Åtta ur bortalaget åtalas för rånförsök på Östermalm

BROTTSLIGHET. Den förmögna grundaren av hamburgerkedjan Max Burgers AB, Curt Bergfors skulle rånas i sin våning på Östermalm. Nu åtalas åtta personer kopplade till det kriminella nätverket Headshotligan som håller till i förorterna runt Järvafältet men hör hemma mycket längre söderut.

Malin och Curt Bergfors Foto: Nicola Chessa

Polisen kunde gripa dem på bar gärning efter att ha tagit del av rånarnas planer genom hemlig övervakning. Klädda som budkillar var de redo att ta sig in i porten på Östermalm i centrala Stockholm i november förra året.

Vad de inte visste då var att polisens spanare och insatsstyrkan var på plats. I civila bilar på trottoaren utanför företagarens adress, men också i trapphuset redo att agera ifall de skulle lyckas ta sig in.

Men de misstänkta anade oråd och försökte fly ifrån platsen. Under biljakten krockade de i en korsning där fyra personer kunde gripas. Samtidigt slog polisen till mot fyra andra medhjälpare, bland annat en ung kvinna som arbetade för företagaren och hans sambo. Hon greps i parets bostad där hon var med företagaren.

– Vi var redo helt enkelt för att de skulle komma. Vi visste vilken bil som skulle komma och vilka personer som satt i den, säger polisen Milosz som ledde insatsen och som av säkerhetsskäl inte vill gå ut med sitt efternamn.

Insatsen var resultatet efter omkring tre månaders spaning, ledd av polisen i Solna. I samband med att en ledande kriminell i norra Stockholm avtjänat ett längre fängelsestraff inleddes en riktad insats mot den utpekade ledaren och hans nätverk.

Det bedrevs både hemlig avlyssning och spaning, och insatsen resulterade enligt polisen till att personer kunde gripas för vapenbrott, men också att andra allvarliga brott kunde avvärjas. Bland annat en sprängning mot en tatueringsstudio i Linköping som kunde förhindras genom synlig polisbevakning, enligt polisen. Ett hundratal polisanställda var inblandade i insatsen över tid. I november hade misstankarna byggts upp tillräckligt för att komma åt nätverkets kärna, de som var huvudmålet för den hemliga spaningen.

Polisen hade då genom hemlig övervakning följt de misstänkta och kunnat höra när de samlades utomhus och diskuterade sina brottsplaner, enligt misstankarna.

Det gjorde att polisens spanare och insatsstyrka var redo när de misstänkta rånarna körde fram till företagarens adress på Östermalm för att ta sig upp till hans bostad och komma åt lyxvaror. Men de hann alltså gripas och först efter det informerades företagaren och hans sambo om brottsplanerna.

Enligt spaningsledaren Milosz är polisens stora utmaning att kraftsamla resurser i jakten på gängen. Det här är ett exempel på då polisen fick göra just det, och därför menar han att polisen kunnat ligga steget före. Han hoppas att lärdomar kan dras av insatsen.

Curt Bergfors är arbetande styrelseordförande i Max Burgers AB samt sitter i styrelsen för 17 andra bolag. Hans sammanlagda förmögenhet beräknas till runt 8 miljarder kronor. Sönerna Richard Bergfors och Christoffer Bergfors arbetar som VD respektive vice VD och Sverigechef. Den 30 år yngre frun Malin Känsäkangas Bergfors har i sociala medier 1,6 miljoner följare där hon ständigt visar sin lyxägodelar och skryter med sitt liv.

De misstänkta är Ala Bekhit, Alan Soultani, Alan Al Balhaa, Abtin Khajehdehi Gavnaroudi, Zhr Kamaran Naserddin, Maria Elkassem Breman, Elias Issa och Daniel Acaralp.

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Åtta ur bortalaget åtalas för rånförsök på Östermalm

 1. Tänk om detta landet hade kunnat förmå sig till att visa ut dem ur landet
  för all framtid, vilka signaler hade detta sänt till andra som inte vill jobba
  men ändå leva flott? Vad har vi för nytta av sådant patrask?

  10
  1
 2. Hur mycket skattebelastande resurser har inte myndigheterna utan resultat lagt ned på kriminella förmågor. Myndigheter, som helst inte vill svenskar och svenskt samhälle något gott. Sverige borde förstås prioritera pengar och resurser för att akut hjälpa krigsdrabbade gamlingar, barn och mammor från Ukraina och även skicka bistånd till Ukrainas militära försvar. Jag röstar på det parti, som prioriterar det.

  8
  3
 3. Vi baja älskaj dessa godingaj. hälsar regeringen i kör! Stort grattis PK hoppas Ni står i tur att bli rånade skitstövlar

  36

Kommentera