika villkor för olika energislag. Energiminister Khashayar Farmanbar (S) sa nyligen att det är lika villkor. Ståndpunkten har återupprepats av honom flera gånger sedan dess.

Men faktum är att om man bortser från att den politiska osäkerheten kring kärnkraften i stort gör att investerarna drar öronen åt sig så krävs även en rad regelförändringar för att den nya tidens småskaliga kärnkraft ska realiseras och bli kostnadseffektiv:

Det är en politisk fråga om i vilken omfattning man vill verka för att tekniken ska kunna bli billigare, eller om man vill fortsätta vara tillbakalutad och se att tekniken förblir dyr, säger Carl Berglöf.

Läs vidare på tidningen Näringslivet…

Energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S). Foto: Regeringskansliet

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Regeringen straffar ut småskalig kärnkraft

 1. Det är bättre att staten investerar i kärnkraft än på försörjningsstöd.

  10
 2. Så lät det inte när Magdalena talade i gårdagens partiledardebatt.
  Samma svammel som sina medlöparpartier .
  Bra att hon visade det före valet.
  För sådant ljug har vi inte råd med nu .

  38

Kommentera