Fyra fartyg från Natoländer besöker Stockholm

FÖRSVAR. Fyra örlogsfartyg ur Natos stående flottstyrka besöker Stockholm i helgen. Tidigare i veckan har de genomfört övningar med den svenska ubåten HMS Uppland. Besöket och övningsverksamheten är planerad sedan tidigare, skriver Försvarsmakten.

Den nederländska fregatten HNLMS De Zeven Provinciën på väg in i Frihamnen i Stockholm på fredagen.

På fredagen anlöpte den nederländska fregatten HNLMS De Zeven Provinciën, den kanadensiska fregatten HMCS Halifax, den tyska korvetten FGS Erfurt och ett tyskt tankfartyg Frihamnen i Stockholm. Fartygen är en del i Natos stående flottstyrka Standing Nato Maritime Group 1, SNMG 1. Den franska jagaren FS Latouche-Tréville som också ingår i styrkan är kvar till sjöss. 

Örlogsbesök genomförs kontinuerligt för att besättningarna ska kunna vila och för att fartygen ska kunna bunkra mat och andra förnödenheter. Fartygen har genomfört övningar med den svenska ubåten HMS Uppland under den gångna veckan. Under nästa vecka kommer fartygen i SNMG 1 att delta i fortsatta övningar med marinen i Östersjön. Det här är övningar som förbättrar möjligheterna till samverkan och ökar den operativa förmågan. 

HMS Uppland sjösattes 19 juni 2019 efter den omfattande ombyggnad som bland annat gjorde henne två meter längre. Foto: SAAB Kockums

– Nato lär sig av svenska insikter och expertis på det operativa området, och jag uppskattar dessa övningar som är på hög nivå och som vi regelbundet genomför med den svenska Marinen, säger kommendör Ad van de Sande, befälhavare för SNMG 1. 

Sex av Natos medlemsländer har kust mot Östersjön och deltar återkommande i övningar med både den svenska och finska marinerna. 

Noterbart är att fregatten HNLMS De Zeven Provinciën är det åttonde fartyget i den nederländska flottan att bära samma namn. Det finns till och med en lag som föreskriver att ett fartyg i Koninklijke Marine alltid måste ha det namnet. Det första sjösattes redan 1665 och fick sitt namn efter de sju självständiga provinser som bildade den nederländska republiken. 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

One thought on “Fyra fartyg från Natoländer besöker Stockholm

  1. Alla besök och övningar är alltid planerade sedan tidigare oavsett vem som gör när var hur och varför…

    8
    1

Kommentera