Sveriges Radio söker Enterprise agile coach

PUBLIC SERVICE. Sveriges Radio sökte i november en ny medarbetare, men det är inte någon vikarie ute på redaktionsgolven som ska lasas in. Istället söker public service något man kallar Enterprise Agile Coach. Jag är osäker på vad ordet ”Agile” betyder och det finns inte i Svenska Akademins ordlista på nätet.

Det närmaste SAOL kommer är ”agility” som betyder ”lydnadstävling för hundar”. Om Sveriges Radio sysslar med sådant vet jag inte men det är nog inte helt otroligt. SR är trots allt en statligt skattefinansierad organisation.

Exakt vad SR söker för person vet jag ej, Enterprise Agile Coach, de söker kanske efter en person som arbetar på företag och som är beredd att vara en smidig/rörlig ”tränare” eller ”mentor/ledare”. Men det är en grov gissning.

Här är hela texten, ordagrant:

”Den agila transformationen på Sveriges Radio går in i en ny fas! Nu bygger vi intern förmåga inom coachning och söker därför en strategisk enterprise agile coach som driver vår fortsatta agila transformation framåt, ansvarar för att hålla ihop vad agilt på Sveriges Radio är och leder arbetet med att bygga upp vår interna agila coachningsförmåga.

Vår agila transformation syftar till att ständigt öka vår förmåga att leverera värde med korta ledtider, för att kunna möta publikens, redaktionernas och medarbetarnas föränderliga behov. Detta gör vi genom självständiga och lärande team med stor frihet att prioritera och fatta beslut utifrån uppsatta mål. Nu är det är dags att ta nästa steg: Vi behöver intensifiera arbetet med att öka vår agila mognad i alla led och behöver därför en övergripande kraft som håller ihop detta. Tillsammans med engagerade interna ledare, coacher och Scrum Masters kommer du att driva den fortsatta agila transformationen genom flera delar av organisationen. Du kommer också att på strategisk nivå ansvara för att tillsammans med andra ta fram vår agila karta för Sveriges Radio , så att våra team blir än mer effektiva och vår organisations agila mognad ökar.

Vi har ett 30-tal team idag, som har kommit olika långt i sin agila resa. Våra team utvecklar och driftar produkter och tjänster för vår publik och för våra redaktionella medarbetare. All vår infrastruktur och våra företagsgemensamma system drivs också av interna agila team. Teamen ingår i releasetåg som leds av produktledningar där gemensamma mål och planer tas fram.

Hos oss hamnar du mitt i händelsernas centrum och blir en viktig del av ett företag som värnar om demokrati, det fria ordet och alla människors lika värde.

Enterprise Agile Coach
Vi söker en enterprise agile coach till Sveriges Radio. Tjänsten är ny och har sin hemvist på avdelningen Produkt- och Tjänsteutveckling som fokuserar på produkter och tjänster till publik och redaktionella medarbetare. Du kommer också att jobba mycket tillsammans med Teknikenheten som driver våra gemensamma och infrastrukturella tjänster och du kommer i flera sammanhang att verka över hela företaget. 

Som enterprise agile coach ansvarar du för att:

 • Driva den fortsatta agila transformationen
 • Ta fram och visualisera vad Agilt på Sveriges Radio är
 • Synka de externa agila coachningsinsatserna som behövs i verksamheten  samt hålla i det gemensamma coachningsforumet
 • Coacha och träna de interna agila coacher vi håller på att etablera

Du kommer att arbeta tillsammans med det gemensamma ledningsteamet för Produkt- och Tjänsteutveckling och Teknikenheten som ansvarar för den fortsatta agila transformationen. Du kommer också att arbeta tätt tillsammans med vår Utvecklingsstrateg som har i uppdrag att utmana och se till att vi stretchar oss gällande vår utveckling – både i arbetssätt och metoder såväl som inriktningar och vägval. I din roll har du ett kontinuerligt samarbete med gruppchefer, product managers, produktägare, scrum masters med flera, för att fånga upp behov av agilt stöd och jobba med den agila kulturen.

Vi skalar nu upp den agila förmågan genom att etablera interna agila coacher och dessa kommer kontinuerligt att behöva ditt stöd i sin utveckling, sitt lärande och kanske metoder för naturligt erfarenhetsutbyte dem emellan. Du kommer också att ha kontakt med våra avtalade externa agila coacher, samt med den interna SR Akademin angående behov av agila utbildningar.

Vem är du?
Du är en person som är trygg i ett agilt mindset – att människor som tillsammans riktar fokus på effektivitet och flexibilitet är den största drivkraften bakom framgång. I den kontexten har du har lång erfarenhet av produktutveckling och är en driven, kommunikativ och modig förebild.

 • Verkat som agil enterprise coach under flera år
 • Har erfarenhet av agil transformation, gärna från flera olika verksamheter
 • Har haft strategiska roller tidigare
 • Mångårig erfarenhet av agila arbetssätt, även i andra typer av verksamheter än inom systemutveckling, t ex i infrastrukturell verksamhet
 • Ett synsätt att stimulera organisationens egen förmåga att reagera på förändring genom ständig optimering, framför tillämpning av ramverk
 • Har relevanta utbildningar inom det agila
 • Genuint intresse att leva agil kultur och att förmedla kunskap om agila metoder
 • Bra helhetssyn och förmåga att snabbt kunna sätta dig in i olika delar av verksamheten
 • Du har stor kunskap om ledarskapets förutsättningar i agila organisationer och tillämpar det 
 • Du är kommunikativ, engagerad, prestigelös och nyfiken och vill vidareutveckla ditt eget kunnande

Anställning 
Tillsvidareanställning på heltid. Tillträde så snart som möjligt eller enligt överenskommelse. Placering i Radiohuset i Stockholm. Distansarbete för tillfället med hänsyn till Corona-läget.

