Aktuellt från 1936

HISTORIA. Nu ska vi vara snälla är en kuplett med text av Karl Gerhard och musik av Jules Sylvain. Kupletten ingick första gången i revyn Köpmännen i Nordens Venedig som spelades på Folkan 1936 och framfördes då av Karl Gerhard och Sickan Carlsson.

Karl Gerhard 1960

-Pettersson hörde den sången på radion och fastnade för hur aktuell den är. Ena av verserna nedan:

”När hela världen offrar miljon på miljon
på krut och kanon
har Sveriges nation
blott en försvarsminister, men inget försvar
den flotta vi har
man indrar och spar’
Försvarskommissionen ett praktverk gett ut,
med följande visa beslut:

Vi ska inte tala om Bofors och Krupp
ty nu ska ska vi vara nu skall vi vara snälla
vi var inte med när som krutet fanns upp
och tror inte, tror inte det kan smälla.
Om fienden kommer från luften till oss
så gömmer vi oss och då kan han ej slåss
och hjälper ej det får vi sjunga förstås
att nu ska vi vara, nu ska vi vara snälla”

Lyssna själva, intressant är att varje ord hörs tydligt till skillnad från dagens musik, trots enorma tekniska framsteg…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

One thought on “Aktuellt från 1936

  1. Att nazism och kommunism är samma andas barn kan den fritänkande raskt lista ut. Det finns två anledningar till att nazismen fördöms härdare och kommunismen ibland inte alls. Dels skriver segrarna historien, dels finns det i väst många halvkommunister eller socialister som de kallar sig och man förorenar inte eget bo.

    Karl Gerhard ska absolut hyllas för sitt motstånd mot nazismen. Men till skillnad mot Winston Churchill som också tillhörde kritikerna mot Nazityskland verkar Karl Gerhard ha haft en viss fäbless för kommunismen något som Churchill absolut inte hade;

    ”Sin främsta politiska insats gjorde Karl Gerhard som gisslare av nazismen och den svenska eftergiftspolitiken. Själv hade han en mycket positiv inställning till det kommunistiska Sovjet och lånade under en resa till Moskva melodin till den kuplett som blev hans antinazistiska mästerstycke, Den ökända hästen från Troja, framfört i revyn Gullregn 1940. Att polisen med hänvisning till en obsolet lagparagraf i ordningsstadgan för Stockholms stad förbjöd sjungandet av kupletten har kommit att bli det mest kända exemplet på censur i Sveriges under kriget.” (Wikipedia)

Kommentera