Drygt en fjärdedel av ryska styrkorna i Ukraina stridsodugliga

UKRAINA. Mer än en fjärdedel av de ryska styrkorna i Ukraina har sannolikt decimerats till den grad att de nu är stridsodugliga, skriver det brittiska försvarsdepartementet på Twitter.

VDV Rysslands luftanfallstyrkor

Enligt departementet satte Ryssland in 120 bataljoner i början av invasionen – runt 65 procent av landets markstridstrupper. Några av de mest specialiserade elitenheterna, såsom den luftburna VDV-styrkan, tros ha lidit bland de största förlusterna.

”Det kommer förmodligen ta åratal för Ryssland att bygga upp dessa styrkor igen.”

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Drygt en fjärdedel av ryska styrkorna i Ukraina stridsodugliga

 1. Nu har du missförstått allt igen @Roland!

  I väst får alla berätta vad de vill. I Ryssland får man bara publicera det som Roskomnadzor godkänner, annars kan man få 15 års fängelse. Alltså väst = fria fakta, öst = styrd propaganda!

  Och hur det har funkat för Ryssland ser vi ju! Det går inte bra om man så säger. Det är kanske dags att väst skickar lite tyngre vapen så att Ukraina kan slå ut ryssarna redan innan de passerar Ukrainas gräns. Det blir så skräpigt i Ukraina annars. Å andra sidan har Ukraina klarat sig bra med små handhållna vapen hittills så det ska nog lösa sig hur som helst!

  21
  3
 2. Som vanligt i västvärlden så publiceras en blandning av propaganda och önsketänkanden.

  Sant är att ryssarna lidit större förluster än de kalkylerat med. Kuppen mot Kiev internationella flygplats verkar ha resulterat i att 1-flera av dessa stora transportplan sköts ned i luften, och de lastar 400-600 soldater full utrustade, beroende på hur mycket fordon de medförde. Man kan alltså räkna med att minst 400-600 luftlandsättningssoldater dog vid kraschen. Likaså sköts en mängd stridshelikoptrar ned, sannolikt under räddningsoperationer. Men att räkna ut ryska armén för detta är ändå oseriöst.

  Det är sant att ryska armén satte in en stor del av sina i FREDSTID stående styrkor, men de har också en massa förband i fredstida ”beredskap” att kalla in. Inte minst personal kan kallas in. Ukraina lider svårt av att en inte föraktlig del av de bäst utbildade soldaterna är bland dem som regimens SA-förband fördrivit från landet. Ukrainska arméledningen klagade på situationen några veckor innan Ryssland attack. Dessa soldater befinner sig i utbrytarstaerna, Transnitsien, Ungern, Polen, Vitrysslan, Ryssland och en hel del spridda över EU-området. Inom EU kallas de inte flyktingar utan ”gästarbetare” – och arbetar gör de inom ett par månader efter ankomst – till skillnad från de s k ”flyktingar” EU-kansliets kulturmarxister prioriterar.

  Självklart blir insatta förband påverkade, men att tro att Ryssland inte skulle ha förmåga att rekonstruera förband med personal resp material är också oseriöst. Samtidigt bör Ukrainska armén vara lika sliten och ha en svårare situation för rekonstruktion. De måste utföra detta under pågående stridsberedskap/strid, vilket är mycket svårare.

  Ca halva Ukrainska armén är dessutom i praktiken inringade i terrängen väster om utbrytarstaterna. Visserligen är de väl nedgrävda, men så snart något rullar, så kommer bomberna direkt. Och det är just dessa förband Ukraina behöver rekonstruera.

  14
  31
  • Roland (eller kanske Vladimir)
   Verkligen komprimerad ”bullshit”, i alla dess stycken. Har sällan skådat så mycket ”Hitte på”.Du lever i en parallell värld, där fakta tycks vara föränderlig efter behov!

   19
   7
  • Du får verkligen ta och sluta läsa på de där ryska önskedrömssidorna.
   När Ryssland invaderade Ukraina i februari hade de satt upp runt 120 bataljonsstridsgrupper som skulle agera som kombinerade stridsenheter med runt 1200 man och minst 10 stridsvagnar i varje samt pansarfordon med mera. Detta utgjorde majoriteten av den stående armé som Ryssland har – som är runt 240 000 man samt runt hälften av deras totala antal fungerande stridsvagnar.

   När Ryssland förlorat slaget om Kiev så drog de sig tillbaka, tog fram förstärkningar, kallade in krigsplacerade reservister och har gått in i sydöstra Ukraina med runt 90 BTG, alltså 30 färre än i början av kriget. Av dessa förlorar de i runda slängar en bataljonsstridsgrupp per dag när det kommer till manskap och material.

   Detta samtidigt som Ukraina nu genomför större motanfall och återtar förlorad mark uppe nordöstra delarna av landet.

   Jag skulle misstänka att de nya ukrainska systemen och artilleriet börjar sättas in denna eller nästa vecka i fronten. Har redan hört rapporter om att det är där.

   Man jag får i alla fall ge dig en eloge för att trots total avsaknad av fakta så tror du fortfarande styvnackat på att Ryssland har en chans i detta krig.

   10
   2
  • Här en amerikans reporter som rapporterar annorlunda än narrativet från MSM.
   Allt från MSM är inte som ni tror.

   • Nä, allt från msm är inte som vi tror. Däremot är allt från den ryska propagandamaskinen, precis som vi vet, 100% rena lögner. Det är därför ryssarna låser in folk som berättar något annat än sådant som Putin hittar på! Han vill inte att lögnerna ska avslöjas på hemmaplan. Han utgår från att ingen i väst är korkad nog att tro på lögnerna men han bryr sig inte. Så
    länge hemmaopinionen kan stillas är han nöjd!

 3. Putin har hotat med blixtsnabba vapen som världen sällan skådat. Men fulla soldater är inte blixtsnabba.

  25
  5
 4. Och de andra 3 fjärdedelarna har väl inte direkt briljerat på slagfältet

  28
  4
 5. De divisioner som avsatts för invasion av Sverige, VDV, Pskov, med flera har alla i allvarligt decimerats eller totalt krossats i Ukraina vilket ger oss några års respit innan de är fullt utrustade och bemannade igen.

  28
  7

Kommentera