Rysk stats-tv visar anfall med kärnvapenmissiler nära Sverige

KÄRNVAPENHOT. Under ett ryskt debattprogram i torsdags diskuterades kärnvapenattacker på Storbritannien, Frankrike och Tyskland. I en grafik visades hur robotar av typen ”Satan-2” skjuts från Kaliningrad/Königsberg, 30 mil från södra Sverige.

I rysk statlig television visades nyligen dessa missilers banor som kan nå delar av Europa från Kaliningrad. Foto: Skärmdump

Det var i programmet ”60 minuter” i rysk stats-tv som programledaren Olga Skabejeva med gäster diskuterade vad som skulle hända om Ryssland avfyrade den interkontinentala ballistiska roboten Sarmat, även kallad ”Satan-2”, från Kaliningrad mot mål i Västeuropa.

”Satan-2” tros vara den modernaste och största i landets kärnvapenarsenal. Den testades förra veckan och president Putin har sagt att vapnet ska få Rysslands fiender att ”tänka om”.

I programmet säger Aleksej Zjuravljov, ledamot av statsduman och ledare för nationalistpartiet Rodina: – En Sarmat och de brittiska öarna finns inte mer.

Programledaren Olga Skabejeva inflikar: – Men vi är seriösa människor.

Och jag säger det här på allvar, svarar politikern.

Panelen diskuterar vidare om Natoländerna skulle hinna skjuta ner robotarna – vilket Zjuravljov inte tror.

En ”Satan-2” skulle nå London på 202 sekunder, Paris på 200 sekunder och Berlin på 106, säger Olga Skabejeva.

Danska TV2, som refererar inslaget, konstaterar att den ryska enklaven ligger bara omkring 30 mil från Bornholm. Avståndet till Blekinge och södra Öland är ungefär lika stort.

Enligt danska TV2 har Ryssland aldrig officiellt bekräftat att det finns kärnvapen i Kaliningrad. Men det har inte så stor praktisk betydelse. , säger militäranalytikern Alexander Høgsberg Tetzlaff till kanalen.

Det spelar ingen roll taktiskt om ett vapen avfyras från Moskva eller Kaliningrad, säger militäranalytikern Alexander Høgsberg Tetzlaff-

Däremot har det en viktig symbolisk innebörd, menar han. – Man måste förstå att ryska robotar i Kaliningrad är ett uttryck för att Ryssland ”rasslar med sabeln”. Avsikten är att väcka fruktan.

Programledaren Olga Skabejeva, även kallad ”Putins järndocka”, är en av Rysslands största propagandister och sattes kort efter krigsutbrottet upp på EU:s sanktionslista.

-Pettersson säger att detta visar hur desperat Putin är, ryssarna hotar regelbundet medkärnvapen. Tidigare har alla (utom Nordkorea) politiska och militära ledare sagt att de inte ska bli först med att använda atomvapen vid en konflikt…

Men Putin vet naturligtvis att det inte är längre till London och Paris än till Moskva och Sankt Petersburg.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Rysk stats-tv visar anfall med kärnvapenmissiler nära Sverige

 1. Får våra till synes huvudlösa riksdagsmän som de vill, så kan den kartbilden kompletteras med raketbanor från Kaliningrad mot Stockholm och Helsingfors.
  Rena vansinnet att demontera vår av hävd alliansfria och neutrala utrikespolitiska hållning.

  2
  1
 2. De tror att peka på avstånd skulle göra någon skillnad. Nu för tiden kan de ju skickas iväg från betydligt större avstånd. Så var de är spelar ingen större skillnad.

 3. Och sen när dom raderat ut Europa, vem fan ska dom sen göra affärer med?
  Dom babblar mycket om vad dom kan göra, men mindre om vad dom själva
  kan råka ut för, hur lång tid skulle det ta för USA s kärnvavenbestyckade
  U-Båtar som cirklar runt på Världshaven att radera ut både Moskva o St.Burg`?

  Sen får man hoppas på att ingen av dem är så dum i huvudet att försöka
  utplåna andra med kärnvapen?

  • När kriget började lämnade 3 av 4 franska atomubåtar hamn och gav sig till havs.

   Ska vi gissa att dom ligger någonstans i Nordatlanten och väntar på order.

  • Även Ryssland och Kina har atomubåtar utrustade med kärnvapenrobotar kryssande runt i världshaven.

 4. Putin kanske funderar på att begå självmord och ta så många som möjligt med sig.

  10
  3
 5. Det är inte bara massmördaren och fullblodspsykopaten Vlademir Putin som är galen i Ryssland utan många fler. Frågan är hur många som propagandan från Kreml påverkar och som tror på den. Alltför många tror jag.

  29
  5

Kommentera