Tillsammans för ett starkare försvar i Norden

FÖRSVARSMAKTEN. Den norska vinterövningen Cold Response som genomfördes 14 mars till 1 april har alltid dragit till sig många besök och ett stort intresse från media. Intresset för årets övning blev enormt. På grund av det rådande omvärldsläget har övningen verkligen haft världens blickar riktade emot sig, skriver Försvarsmakten.

Jas Gripen taxar på Bodö flygplats i Norge. Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten

Bland annat har övningen besökts av Sveriges statsminister Magdalena Andersson, Norges statsminister Jonas Gahr Störe, Norges kronprins Haakon och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Dessutom markerade Nordens försvarsmakter styrkan och vikten av övningen i det nordiska försvarssamarbetet under övningens sista dagar. Det var överbefälhavare från Norge, Sverige och Finland samt chefen för den danska försvarsstaben som genomförde ett gemensamt besök. Även armécheferna från Norge, Sverige och Finland besökte övningen.

Sverige har deltagit i storövningen sedan 2006 och årets upplaga innefattade drygt 30000 deltagare från 27 olika länder. Sverige bidrog med omkring 1600 soldater och officerare från armén och flygvapnet.

Den norska övningen handlar till stor del om multinationella samarbeten. Flygstridskrafterna inledde övningen med att bland annat öva luftstrid tillsammans med flyg från andra nationer. – Det är viktigt att vi fortsätter samarbeta och öva tillsammans med våra allierade, sade överstelöjtnant Stefan Fredriksson, övningsledare för det svenska flygförbandet från F 21.

När armén klev in i övningen kunde den fyndige fundera på om övningen inte borde döpts om till ”Wet Response” på grund av det kraftiga regnandet. Vädrets variationer har inneburit friktioner som varit ständigt närvarande under övningen i olika former, framför allt med hårda vindförhållanden och nederbörd.

Vi kan röra oss i den här miljön, vi är vana vid den här typen av klimat men det skapar också utmaningar. Det finns hela tiden en drivkraft och en vilja att hitta den nya vägen framåt och det imponerar på mig, sade överbefälhavare Micael Bydén.

Arméns deltagande förband har ingått i en svensk-finsk brigad som stått sida vid sida med en norsk brigad. Den svensk-finska brigaden har letts av den svenske brigadchefen Lars Jonsson med den finske översten Jukka Kotilehto som ställföreträdare. Detta för att ytterligare förbättra samarbetet med våra grannländer, inte minst Finland inom ramen för FISE-samarbetet.

Cold Response är ett praktiskt exempel på hur vi övar tillsammans för att stärka försvaret av Norden, sade den svenske arméchefen, generalmajor Karl Engelbrektson

Övningen har som sagt varit otroligt välbesökt där kungligheter, statsministrar, försvarsministrar, överbefälhavare, arméchefer och generalsekreterare turats om att besöka förbanden. Detta har förstås medföljt ett extremt medietryck med cirka 250 ackrediterade journalister i övningsområdet.

Statsminister Magdalena Andersson och den moderata partiledaren Ulf Kristersson besökte delar av de svenska markförbanden under övningens inledande skede. Dagen var förlagd vid den svensk-finska brigaden där Andersson och Kristersson fick samtala med både värnpliktiga och officerare på stabsplatsen. Besöket avrundades med ett körpass i ett stridsfordon 90.

Vid besöket, som bevakades av en stor mängd medier från både Sverige och Norge, höll de båda partiledarna en gemensam pressträff.

Vi kan vara oeniga om många saker, men vi båda kämpar för Sveriges trygghet, sade Magdalena Andersson. – Vi står mycket samlade när det händer förfärliga saker i vår omvärld, fortsatte Ulf Kristersson.

Även Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg besökte övningen. Under ett stort mediaevent på Bardufoss flygbas fick han bland annat möjlighet att träffa och prata med soldater och officerare från de deltagande nationerna.

Nato har ett mycket nära samarbete med Finland och Sverige. Vi övar tillsammans och vi genomför operationer tillsammans. Det finns inga andra länder i världen som har närmare partnerskap med Nato än Finland och Sverige, sade Jens Stoltenberg under besöket.

Förutom det nära samarbetet med våra samarbetspartners är Cold Response en viktig del i att ytterligare utveckla kvalitén i utbildningen av våra krigsförband.

Jag blir otroligt stolt när jag får träffa personalen på plats här i Nordnorge, de gör ett fantastiskt jobb. Jag vill tacka alla deltagare för att ni är med och bygger ett starkare försvar, avslutade överbefälhavare Micael Bydén.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Tillsammans för ett starkare försvar i Norden

 1. Jag har förstått av bekanta i försvaret att vi ligger i framkant med det lilla försvar vi har. Det kanske är modellen när vi tittar på Rysslands försvar som är stort, dysfunktionellt och verkar inte ha någon bra sammanhållning.
  Ett gemensamt försvar med små vältränade grupper med soldater från varje land i EU.

  9
  8
  • Då har dina bekanta fel, dödligt fel. Visst, det finns specialförband i Sverige som är bra utbildade och har varit i strid i världen. Dessa är dock alldeles för få för att på riktigt kunna bjuda på motstånd mot en talrik fiende. Att påstå annat är ett stort lögn och dimridå som gärna sprids av regeringen. Det är samma som med påståendet att prostatagerillan, hemvärnet idag kan delta i strid, de kan på sin höjd vara delaktiga i logistiken.
   Att nu börja bygga upp försvaret är bra, men innan vi har ett fungerande militär försvarsförmåga tar ett årtionde och en herrans massa pengar.

   15
   • Poängen är att det sannolikt ser lika ut i hela EU. Om vi då samverkar blir det ett sammantaget bra försvar. Var har du fått ifrån att försvaret inte är bra? Jag tror också Pettersson har skrivit om vårt ubåtsförsvar som är i världsklass, minst.
    Precis som du skriver får vi inte ett stort dugligt försvar i Sverige i en handvändning. Vi har sett Ukraina där Ryssland skickat värnpliktiga som bara blir kanonmat. Är förmodligen bättre med avlönade militärer. Dock var det bara en tanke. Är inte försvarsminister.

    https://petterssonsblogg.se/2020/11/04/24-timmar-i-en-svensk-ubat/

    2
    1

Kommentera