SVT-reportern Martin Grill stängs av från allt nyhetsarbete

SVT. Politikern Rasmus Paludan, ledare för det danska islamkritiska partiet Stram Kurs, har demonstrerat på flera håll i Sverige den gångna helgen vilket lett till våldsamma upplopp, bilbränder, skadade poliser och privatpersoner, men det har även varit flera våldsamma upplopp där Paludan inte varit.

Dom som eldat de här polisfordonen kallas av SVT, SR och andra för motdemonstranter, det är idiotiskt.

I februari var Rasmus Paludan på plats i Göteborg för att bränna Koranen och via megafon ropa ut kritiska budskap om islam, där blev det inga kravaller. Efter demonstrationen laddade Joakim Lamotte upp ett filmklipp från sammankomsten på Frölunda torg.

I klippet syntes en man, Martin Grill, med SVT:s logga på kläderna, som bland annat kallade Paludan för ”jävla idiot”. När mannen ifrågasattes av en kvinna som menade att han som journalist borde uppträda neutralt, svarade Grill: – Jag ska vara neutral ja, men inte med honom. Jag tror inte han är frisk.

Martin Grill, som är reporter för SVT Nyheter Väst, arbetsbefriades efter händelsen i väntan på en internutredning som nu är klar. Anton Svendsen är ansvarig utgivare och redaktionschef på SVT Nyheter Väst, och säger att utredningen dels lett till arbetsrättsliga konsekvenser som han med hänsyn till personalärendet inte vill gå in på.

Och dels så har det lett till att den här reportern inte får jobba som reporter och inte på nyhetsdivisionen överhuvudtaget mer under resten av 2022.

Martin Grill jobbar i stället på en annan avdelning, vars arbetsuppgifter inte är kopplade till journalistik. Anledningen till åtgärderna är att Grill brutit mot SVT:s medarbetarpolicy om att förhålla sig neutral, opartisk och oberoende. – Därmed så har förtroendet för SVT riskerat att ta skada, och det är jätteviktigt för oss att vara neutrala och oberoende. I år, som är ett valår, är det extra viktigt och därför kan han inte arbeta på nyhetsdivisionen i år.

Säg att Paludan kommer tillbaka till Frölunda torg nästa år, kommer den här reportern verkligen kunna vara där då?

Det ser jag som helt uteslutet, att han skulle bevaka Paludan någonsin igen eller någon liknande demonstration även en överblickbar framtid efter nästa år. Men vi gör 5 000 reportage om året och vad han kommer göra nästa år, det kan jag inte svara på nu.

-Pettersson tycker att Rasmus Paludan ska hålla sig till Danmark med sina demonstrationer eftersom han är en dansk politiker. Det är bra att någon visar hur våldsamt islam är, men det borde inte vara ett danskt parti. Paludan har dock även svenskt medborgarskap så vill han engagera sig i Sverige får han göra det som svensk med ett svenskt parti eller som svensk privatperson.

***

TIDIGARE 2022-03-01. SVT-reportern Martin Grill: Åk hem…din jävla idiot

SVT. I SVT:s sändningstillstånd slås det fast att ”Sändningsrätten skall utövas opartiskt och sakligt samt med beaktande av att en vidsträckt yttrandefrihet och informationsfrihet ska råda…” SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det SVT publicerar ska vara sant och relevant.

Från Joakim Lamottes Facebook

Det här är ett intressant videoklipp där en SVT-reporter konfronteras av en kvinna med invandrarbakgrund som tycker att SVT-reportern inte håller sig neutral. Filmen är från i lördags (26/2) när representanter för det danska islamkritiska partiet Stram kurs höll tal i Frölunda.

I det här klippet hinner SVT-reportern med att påstå att han inte behöver hålla sig neutral för att den som han ska göra reportage om inte är frisk och även säga att partiet Stram kurs är jävla idioter som borde åka hem. Dessutom kallar han dem för Sverigedemokrater, hur han nu får ihop detta.

Detta inlägg är inget ställningstagande för Stram kurs utan ett inlägg som belyser hur vissa SVT-reportrar ser på sitt uppdrag att vara neutrala i sin rapportering.

Jag noterar även att SVT inte nämnde med ett ord att jag blev attackerad vid flera tillfällen under demonstrationen och var tvungen att få polisbeskydd för att klara mig därifrån. Istället rapporterade SVT att det inte förekom några oroligheter under demonstrationen. Ni som har sett min rapportering har en annan bild gissar jag. Reportern jobbar på SVT Nyheter Väst. Kvinnan i klippet vill vara anonym.

Joakim Lamotte

-Pettersson säger att de tre public service-företagen (SVT, SR och UR) får 8 563 miljoner skattekronor (varav SVT 5 041 miljoner kronor, SR 3 077 miljoner kronor och UR 445 miljoner kronor) till sin verksamhet varje år. Enligt Myndigheten för press, radio och tv.

Reportern heter Martin Grill och arbetar på SVT Nyheter.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “SVT-reportern Martin Grill stängs av från allt nyhetsarbete

 1. Enligt aftonbladet.se kan det vara Putin som ligger bakom Rasmus Paludans koraneldande. I ärlighetens namn så tror jag att Putin har annat att tänka på än att skicka en dansk stolle som bränner koraner till Sverige. Det här visar verkligen på Sveriges enorma tro på sig själv som en av världens viktigaste länder. Men världen betraktar nog inte Sverige som någon form av superstat.

  • På vilket sätt visar Aftonbladets åsikter ”på Sveriges enorma tro på sig själv som en av världens viktigaste länder” som du skriver?

   Putin verkar i varje fall tro att Finland och Sverige är viktiga eftersom han nästan dagligen hotar oss om vi går med i Nato.

 2. Paludan och hans gäng behöver inte ens tänka på att åka till någon stad, det räcker att meddela lokal media att vi avser att bränna en koran någonstans i aktuell kommun ex kl 1500. Han kan vara 100 mil från denna stad men ändå kommer kaosbabbarna att samlas och skrika, kasta Sten, bränna bilar och sprida kaos. Man kan ju i alla fall funderar på impulskontrollen och intelligensnivån hos dessa grupper, det finns nog inga större lån på CSN-kontot.

  50
  • Det är nog snarare bidragsdelen som fyller, tillsammans med diverse svarta affärer och en nersutten BMW registrerad på farmor 90 år utan körkort.

   29

Kommentera