Ansökan 
Är du redo för en ny, spännande utmaning så ser vi gärna att du ansöker omgående. Vi arbetar med urval och intervjuer löpande och träffar dig gärna för ett första videomöte snart.

Vill du veta mer? Kontakta David Gustafsson, 0705-837374, Chef Produkt- och Tjänsteutveckling. För frågor kring din ansökan kontakta HR-partner Christian Rosendahl, 070-923 72 40.

Fackliga frågor besvaras av: SJF och Unionen nås via Sveriges Radios växel 08-784 50 00. SACO nås via saco@sverigesradio.se.

Varmt välkommen med din ansökan!

-Pettersson undrar om Sveriges Radio vet vad dom söker, jag har aldrig sett en så total utarmning av det svenska språket, dessutom av ett skattefinansierat statligt företag som har till uppgift att värna det svenska språket.

”I sändningstillstånden för Sveriges Radio, SVT och UR slås fast att språkvårdsfrågor ska beaktas i programverksamheten. I vår språkpolicy är grundtankarna att språket ska kännetecknas av gott omdöme, användas med medvetenhet och att lyssnare och tittare utan störningar ska kunna uppfatta och tillgodogöra sig sändningsinnehållet”.

Agil mogand? Scrum Masters? Scrum är ett uttryck från idrotten rugbyns värld; ”A scrum (short for scrummage) is a method of restarting play in rugby football that involves players packing closely together with their heads down and attempting to gain possession of the ball.”

Nåväl, jag är inte så duktig på alla moderna icke svenska uttryck men undrar en del över språket, någon kanske kan förklara vad Sveriges Radio söker, om dom vet det…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Sveriges Radio söker Enterprise agile coach

 1. Det är kanske så att det är det svenska folket som ska lydnadstränas så vi inte röstar fel i det kommande valet. Det vore ju illa om Valmyndighetens räknemaskin gick sönder igen.

 2. En gissning är att den agile coachen ska hålla koll på medarbetarna så att de håller sig inom den vänsterextrema värdegrunden. Rent praktiskt så att medarbetarna bara intervjuar rätt personer och rätt personer bjuds in till expertutlåtanden. Rätt frågor ställs och framförallt inte fel frågor ställs.

 3. Agile, Scrum etc har funnits inom IT-projekt i många år, Verkar som att man skall försöka tillämpa det på journalistisk verksamhet här?

 4. Nu är det nån onödig chef på SVT som lärt sig ett nytt modeord som ligger i tiden. De söker bara något så enkelt som en chef över andra, men det gäller att svänga sig så man ger ett modernt intryck för den intresserade genusprofilerade och värdegrundsidkande henen. Hela annonsen andas, på ren svenska, av ordbajseri.

  28
 5. Den som skrev annonsen verkar inte ha en aning och har därför hållit sig till order ”agil” hela vägen igenom. Byt ut agil mot törstig, så får man en passande beskrivning på nästa vänsterledare

  23
 6. Likt politiken har SVT seglat bort från de vanliga människornas vardag .
  Så fort skattestålar ska finansiera något blir det bara blaj .
  Tycker det verkar vara ett jobb som passar Per Bolund som hand i handske.
  Han har ju redan gått igenom den svåraste fasen , och helt tappat orienteringen i vardagen .
  Morgan J kan nog också platsa in .

  25
 7. Management floskel bingo , Corporate Management Bullshit ( CMB )

  Agil kan betyda ”lättrörlig”…

  Men helt klart!
  De som skrivit anställningsannonsen har uppenbarligen bara samlat ihop en massa ord som verkar fina och märkvärdiga men som de inte har en aning om vad de betyder och står för

  35
  • Kan också beskrivas som en snuttefilt för alla svaga och okunniga mellanchefer, söndra och härska. Dessa göder i sin tur alla BS-management företag som vräker ur sig dret som denna;

   ”Agile is an iterative approach to project management and software development that helps teams deliver value to their customers faster and with fewer headaches. Instead of betting everything on a ”big bang” launch, an agile team delivers work in small, but consumable, increments. Requirements, plans, and results are evaluated continuously so teams have a natural mechanism for responding to change quickly.”

   Bland framgångsrika mjukvaruföretag har det varit praxis i många år med nattliga kompileringar av mjukvaran. Det har också bland vissa av dem varit kutym att den programmerare som utvecklat en modul som kraschar körningen får ansvara för körningarna till dess att nästa utvecklare ställer till det. 😉

   Många äro de olika metoder som skulle hjälpa chefer utan naturligt ledarskap under åren. Många har varit kallade, ingen har lyckats.

   18
   • Galne Gunnar o. Argus:
    Ni två gjorde gamle Stenbocks morgon…
    Instämmer helt med er.Varför skall den yngre generationen nödvändigtvis (och utan rejäl skola),pryda o skylta med främmande o. egna uppfunna ord,utan något språklig betydande ?
    Minns ett yttrande från en Engelsk-lärare på Läroverket,som bl.a. löd ”Undvik att smycka er med ord,ni inte ens begriper”
    Själv tyder Stenbock ordet ”Agail”,som ”brådskande” !

    12
    1

Kommentera