Ever Forward är flott efter en dryg månad

UTRIKES/SJÖFART. Containerfartyget Ever Forward flyter åter fritt efter att ha stått på grund i Chesapeake Bay nära hamnen i Baltimore i mer än en månad. Efter att ha gått på grund den 13 mars på väg från Baltimore till Norfolk, Virginia, USA lättade det Hong Kong-registrerade fartyget runt klockan 7 på söndagen.

Ever Forward

Efter flera misslyckade försök att muddra runt och bogsera ut det 334 meter långa och 48 meter breda fartyget stora containerfartyget tog bärgare bort en del av de nästan 5000 containrarna ombord för att minska lasten. Ett team på fem bogserbåtar och två pråmar bogserade fartyget fritt, som nu var flera hundra containrar lättare.

Ever Forward bogserades till en ankarplats utanför Annapolis, Marylands kust, där skrovet kommer att undersökas för skador.

Borttagna lådor transporterades med pråm och lossades på sin ursprungliga plats ombord, Baltimores Seagrit Marine Terminal.

Fartyget som klarar 12.000 containrar (TEU) hade lots när det gick på grund utanför Craighill Channel, även om orsaken till incidenten fortfarande undersöks. Det har inte kommit några rapporter om föroreningar eller personskador.

Evergreen Marine, fartygets taiwanesiska ägare, har deklarerat att bärgningsoperation blivit dyrare och mer komplicerad än väntat.

***

TIDIGARE 2022-03-15. Ever Forward, från rederiet Evergreen, har fastnat i Chesapeake Bay

UTRIKES/SJÖFART. Den 23 mars 2021 hamnade fartyget Ever Given på tvären i Suezkanalen och det blev stora problem i världshandeln samt en följetång i världens media inklusive bloggen. Nu har ett containerfartyg från samma rederi som fartyget Ever Given har gått på grund i USA.

Ever Forward

Nu har det 334 meter långa fartyget Ever Forward, från rederiet Evergreen, fastnade i Chesapeake Bay i östra USA efter att ha lämnat en hamn i Baltimore i söndags kväll, rapporterar The Guardian med flera.

”Det har inte förekommit några skador eller utsläpp”, säger William Doyle, chef för delstaten Marylands hamnar, i ett uttalande. ”Det grundstötta fartyget hindrar inte andra fartyg från att ta sig till hamnen i Baltimore,” tillägger han och säger vidare att man har arbetat sedan i söndags kväll med att få loss fartyget.

Olyckan inträffade nästan exakt ett år efter att det 200 000 ton tunga containerfartyget Ever Given fastnade i Suezkanalen under en sandstorm och därefter blockerade passagen i sex dagar.

Chesapeake Bay, USA

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

One thought on “Ever Forward är flott efter en dryg månad

Kommentera